ŽIVOT

Osijek ima mobilnu aplikaciju za stabla na javnim površinama, pa to je super!

Ova aplikacija je ”zdravstveni karton” svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku, što će svakako doprinijeti još većoj brizi o zelenilu na području grada, jer će, između ostalog, i javnost imati uvid doslovno o svakom stablu na području grada

Objavljeno 21.03.2024
Darija Kovačić

Check Trees ili kontrola stabala nova je aplikacija koju je s početkom proljeća radi povećanja brige o svojim stablima uveo Grad Osijek. Na konferenciji za novinare u četvrtak, u jednom od najljepših hrvatskih parkova – Sakuntalinom parku, aplikaciju je predstavio gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sa suradnicima.

– Ova aplikacija je ”zdravstveni karton” svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku, što će svakako doprinijeti još većoj brizi o zelenilu na području grada, jer će, između ostalog, i javnost imati uvid doslovno o svakom stablu na području grada. Riječ je o najsuvremenijoj aplikaciji na svijetu, kojom stvaramo jednu bazu podataka, odnosno nadogradnju na GIS zeleni katastar – izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je kako je Grad Osijek u proračunu ove godine izdvojio dosad najveća sredstva za održavanje zelenih površina – 2,1 milijuna eura, što je 36 posto više u odnosu na 2021. godinu.

– Kada sam postao gradonačelnik 2021. godine na području grada zasađeno je 600 stabala, mi ćemo ove godine zasaditi gotovo 2000 stabala. Nedavno nam je prošao projekt ozeljenjavanja javnih površina u sklopu kojeg ćemo zasaditi 1700 stabala. Projekt je vrijedan oko 697.000 eura, od čega je čak 80 posto sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kazao je gradonačelnik.

Najavio je i druge novosti u gradskoj brizi o stablima.

– Prateći najnovije svjetske trendove, u suradnji sa strukom, starija stabla će se zalijevati četiri puta godišnje kako bi se održala njihova vitalnost. Krećemo s analizom tla, kao i s novim metodama sidrenja stabala kako bi se spriječio njihov lom, a u skladu s najnovijim preporukama i istraživanjima struke – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Na koncu je zaključio da je Osijek grad zelenila, ponosan na to što ima više parkova nego trgova, što ima najljepši park u Hrvatskoj, te što je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco-Cityjem.

Iva Matačić, magistra urbanoga šumarstva iz gradske tvrtke Unikom, objasnila je važnost aplikacije Check Trees.

– Aplikacija je izuzetno bitna zato što sve više usavršavamo metode praćenja stabala, pa nam služi za inventarizaciju i mapiranje stabala na samom terenu. Možemo raditi preglede i izravno unositi podatke u aplikaciju, a povezani smo preko GPS-a pa su odstupanja minimalna. Aplikacija se može formirati u obliku portala kojem i građani mogu pristupiti te vidjeti informacije i podatke, odnosno ”zdravstveni karton” stabla. S obzirom na to da imamo iznimno puno upita vezanih uz različite zahvate na stablima, i uvijek nam je drago odgovoriti na svaki upit, no građani će od sada sami moći sami pogledati sve što ih zanima o stablima. Sve zahvate, od sadnje stabala, njege, orezivanja, sidrenja i drugih, unosimo u aplikaciju i ti će podatci biti javno dostupni – rekla je Matačić.

Aplikacijom Check Trees zasad je mapiran Sakuntalin park i dio Europske avenije.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Cilj ovog projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih „divova“ već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena ali i na nužnost očuvanja osječkih divova.

FOTO] Osječki divovi

Dugoočekivani Osječki divovi konačno su oživjeli edukativno kreativnom šetnjom u organizaciji Udruge PLANTaža koja se održala prošle subote u Osijeku. Više…

Tomislav je napravio aplikaciju koja korisnicima omogućava ne samo dijeljenje lokalnih priča i trenutaka, već i njihovo dugoročno pohranjivanje kako bi se stvorio digitalni album mjesne zajednice

Poster – dijelimo priče

U protekle tri godine, Tomislav Hofman je uspješno usklađivao svoju profesionalnu karijeru u tvrtki Glooko i studiranjem na ekonomskom fakultetu. Više…

Tvrtka Ofir d.o.o. je razvila Vremenka - besplatan alat za vođenje vašeg radnog vremena!

Upoznajte Vremenka, besplatni iznimno korisni alat!

Svatko tko je ikada bio zadužen za vođenje evidencije o radnom vremenu zaposlenika zna koliko je vremena i truda potrebno Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Očekuju nas Igraonice za kerovce koje će voditi Alenka Medak, a ove godine Povratak otpisanih imat će i Šank za kerovce, kako i čime će se sve na njemu častiti najdlakaviji gosti eventa morat ćete saznati uživo.

[NAJAVA] 9. Povratak otpisanih