ŽIVOT

Objavljena je nova “koronakarta”, cijela Hrvatska je u crvenom

Beroš: "U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera"

Objavljeno 09.09.2021
Ivona Amidžić

Objavljena je nova “koronakarta” na stranicama ECDC-a (European Centre for Disease Prevention and Control), cijela Hrvatska je u crvenom.

Osim Hrvatske, u crvenom je praktički i cijela zapadna Europa dok je većina Skandinavije ostala narančasta. Srednja Europa je na novoj karti uglavnom u zelenoj boji, prenosi Index.

Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na krati ECDC-a mijenja nagore. Na prošlotjednoj karti istočna i srednja Hrvatska bili su crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.

Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Beroš: Ovo je rezultat necijepljenja

Na Twitteru se o ulasku u crveno oglasio Beroš. Kaže da je ovo rezultat necijepljenja.

“U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih”, napisao je.

Šostar: Problem s neprijavljivanjem kontakata

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, rekao je za Dnevnik HTV-a da smo na europskoj koronakarti u crvenom.

“Cijela Hrvatska ima problem zbog neprijavljivanja kontakata”, naglasio je i dodao kako je delta-soj mnogo zarazniji od prethodnih sojeva i važno je da se prijave svi kontakti.

Istaknuo je kako postoji i problem cijepljenja te apelirao na sve da, ako nije nužno, ne idu na velika okupljanja i da poštuju mjere, osobito kad je riječ o nošenju maske.

“Nema žarišta, postoje obiteljska, horizontalna širenja. Sve je više mladih hospitaliziranih i treba pripaziti”, upozorio je.

foto: ecdc

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Cilj konferencije je upoznati javnost s još jednim grubim, svjesnim i namjernim kršenjem zakona još jednog ministra u vladi Andreja Plenkovića: „Ovaj put radi se o ministru zdravstva – Viliju Berošu. Ali ne radi se samo o ministru Berošu nego su akteri ove priče i zamjenik župana Anušića, Upravno vijeće i ravnatelj KBC-a Osijek"

GO SDP Osijek: “Ministar Beroš krši zakon na štetu pacijenata KBC-a Osijek u svrhu frakcijskih obračuna u HDZ-u?”

Danas je održana konferencija za medije SDP-a Osijek. Tema konferencije je „Beroš mora otići! Dokazi ministrovog nezakonitog postupanja u KBC-u Više…

Posebna regulacija prometa napravila je pravi kaos na križanju Svilajske i Strossmayerove

KAOS U RETFALI: Ženu na zebri udario auto: Stvaraju se gužve, auti trube, ljudi su neoprezni (FOTO)

Danas je počela faza A, II radova na rekonstrukciji-demontaži postojećeg i izgradnji novog kolosiječnog sustava u Ulici J. J. Strossmayera, Više…

U Hrvatskoj, koja bilježi stagnaciju novih slučajeva, raste udio BA.2 varijante virusa koja se trenutno nalazi u 43 posto uzoraka

Beroš: Imamo 2875 novih slučajeva, raste udio nove varijante virusa

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1767 pozitivnih PCR testova i 1108 brzih antigenskih testova, rekao je na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša