ŽIVOT

Ogromna navala na kućne testove na koronu: “Prodaju se u sekundi”

"Mislim da je u Hrvatskoj u zadnja dva ili tri mjeseca sigurno prodano milijun komada covid-testova za samokontrolu. Tu govorimo o kolovozu, rujnu, listopadu i nekoliko dana studenoga"

Objavljeno 12.11.2021
Ivona Amidžić

Oko milijun komada kućnih covid-testova za prodano je u hrvatskim ljekarnama u posljednja tri mjeseca i nekoliko dana studenoga, a prodaja i dalje raste, prenosi Index.

Tu je procjenu Hini potvrdio član Uprave Medike Jakov Radošević i kazao da se svi testovi koji dođu u ljekarne prodaju iste sekunde, pa je tako konkretno od brojnih veledrogerija u zemlji samo Medika u posljednja dva mjeseca prodala oko 450 tisuća covid-testova.

“Da, mislim da je u Hrvatskoj u zadnja dva ili tri mjeseca sigurno prodano milijun komada covid-testova za samokontrolu. Tu govorimo o kolovozu, rujnu, listopadu i nekoliko dana studenoga”, izjavio je Radošević.

Rekordan broj prodanih testova

A da je informacija o sve većoj prodaji covid-testova točna, potvrdio je i prvi čovjek Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, koji je Hini otkrio da su u utorak imali rekordan dan u kojem su u njihovim ljekarnama prodali više od 1100 kućnih testova za covid-19.

“Da biste što bolje razumjeli kako to ide, kazat ću vam da smo u našim ljekarnama krajem svibnja, odmah nakon što su stigli ti testovi u ljekarnu, prodali 73 komada, u lipnju je prodano 336 komada, srpnju 3196, kolovozu 6719, rujnu 6754, listopadu 9877, a do jučer 7392. S tim da nam je jučer bio rekordan dan s više od 1100 prodanih testova”, objasnio je Mihanović.

Napomenuo je kako je prosječna cijena takvog covid-testa tridesetak kuna, da su, otkad su testovi stigli, prodali njih oko 35 tisuća te da je njihova sigurnost jako visoka.

Istaknuo je i da su se opskrbili dovoljnim brojem testova jer su, kao što se sada i pokazalo, pretpostavljali da će u pojedinim ljekarnama doći do njihove nestašice.

“Točno je da smo povukli veće količine testova tako da ih u našim ljekarnama ima dovoljno. To smo napravili radi naših pacijenata da imaju dostupne testove”, rekao je Mihanović.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša