ŽIVOT

OLJK 2019. – Osijek, slamboš, ljeto i kultura

Dulje nego što je ikad bilo, bogatije nego što smo mogli zamisliti... :D

Objavljeno 20.06.2019
Ivona Amidžić

Osječko ljeto kulture 2019. ove godine traje dulje no dosad, započinje 28. lipnja, završava 14. srpnja 2019. U manifestaciji, čiji je organizator Grad Osijek, planirano je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije.

U okviru programa Osječkog ljeta kulture 2019. planirana su tri premijerna naslova: Drago Hedl, “Doljnjodravska 11”, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, zatim Pavao Pavličić, “Trojica u trnju”, u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku te Brad Birch, “Buđenje”, u suradnji s Gradskim galerijama Osijek (program Barutana).

Upravo praizvedbom sceno-kino romana “Doljnjodravska 11”, autora Drage Hedla, redatelja Zlatka Svibena, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku bit će otvoren OLJK, dok ga zatvara komedija “Zaljubljeni Shakespeare”. Svečano otvorenje manifestacije najavljeno je za 28. lipnja u 21.30 sati.

Novitet na ovogodišnjem OLJK-u je prodaja ulaznica za tri premijerne izvedbe

“Osječko ljeto kulture 2019. najveći je kulturni događaj u regiji koji svim našim Osječanima i Osječankama kao i gostima grada nudi odličan, sadržajan i kulturan početak ljeta. Ono što je novitet na ovogodišnjem OLJK-u je prodaja ulaznica za tri premijerne izvedbe. Tako će se ulaznice za „Doljnjodravska 11 “ prodavati na blagajni osječkog HNK po cijeni od 50 kuna za svečano otvaranje te 30 kuna za druge dvije izvedbe, ulaznice za „Trojicu u trnju“ bit će na blagajni Dječjeg kazalište Branka Mihaljevića po cijeni od 20 kuna dok će ulaznice za „Buđenje“ po cijeni od 30 kuna biti dostupne u Turističkom info centru Tvrđa”, najavila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Što sve očekujemo u području kazališnih predstava?

Inače, ovogodišnji bogati dramski program, uz premijerne predstave uključuje i komediju „Kako je počeo rat na mom otoku“ (koprodukciju Gradskog dramskog kazališta Gavella i HNK u Šibeniku), humornu dramu „Elling“ (Satiričkog kazališta Kerempuh), ljubavnu komediju „Voliš li me?“ (Zagrebačkog glumačkog ateljea u suradnji sa Studijem Teatra Exit), dramu „Nora – trenutak pobune“ (Umjetničke organizacije „Tragači“ i Kazališta KNAP), dramu „U Agoniji“ (Beoart produkcije) te komediju „Brodolomke“ (koprodukcije Ludens Teatra i Kazališta Moruzgva), a ovogodišnje izdanje OLJK-a zatvorit će komedija „Zaljubljeni Shakespeare“ (koprodukcija Zagrebačkog kazališta Komedije i HNK u Varaždinu).

Dječji dramski program, osim „Trojice u trnju“ (Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića) ponudit će i „Macu papučaricu“ (Zagrebačkog kazališta lutaka) te „Bajke…i još nešto“ (Kazališta Virovitica).

U bogatom dramskom programu treba naći će se i predstave velikih, institucionalnih kazališta, ali i onih manjih koja su uvijek bila izvrsno prihvaćena na Osječkom ljetu kulture, a pojačano je i dio namijenjen djeci.

Osim kazališta očekujemo i likovni i vizualni program te glazbeni i filmski program

Od likovnog i vizualnog programa treba svakako istaknuti samostalnu izložbu Ivan Kožarić, u suradnji s Gradskim galerijama Osijek, zatim izložbu American Pop Art u suradnji sa Srednjoeuropskim centrom iz Novog Sada te oslikavanje murala na zidovima Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, umjetnice OKO.

Glazbenim dijelom program će upotpuniti koncert slovenskog zbora Perpetuum Jazzile, koncert „Iz sveg klasa“ Vokalnog sastava Akvarel, koncert „Klasika u ozračju tambure“ Orkestra Tamburaške škole Batorek, koncert „Ri & Os Pop Rock Unplugged“ HPD-a „Lipa“ u suradnji sa zborovima „Val“ i „Josip Kaplan“ iz Rijeke te koncert Zvjezdana Ružića i Matije Dedića.

Za ljubitelje filmske umjetnosti odabrano je pet filmskih naslova, a uživat će i ljubitelji plesa jer će se Plesna mreža Hrvatske predstaviti s predstavom „Umjetnik za hitne intervencije“.

Na svoje će doći i ljubitelji street arta…

“Zanimljivost manifestacije bit će i street art te otvaranje ulične galerije na tramvajskoj stanici kod Perivoja kralja Tomislava. Osim toga, nešto drukčije bit će i oslikavanje murala na zidovima osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, akademske umjetnice OKO”, najavila je članica Organizacijskog odbora Danijela Klobučar.

Programe Osječkog ljeta kulture svake godine pogleda oko 10.000 zadovoljnih gledatelja što je znak uspješnosti ove manifestacije, a čemu se nadamo i ove godine.

U Proračunu Grada Osijeka za ovogodišnju je manifestaciju osigurano je nešto više od 1,5 milijuna kuna, a kao i svakog ljeta, OLJK će sljubiti najbolju publiku i najbolje sadržaje. Iza bogate lepeze događanja stajat će osječke ustanove i udruge u kulturi, pojedinačni umjetnici i brojni gostujući izvođači koji će svojim umjetničkim otiskom dati dodatnu vrijednost u podizanju kulturnog života Osijeka.

“Pozivnica i svim prijateljima kulture, onako kako u vrućim ljetnim danima biramo svoje kugle sladoleda, iz bogatog programa OLJK-a izaberite ono što će Vas najviše osvježiti i kulturno Vam uljepšati ljetne dane”, poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Kako biste na vrijeme popratili sve što Vas zanima donosimo Vam kompletan program ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture po danima. Da biste uvećali program samo kliknite ovdje ili ga pogledajte dolje.

oljk_plakat_27062019_osijeknews

foto: Facebook (Žana Gamoš)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Možda nismo dobro prebrojali, jer neke se teglice ne vide dobro, ali svejedno - puno je! :D

Žana Gamoš skuhala 110 teglica pekmeza!

– Moja Franka i ja, all day long! – napisala je dogradonačelnica Žana Gamoš uz objavu fotografije na Instagramu. – Više…

Provjerite i raspored i kartu pozornica i objekata

Ferragosto JAM – Objavljena satnica, povoljniji prijevoz vlakom i druge pogodnosti

Manje od tjedan dana ostalo je do početka Ferragosto JAM festivala, najvećeg ljetnog slavlja domaće i regionalne glazbene scene. Uz objavljenu Više…

Uposlite ruke, odmorite uši, a onda napnite sve mišiće i nasmijte se do suza!

Fantastična srijeda na Osječkom ljetu kulture!

Nakon prvih nekoliko maštovitih ispunjenih dana Osječko ljeto kulture priprema nam još jednu večer punu radionica, neizostavne tambure i komedije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Čestitamo našim mladim sportašima na svim medaljama! Samo tako i dalje!

Mladi kataši/ce KK Hrvatski sokol u Osijek donijeli 5 odličja

Tražimo dodatnih dvoje lega/legica koji će nam pomoći u kreiranju sadržaja na portalu OsijekNews.hr kroz zabavne, aktualne i zanimljive fotke iz grada Osijeka.

Voliš fotkat lega?

Novi datum nije poznat - Provjerite mogućnosti vraćanja kupljenih ulaznica

City Show ODGOĐEN!