GOSPODARSTVO

Osječani e-romobilima prešli gotovo milijun kilometara i smanjili CO2 emisije za preko 84 kubične tone

U sklopu nastavka ekoloških aktivnosti, Osijek svojim građanima osigurao održivi gradski prijevoz treću godinu zaredom

  Objavljeno 27.10.2023
  Matija Ivanković

  U povodu nedavnog produžetka suradnje s Gradom Osijekom Bolt, vodeća superaplikacija za mobilnost, predstavila je izvrsne rezultate kojima se ovaj zeleni grad ističe, a zahvaljujući kojima se svakodnevno značajno smanjuje emisija ugljičnog dioksida.

  Tako je u Osijeku kao posljedica vožnji s električnim romobilima, od njihovog predstavljanja, emisija ugljičnog dioksida smanjena za više od 84 kubične tone. Pozitivne rezultate potvrdilo je i nedavno Boltovo istraživanje provedeno na više od 7.000 Boltovih korisnika na 17 europskih tržišta koji idu u prilog tome da se korištenjem Boltovih e-romobila na godišnjoj razini izbjegava više od 20 milijuna kilometara vožnje automobilom. Na primjeru Hrvatske to je jednako smanjenom otpuštanju CO2 od 27.000 kg, odnosno zasađivanju 1.300 stabala, izbjegavanju korištenja 17.000 plastičnih vrećica ili 30 povratnih letova od Pariza do New Yorka.

  „Drago nam je zbog nastavka suradnje s Gradom Osijekom jer je zaista svijetli primjer integracije Bolt romobila kao ekološkog i održivog načina prijevoza u postojeći prometni sustav. Prema Boltovoj procjeni približno 40 % vožnji romobilima završava u blizini stanica javnog prijevoza, što nam govori da su e-romobili komplementarni dodatak postojećem prijevozu s kojim sada predstavljaju još snažniju alternativu korištenju automobila. Ponosni smo i što, nakon uvođenja AI sustava ocjenjivanja vozača, Osijek po pitanju vandalizma i parkirnih problema spada u 10 najboljih gradova unutar cijele mreže od njih 260. Zato bismo i ovom prilikom željeli zahvaliti svim građanima Osijeka na povjerenju i podršci u unaprijeđenju ove, još uvijek nove, vrste prijevoza koja svakodnevno donosi dodatne prednosti“ – izjavio je Ivan Begović, Country manager za mikromobilnost u Boltu.

  Podsjetimo, prije dvije godine, Grad Osijek i Bolt predstavili su pilot projekt najma električnih romobila na kojim su građani Osijeka do sada prešli gotovo milijun km. U međuvremenu je osječka flota od 200 Bolt električnih romobila proširena na čak 525 romobila četvrte generacije, a građani ovoj učinkovitoj alternativi prijevoza automobilima mogu pristupati na 21 ispostavnoj lokaciji na području cijelog grada Osijeka. Rekord u broju vožnji drži korisnik koji je čak 782 puta koristio popularne zelene romobile u godini dana, dok je vodeći u kategoriji najviše prijeđenih kilometara korisnik koji je ukupno prešao 944 km, što je jednako približnoj udaljenosti od Osijeka do Milana.

  „Nakon što je dvije godine zaredom Osijek proglašen hrvatskim Eco Cityjem nastavljamo s provođenjem zelenih politika i ekoloških aktivnosti koje pridonose kvaliteti života naših sugrađana. Osijek je jedini veliki grad koji je prešao 50 posto odvojeno prikupljanog otpada u Hrvatskoj i jedan od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika. Velike napore posvećujemo i prometnoj održivosti. Sustavno ulažemo u nabavu  ekološki prihvatljivih autobusa.  U tijeku je izgradnja najmodernije tramvajske infrastrukture, te nabava 10 novih niskopodnih tramvaja. Osijek se može pohvaliti i s više od 50 kilometara biciklističkih staza. Uz dobu infrastrukturu, ključ uspjeha su ekološki osviješteni građani Osijeka.“, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

  Osim povećanja broja e-romobila na raspolaganju građanima Osijeka, tvrtka Bolt kontinuirano radi i na uvođenju dodatnih značajki temeljenih na umjetnoj inteligenciji koje poboljšavaju sigurnost i promiču skladnu koegzistenciju romobila i ostalih sudionika u prometu. Nedavno je predstavljen AI sustav ocjenjivanja korisnika koji automatski bilježi prijestupe korisnika i uvodi ograničenja kao što su smanjenje brzine električnog romobila ili privremeno blokiranje pristupa platformi. Prethodno je pokrenuta i inicijativa sprječavanja vožnje u dvoje, a Bolt ulaže i znatne napore u edukaciju korisnika o pravilnoj upotrebi i parkiranju e-romobila.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U okviru projekta Zeleni plan - prilika za hrvatsko gospodarstvo jučer je održana rasprava na Fakultetu agrobitehničkih znanosti...

  FOTO: Rasprava o budućnosti na poljoprivrede na konferenciji “Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi”

  Poslovni dnevnik jučer je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti održao raspravu “Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi” u sklopu projekta Zeleni plan Više…

  Romobili će biti raspoređeni na 18 lokacija, a građani Osijeka ih mogu isprobati već danas.

  Eco-Friendly Bolt električni romobili stigli u Osijek

  Grad Osijek i tvrtka Bolt, europska platforma za pružanje prijevoza na zahtjev, predstavili su projekt najma električnih romobila u još Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Danas broje više od 30 zaposlenih, od čega 8 stomatologa te brojnih tehničara, asistenata, higijeničara i administrativnog osoblja. Regionalni su lider, kako po broju djelatnika i pacijenata, tako i po dijagnostičkoj aparaturi.

  [FOTO] Čes Dental&Estetic otvorio vrata novih ordinacija u osječkom Eurodomu

  Planirani početak predmetnih radova je 05.12.2023. (utorak), a završetak istih 09.12.2023. (subota).

  Zatvara se dio Pejačevićeve ulice – privremena regulacija prometa

  Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

  Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award 2023.