ŽIVOT

Noćni Marš Osijek – Žena s Glasom

Žena s glasom – parola je kojom vas ove godine pozivamo na osmomartovski Noćni marš u Osijeku u organizaciji neformalne inicijative Noćni marš Osijek

Objavljeno 05.03.2024
Darija Kovačić

Slavimo 8. mart pod parolom “Žena s glasom” jer ženama se unatoč tomu što su prije sedamdeset i osam godina izborile pravo glasa, taj glas danas nastoji utišati. Nastoji ga se vratiti u četiri zida kuhinje, nastoji ga se svesti na histeriziranje bez povoda jer smo tobože ravnopravne. Međutim, istina koju svakodnevno živimo, itekako je drugačija. 

Danas, Hrvatska je na europskom začelju u pogledu ravnopravnosti spolova unatoč nizu zakona. Naime, emancipacija se ne rješava na razini materijalnih i zakonskih pretpostavki.

Pravo na slobodu i sigurnost, slobodu u izboru partnera/partnerice, pristupačan zdravstveni sustav, pravo na dostojanstvenu plaću i mirovinu – sve su to prava koja su nam još uvijek ugrožena; prava za koja nas pokušavaju uvjeriti da su privilegije. Ravnopravnost žena i muškaraca mora biti osigurana u svim područjima.

 

Kako bi se navedeno osiguralo potrebna je i politička volja, stoga u ovoj izbornoj godini kada izlazimo na čak troje izbora – izbore za europski parlament, nacionalne parlamentarne i predsjedničke izbore Noćnim maršom Osijek želimo potaknuti što veći broj žena na izlazak na izbore jer na taj način mogu mijenjati javne politike vezane uz njihov položaj. 

Program Noćnog marša:

 

18.30: Okupljanje na Trgu Ante Starčevića uz Zle bubnjare

19.00: Trg Ante Starčevića – Kapucinska ulica – Ulica Europske avenije – Park Kralja Držislava (kod Školjke) 

19.30-19.45: Početak prigodnog programa kod Školjke

20.15-21.00 DJ INSOLATE

21.00: After party Noćnog marša u Barcelona pubu: DJ Umbo i Tihana Tomljanović

 

O zahtjevima Noćnog marša uskoro! 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Početkom prošlog stoljeća Osijek je bio najrazvijenije industrijsko središte u Hrvatskoj s razvijenom prehrambenom, drvnom, metaloprerađivačkom i tekstilnom industrijom. U tvornicama su ravnopravno uz radnike, radile i radnice i bile aktivne u radničkim pokretima, a Osijek je 20tih godina prošloga stoljeća imao i svoju Rosu Luxemburg – Adelu Pavošević – borkinju za radnička prava, heroinu radničkog pokreta

Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici

Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici – parola je kojom vas ove godine pozivamo na osmomartovski Noćni marš u Osijeku Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje