CRNA KRONIKA

Htio potpore sa ‘šakom’ lješnjaka

Postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak 13. siječnja 2016., kao direktor u trgovačkom društvu, toj tvrtki namjeravao pribaviti novčanu potporu iz proračuna Europske unije

    Objavljeno 04.09.2018
    Alan Srčnik

    Zbog sumnje da je protuzakonito pokušao pribaviti više od dva milijuna kuna poljoprivrednih potpora iz EU fondova i državnog proračuna osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 38-godišnjeg direktora i trgovačkog društva iz Baranje, izvijestilo je u ponedjeljak tužiteljstvo – prenosi Hina-u NacionalniPortal.hr.

    Postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak 13. siječnja 2016., kao direktor u trgovačkom društvu, toj tvrtki namjeravao pribaviti novčanu potporu iz proračuna Europske unije i hrvatskog Državnog proračuna, iako je bio svjestan da to društvo ne može biti sudjelovati na natječaju za sredstva jer ne ispunjava uvjete o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva, propisane važećim pravilnikom Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

    Tereti ga se da je podnio prijavu na natječaj nadležnoj agenciji sa zahtjevom za potporu iz proračuna EU u iznosu od 1,7 milijuna kuna i državnog proračuna u iznosu većem od 300.000 kuna. Uz prijavu je priložio neistiniti izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara lupinastog voća, oraha, lješnjaka, kestena i badema, koji je 8. siječnja 2016. ovjeren od službenika savjetodavne službe.

    Okrivljenog direktora tereti se da je tako stekao pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu potpore u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna no nadležna agencija je tijekom kontrole odbila zahtjev za potporu, zbog dostavljanja lažnih podataka o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva.

    Također će sumnja da je prvookrivljenik 8. siječnja 2016. u Osijeku, u prostorijama savjetodavne službe potpisao izjavu da je za izračun veličine poljoprivrednog gospodarstva službeniku te službe dao stvarne podatke o resursima korištenim u proizvodnji biljnih usjeva na ukupnoj površini od 15,58 hektara, iako je bio svjestan da je na toj površini bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka.

    Nakon toga mu je službenik savjetodavne službe, vjerujući u istinitost izjave i dostavljenih podataka, ovjerio izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva.

    Okrivljenog 38-godišnjaka tužiteljstvo tereti za kaznena djela subvencijske prijevare i ovjeravanja neistinitog sadržaja, a trgovačko društvo za subvencijsku prijevaru.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Direktor tvrtke ispostavljene i naplaćene račune nije evidentirao u poslovnim knjigama niti je podnosio porezne prijave...

    Utajio porez i oštetio državni proračun za više od 3.000 eura

    Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske uprave osječko-baranjske utvrđena je osnovana sumnja da je 66-godišnjak s područja Osijeka počinio kaznena djela Više…

    Pandemija koronavirusa grubo je razotkrila rodnu nejednakost u svim njezinim oblicima te je dodatno pogoršala probleme poput nasilja u obitelji ili neravnopravnosti na tržištu rada.

    Zbog pandemije raste nasilje u obitelji

    Broj kaznenih djela nasilja u obitelji porastao je u pandemiji za 39 posto i zbog toga treba ustanoviti jasne kanale komunikacije kako bi Više…

    Hrvati su na prvom mjestu, a manjina ispitanih kaže da je i osobno doživjela korupciju, pokazuju rezultati Eurobarometra o korupciji

    Većina građana EU smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji

    Većina građana Europske unije smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji u čemu su Hrvati na prvom mjestu, a manjina ispitanih kaže Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Nepoznati počinitelj je 60-godišnjoj djelatnici pravne osobe na službeni mobitel poslao poruku upozorenja da paket ne može biti isporučen jer nedostaje neki od podataka, nakon čega je ona u dostavljenu poveznicu unijela bankovne podatke tvrtke!?

    Tvrtka oštećena za gotovo 3.500 eura

    72-godišnjak je kod sebe imao pravi arsenal exploziva, streljiva, dijelova za pravljenje bombi...

    Osječaninu oduzeta hrpa eksploziva, oružja, streljiva koje je nelegalno posjedovao

    Stupila je u kontakt s nepoznatom osobom s ciljem povrata izgubljenog novca te joj ustupila svoje osobne podatke i broj mobitela, skinuo joj je 10 500 eura!!

    60-godišnjakinja Prevarena putem Interneta