ŽIVOT

Objavljena je nova “koronakarta”, cijela Hrvatska je u crvenom

Beroš: "U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera"

Objavljeno 09.09.2021
Ivona Amidžić

Objavljena je nova “koronakarta” na stranicama ECDC-a (European Centre for Disease Prevention and Control), cijela Hrvatska je u crvenom.

Osim Hrvatske, u crvenom je praktički i cijela zapadna Europa dok je većina Skandinavije ostala narančasta. Srednja Europa je na novoj karti uglavnom u zelenoj boji, prenosi Index.

Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na krati ECDC-a mijenja nagore. Na prošlotjednoj karti istočna i srednja Hrvatska bili su crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.

Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Beroš: Ovo je rezultat necijepljenja

Na Twitteru se o ulasku u crveno oglasio Beroš. Kaže da je ovo rezultat necijepljenja.

“U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih”, napisao je.

Šostar: Problem s neprijavljivanjem kontakata

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, rekao je za Dnevnik HTV-a da smo na europskoj koronakarti u crvenom.

“Cijela Hrvatska ima problem zbog neprijavljivanja kontakata”, naglasio je i dodao kako je delta-soj mnogo zarazniji od prethodnih sojeva i važno je da se prijave svi kontakti.

Istaknuo je kako postoji i problem cijepljenja te apelirao na sve da, ako nije nužno, ne idu na velika okupljanja i da poštuju mjere, osobito kad je riječ o nošenju maske.

“Nema žarišta, postoje obiteljska, horizontalna širenja. Sve je više mladih hospitaliziranih i treba pripaziti”, upozorio je.

foto: ecdc

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Beroš: Raste udio onih koji ne poštuju mjere, cjepivo ne kompenzira nepridržavanje mjera, nedostaje nam osobna odgovornost naših građana!

Božinović: Od 1.9. otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića

U protekla 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3353, priopćio Više…

Ekipa hrvatskih reprezentativaca sastojala se od Antona i Josipa Glasnovića te Giovannija Cernogoraza...

EPSO 2021: Hrvatska na zadnjem finalu timskog trapa osvojila broncu!!

Jučer su predvečer na streljani “Pampas” odigrana zadnja finala u muškom i ženskom ekipnom trapu. Hrvatska je sudjelovala u muškom Više…

Prvenstvo se bliži kraju, a tako i šanse za osvajanje medalja... No, Hrvatsku to nije spriječilo da zgrabi još jednu!

EPSO 2021: Hrvatska ugrabila srebro u trap disciplinama

Jučer je bio 13. natjecateljski dan na Europskom prvenstvu u streljaštvu u Osijeku, ako se ne broje prva dva dana Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U odnosu na protekle dane radi se o velikom porastu...

Danas imamo 3162 nova slučaja, gotovo 30 posto testiranih je pozitivno

Osječko-baranjska županija odabrana je kao pilot područje za provedbu nove metodologije za procjenu potreba za socijalnim uslugama...

Osječko-baranjska županija odabrana za pilot područje projekta socijalnih usluga

Ako ste već posjetili HeadOnEast do sada, onda i sami znate da je svako novo izdanje – novi doživljaj...

Treći HeadOnEast odgođen još jednom: Novi termin pred Silvestrovo