GOSPODARSTVO

Od 1.3. uvode se nove oznake za kućanske uređaje

Ljestvica postaje "stroža" u odnosu na dosadašnju, a radi jednostavnosti se više neće koristiti oznake A+++, A++ i A+

    Objavljeno 24.02.2021
    Darija Kovačić

    Energetske oznake koje prikazuju koliko je neki uređaj energetski učinkovit promijenit će se u cijeloj Europskoj uniji 1. ožujka 2021. godine, pa tako i u Hrvatskoj, piše Index.

    Sljedećeg će se ponedjeljka uvesti nove oznake za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore i elektroničke zaslone i druge kućanske uređaje.

    S obzirom na to da uređaji postaju sve štedljiviji i da ih je većina bila u razredu A, ljestvica postaje “stroža” u odnosu na dosadašnju, a radi jednostavnosti se više neće koristiti oznake A+++, A++ i A+. Konkretno, uređaj koji je do sada zadovoljavao minimum za oznaku A+++ sada će dobiti oznaku B.

    Primjerice, kombinirani hladnjak sada ima oznaku A+, a od početka ožujka zbog novog označavanja i računanja energetske učinkovitosti past će u predzadnji razred – F.

    “Očekuje se da će na najnovijoj energetskoj oznaci većina uređaja biti C ili D, u nekim manjim slučajevima B. Znači, neće najvjerojatnije biti A jer je A ostavljen za neku budućnost, neki najnoviji razvoj tehnologije”, rekao je u Dnevniku HRT-a Marko Bišćan, stručnjak za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu “Hrvoje Požar”.

    Svi uređaji moraju imati nove oznake, osim onih posljednjih modela koji se više ne proizvode, ali ih ima na skladištu ili u trgovini. Trgovci kažu da zbog novih oznaka neće biti poskupljenja, cijene ostaju iste. Navode kako se ne mijenja kvaliteta uređaja, samo kriteriji po kojima se oznake dodjeljuju.

    Zbog te inflacije A plusa uvode se nove tablice ocjena. U nekim trgovinama bijelom tehnikom već su pripremili nove energetske deklaracije za 1. ožujka.

    “Oko 80 posto uređaja sada je došlo do A plus, pa to ide u 5 ili 6 pluseva i više i to nema smisla. Ono što je do sada bilo A s dva plusa sada će, po novim standardima, biti u E klasi”, rekao je u Dnevniku Nove TV Josip Mrđen, voditelj trgovine bijelom tehnikom.

    Kad kupac krene u trgovinu, želi ono najbolje za svoj novac, najkvalitetnije. Gledaju stoga i energetske oznake, no one nemaju nikakve veze s kvalitetom, samo s energetskom učinkovitošću. Iako nekima baš nije važno ni bitno što piše na tim energetskim tablicama.

    U sve je upućena i europarlamentarka Biljana Borzan.

    “S obzirom na to da se radi o uređajima koji će bolje štedjeti energiju, dolazit će i do uštede u kućnim budžetima. Građani će godišnje uštedjeti otprilike 500 eura, što svakako nije zanemarivo. Postoji opravdana sumnja da se u uređaje ugrađuju dijelovi zbog kojih se uređaji brže kvare kako bi natjerali kupca da kupi novi uređaj”, rekla je Biljana Borzan, europarlamentarka (SDP).

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Jabil će otvoriti 1500 novih radnih mjesta i pokrenuti novi val gospodarskog razvoja u Slavoniji. Očekuje se kako će taj ambiciozni projekt revolucionirati lokalnu industriju

    Jabil započeo gradnju centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku

    Globalni pružatelj proizvodnih rješenja Jabil Inc. (NYSE: Jabil) danas je predstavio izgradnju centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku. Time je Više…

    Šengenski prostor ili, kolokvijalno rečeno, Europa bez granica jedno je od najopipljivijih dostignuća Europske unije i jedan od temelja europskog projekta. Područje je slobodnog kretanja ljudi i roba, unutar kojeg su ukinute kontrole granica za sve putnike, osim u izvanrednim okolnostima

    Hrvatska ulazi u Schengen, od 01.01.2023. uklanjaju se rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom

    Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora donijeli su danas u Bruxellesu konačnu odluku – Hrvatska je od Više…

    Poslodavci imaju razumijevanja za navijačko ludilo, a 40 posto njih smatra kako poslodavci to razumiju, ali da posao zbog toga ne smije trpjeti. A kako je kod vas?

    Većina zaposlenika u Hrvatskoj zbog Svjetskog prvenstva želi fleksibilnije radno vrijeme

    Većina zaposlenika u Hrvatskoj smatra kako bi im poslodavci tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru trebali omogućiti fleksibilnije radno vrijeme. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja