OSJEČANI

Osječki bageri srušili igralište sagrađeno donacijama građana

Tenjsko igralište koje su izgradili mališani i stanovnici Tenje porušeno i izrovano

Objavljeno 10.12.2019
Ivona Amidžić

Sjećate li se igrališta od starih guma i drvenih paleta kojeg su prije pet mjeseci vlastitim rukama sagradili Tenjski mališani i građani? Igrališta više nema.

Projekt je bio prijavljen Zakladi Slagalica kao projekt uređenja zelene neiskorištene površine u park za djecu i odobren na 5.200 kuna. Trebalo je prikupiti još 3.600 kn u obliku volontiranja i donacija za realizaciju projekta, kojeg su osigurali građani.

Cilj projekta je bio uključiti što više djece i odraslih iz naselja u uređenje parka kako bi gradili zajedništvo i uredili park za svu djecu Tenje.

Šareno igralište prije pet mjeseci:

Zelena površina koju su htjeli preurediti u park je godinama bila zarasla, neodržavana i neiskorištena. No ujedno je bila i savršena za uređenje za potrebe djece i mladih, jer je okružena s desetak stabala velikih platana koje stvaraju hlad s jedne strane i dvadesetak stabala breza s druge strane. Ni jedno stablo nije bilo oštećeno, već su iskoristili hlad koji su stabla stvarala.

Pogledajte kako je sve izgledalo u srpnju kad se igralište sagradilo.

Jučer su u 12.00 sati u Tenji predsjednik stranke Biraj bolje i osječki gradski vijećnik Kristijan Šimičić, gradski vijećnik Viktor Škaro i gradski vijećnik Miroslav Vlašić održali  konferenciju za medije povodom uništavanja ovog igrališta.

“Nabavili smo 60 drvenih paleta, 50 rabljenih automobilskih guma, nekoliko velikih traktorskih guma, 2 kubika pijeska, željezo za nogometne golove, stupove za odbojku i badminton, boje, lakove, kistove i sl. U nekoliko dana rada s djecom i mještanima Tenje odbačene auto, moto i traktor gume smo pretvorili u gusjenicu, žabu, dječji traktor, bolid formule 1, žirafu, puža, šalice za čaj, ljuljačke, pješčanike, igralište za preskakanje… Drvene palete pretvorili smo u dječje kućice, klupe za odmor, stolove. Stvorili smo i malo nogometno igralište s ogradom kako lopta ne bi išla na cestu.”

Kristijan Šimičić je, kao gradski vijećnik Grada Osijeka koji živi u Tenji, na sjednici gradskog vijeća zamolio gradonačelnika da se iz proračuna od 800 milijuna kuna izdvoji 200.000 kuna i napravi novi park za djecu na ovom mjestu. Vodstvo grada je njegov prijedlog odbilo bez bilo kakvog komentara, a tri dana kasnije poslani su bageri da sruše dječje igralište u Tenji koje su mještani zajedno izgradili.

Nisu ga uspjeli srušiti do kraja jer se prilikom uništavanja bager pokvario.

„Pitam se kakav je to grad i vodstvo grada Osijeka koje djeci ruši igrališta, a odbija graditi nova?”

“Nevjerojatno je da Grad Osijek novac troši na rušenje dječjeg igrališta, a svoju Gradsku parcelu pokraj dječjeg igrališta 30 godina nije očistio. Na toj parceli se nalazi ruševna građevina iz koje vire žice, armatura i otpadaju komadi žbuke. Gradu Osijeku smo poslali na desetke dopisa za neuređena gradska zemljišta koja su prijetnja sigurnosti mještanima i nitko ništa nije poduzeo, no kada treba rušiti ono što su mještani izgradili za djecu tada su iz Grada vrlo efikasni”, izjavio je Kristijan Šimičić.

foto: Kristijan Šimičić

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Djelatnici Unikoma bacili se na popravke dječjeg igrališta Legos Park

Vandali zavladali dječjim igralištem na Gornjodravskoj obali

Prije skoro tri godine, 12. travnja 2017. u središtu grada Osijeka, uz rijeku Dravu, pored mjesta gdje je nekad bila Više…

Gamoš: "Sigurnost djece je na prvom mjestu! Već se dogodio jedan nesretni slučaj. Tko će za to snositi odgovornost?"

Uklonjeno igralište u Tenji bilo je nelegalno i opasno

Nakon što je srušeno improvizirano dječje igralište koje su sagradili stanovnici Tenje zajedno sa svojim mališanima, Kristijan Šimičić obratio se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Većina jezik želi učiti u Zagrebu, a nitko u Osijeku, iako su imali priliku prijaviti se i ovdje...

Potomci iseljenih Hrvata dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj

"Oni koji su mogli učiniti najviše, u ključnim trenucima, svjesno su odlučili baciti klipove pod noge klubu"

Piližota: Treba li Šuker i dalje biti počasni građanin našeg grada?

Kontaktirali smo gradonačelnika Ivana Vrkića i upitali ga zašto dom nije završen, je li doista prenamijenjen u arhivu i planira li ga ova gradska vlast završiti

Treba li Brijestu društveni dom?