ŽIVOT

Obilježen Jom hašoa – Dan sjećanja na holokaust

Obilježen je polaganjem vijenaca pred spomenikom “Majka i dijete” u Parku Oscara Nemona

Objavljeno 03.05.2019
Tamara Lemajić

Jom hašoa, ili Dan sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, obilježen je polaganjem vijenaca pred spomenikom “Majka i dijete” u Parku Oscara Nemona, osječkoga kipara židovskog porijekla.

Židovi u dijaspori obilježavaju Jom hašou u sinagogi i u široj društvenoj zajednici. Izaslanstvu Židovske općine Osijek, povodom Dana sjećanja na holokaust, tradicionalno se pridružuju građani i druga izaslanstva, ponajprije Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Ovaj komemorativni skup uobičajeno šalje snažnu poruku da se oprostiti mora, ali zaboraviti ne smije nikada, kako se nepojmljiva stradanja ne bi ponovila.

-Prisjećamo se stradanja nevinog židovskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata. Suosjećam sa židovskim narodom i tragedijom koja se nikada ne smije zaboraviti. Na svima nama je odgovornost u pogledu djelovanja kako se genocid i zločini iz mržnje prema pripadnicima druge vjere, nacionalnosti, ili rase ne bi ponovili. Stoga moramo raditi na edukaciji o holokaustu, ali isto tako i na očuvanju sjećanja na sve žrtve holokausta – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

foto: Osijek.hr

(Osijek.hr)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Predstavnici Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka danas su položili vijence kod spomenika ,,Majka i dijete” u Osijeku u Parku Oskara Nemona, osječkog kipara židovskog podrijetla koji je autor spomenika i po komu je nazvan park

Obilježen Jom Hašoa, Dan sjećanja na žrtve holokausta

U povodu obilježavanja Jom Hašoe, Dana sjećanja na žrtve holokausta, predstavnici Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka danas Više…

"Dvije su poruke ovoga dana: jedna je da Židovi pamte imena svojih članova koji su stradali, ali pamte imena onih koji su im pomagali"

Židovska zajednica Osijek obilježila Jom hašoa

U povodu Dana patnje, mučeništva i junaštva, kod spomenika Majka i dijete odana je počast žrtvama Holokausta. Svečanost je organizirala Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje