ŽIVOT

OLJK 2019. – Osijek, slamboš, ljeto i kultura

Dulje nego što je ikad bilo, bogatije nego što smo mogli zamisliti... :D

Objavljeno 20.06.2019
Ivona Amidžić

Osječko ljeto kulture 2019. ove godine traje dulje no dosad, započinje 28. lipnja, završava 14. srpnja 2019. U manifestaciji, čiji je organizator Grad Osijek, planirano je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije.

U okviru programa Osječkog ljeta kulture 2019. planirana su tri premijerna naslova: Drago Hedl, “Doljnjodravska 11”, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, zatim Pavao Pavličić, “Trojica u trnju”, u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku te Brad Birch, “Buđenje”, u suradnji s Gradskim galerijama Osijek (program Barutana).

Upravo praizvedbom sceno-kino romana “Doljnjodravska 11”, autora Drage Hedla, redatelja Zlatka Svibena, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku bit će otvoren OLJK, dok ga zatvara komedija “Zaljubljeni Shakespeare”. Svečano otvorenje manifestacije najavljeno je za 28. lipnja u 21.30 sati.

Novitet na ovogodišnjem OLJK-u je prodaja ulaznica za tri premijerne izvedbe

“Osječko ljeto kulture 2019. najveći je kulturni događaj u regiji koji svim našim Osječanima i Osječankama kao i gostima grada nudi odličan, sadržajan i kulturan početak ljeta. Ono što je novitet na ovogodišnjem OLJK-u je prodaja ulaznica za tri premijerne izvedbe. Tako će se ulaznice za „Doljnjodravska 11 “ prodavati na blagajni osječkog HNK po cijeni od 50 kuna za svečano otvaranje te 30 kuna za druge dvije izvedbe, ulaznice za „Trojicu u trnju“ bit će na blagajni Dječjeg kazalište Branka Mihaljevića po cijeni od 20 kuna dok će ulaznice za „Buđenje“ po cijeni od 30 kuna biti dostupne u Turističkom info centru Tvrđa”, najavila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Što sve očekujemo u području kazališnih predstava?

Inače, ovogodišnji bogati dramski program, uz premijerne predstave uključuje i komediju „Kako je počeo rat na mom otoku“ (koprodukciju Gradskog dramskog kazališta Gavella i HNK u Šibeniku), humornu dramu „Elling“ (Satiričkog kazališta Kerempuh), ljubavnu komediju „Voliš li me?“ (Zagrebačkog glumačkog ateljea u suradnji sa Studijem Teatra Exit), dramu „Nora – trenutak pobune“ (Umjetničke organizacije „Tragači“ i Kazališta KNAP), dramu „U Agoniji“ (Beoart produkcije) te komediju „Brodolomke“ (koprodukcije Ludens Teatra i Kazališta Moruzgva), a ovogodišnje izdanje OLJK-a zatvorit će komedija „Zaljubljeni Shakespeare“ (koprodukcija Zagrebačkog kazališta Komedije i HNK u Varaždinu).

Dječji dramski program, osim „Trojice u trnju“ (Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića) ponudit će i „Macu papučaricu“ (Zagrebačkog kazališta lutaka) te „Bajke…i još nešto“ (Kazališta Virovitica).

U bogatom dramskom programu treba naći će se i predstave velikih, institucionalnih kazališta, ali i onih manjih koja su uvijek bila izvrsno prihvaćena na Osječkom ljetu kulture, a pojačano je i dio namijenjen djeci.

Osim kazališta očekujemo i likovni i vizualni program te glazbeni i filmski program

Od likovnog i vizualnog programa treba svakako istaknuti samostalnu izložbu Ivan Kožarić, u suradnji s Gradskim galerijama Osijek, zatim izložbu American Pop Art u suradnji sa Srednjoeuropskim centrom iz Novog Sada te oslikavanje murala na zidovima Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, umjetnice OKO.

Glazbenim dijelom program će upotpuniti koncert slovenskog zbora Perpetuum Jazzile, koncert „Iz sveg klasa“ Vokalnog sastava Akvarel, koncert „Klasika u ozračju tambure“ Orkestra Tamburaške škole Batorek, koncert „Ri & Os Pop Rock Unplugged“ HPD-a „Lipa“ u suradnji sa zborovima „Val“ i „Josip Kaplan“ iz Rijeke te koncert Zvjezdana Ružića i Matije Dedića.

Za ljubitelje filmske umjetnosti odabrano je pet filmskih naslova, a uživat će i ljubitelji plesa jer će se Plesna mreža Hrvatske predstaviti s predstavom „Umjetnik za hitne intervencije“.

Na svoje će doći i ljubitelji street arta…

“Zanimljivost manifestacije bit će i street art te otvaranje ulične galerije na tramvajskoj stanici kod Perivoja kralja Tomislava. Osim toga, nešto drukčije bit će i oslikavanje murala na zidovima osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, akademske umjetnice OKO”, najavila je članica Organizacijskog odbora Danijela Klobučar.

Programe Osječkog ljeta kulture svake godine pogleda oko 10.000 zadovoljnih gledatelja što je znak uspješnosti ove manifestacije, a čemu se nadamo i ove godine.

U Proračunu Grada Osijeka za ovogodišnju je manifestaciju osigurano je nešto više od 1,5 milijuna kuna, a kao i svakog ljeta, OLJK će sljubiti najbolju publiku i najbolje sadržaje. Iza bogate lepeze događanja stajat će osječke ustanove i udruge u kulturi, pojedinačni umjetnici i brojni gostujući izvođači koji će svojim umjetničkim otiskom dati dodatnu vrijednost u podizanju kulturnog života Osijeka.

“Pozivnica i svim prijateljima kulture, onako kako u vrućim ljetnim danima biramo svoje kugle sladoleda, iz bogatog programa OLJK-a izaberite ono što će Vas najviše osvježiti i kulturno Vam uljepšati ljetne dane”, poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Kako biste na vrijeme popratili sve što Vas zanima donosimo Vam kompletan program ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture po danima. Da biste uvećali program samo kliknite ovdje ili ga pogledajte dolje.

oljk_plakat_27062019_osijeknews

foto: Facebook (Žana Gamoš)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gamoš o Tomaševiću: "Želim da On i slični heroji budu jedini koji će biti u busevima koji voze iz Lijepe naše!"

Žana Gamoš oštro osudila presudu Tomaševiću

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan nepravomoćno je proglašen krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom, piše Jutarnji List. Presudio je tako Više…

Prethodna je godina bila puna različitih manifestacija koje su značajno doprinijele razvoju grada Osijeka i izgradnji zajedništva njegovih građana

Događaji u Osijeku koji su obilježili 2019. godinu

2019. godina pri samom je kraju. Sukladno tomu, dobro je prisjetiti se koji su to sve događaji u gradu Osijeku Više…

Ovog vikenda pravac Tvrđa!

Iskusite ledenu čaroliju zadnjeg vikenda adventa

Mir, radost, iščekivanje, obitelj, slavlje, sreća, lampice, borovi, svijeće, kolači, cimet, topla čokolada… Sve su to asocijacije na najljepše doba Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vjerojatno ste bar jednom u životu maštali o putovanju ovim velikim europskim rijekama a sada taj neopisivo lijep doživljaj putovanja moćnim Dunavom možete iskusiti i vi, s polascima iz Osijeka!

Što kažete na krstarenje Dunavom od Osijeka do Beča i Željeznih vrata?

Povrat novca je osiguran svim kupcima: bilo da je proizvod otvoren ili zatvoren te čak i bez predočenja računa

dm povlači proizvod s polica – Mole da ga ne koristite!

Zaklada Slagalica dodijelila je već ukupno deset nagrada tvrtkama i obrtima koji podržavaju različite aktivnosti, programe i projekte s područja Slavonije i Baranje

Zaklada Slagalica – otvoren Poziv na nominaciju tvrtke i/ili obrta za Nagradu Johann Kohlhoffer za filantropa 2019. godine