KULTURA

Osječki gradonačelnik Radić i ministrica kulture Obuljen Koržinek najavili završetak Koncertne dvorane i održavanje Panonskog festivala knjige

Dvorana se prema riječima gradonačelnika Radića namjerava dovršiti do konca 2024. godine. Dvorana će imati 417 sjedećih mjesta, nakon koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog bit će i najveća u Hrvatskoj.

Objavljeno 26.01.2023
Darija Kovačić

Osječki gradonačelnik Ivan Radić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su danas Koncertnu dvoranu za čije opremanje i privođenje namjeni je Ministarstvo kulture i medija osiguralo 929 tisuća eura.

„Grad Osijek je dobio velika sredstva od Ministarstva kulture u iznosu od 929 tisuća eura. Želim naglasiti da su to najveća sredstva za investicije na godišnjoj razini koje je Ministarstvo kulture ikada dalo i ja se i ovim putem na tome zahvaljujem ministrici što je prepoznala važnost ovog projekta. Podsjećam da smo ranije od Ministarstva regionalnog razvoja za koncertnu dvoranu dobili 770 tisuća eura čime dolazimo do iznosa od 1,7 milijuna eura. Upravo je to iznos koji nam treba za potpuni dovršetak koncertne dvorane. Tako dolazimo do vrlo jednostavne računice a to je da će ova koncertna dvorana, zahvaljujući ova dva ministarstva građane grada Osijeka koštati nula kuna. „- izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić na konferenciji za novinare održanoj u budućoj Koncertnoj dvorani.

„Potvrdila bih da smo prepoznali sve ono dobro što se u gradu Osijeku događa, jer mi se možemo uključiti tamo gdje postoji lokalna inicijativa, a gradonačelnik je pokazao zajedno sa svojim suradnicima veliki interes za razvoj ne samo kulturne infrastrukture nego i programa u različitim kulturnim djelatnostima. Projekt ove dvorane, gradonačelnik je već sve rekao, je nešto što nas jako veseli. To je ove godine naša najveća pojedinačna investicija, a govorim o nacionalnim sredstvima i sigurna sam da ćemo završetkom ove dvorane dobiti jedan u prvom redu sjajan koncertni prostor ali i prostor koji će služiti i za druge i kulturne ali i druge namjene.“- istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

„Koncertna dvorana ovdje u Gradu Osijeku od izuzetne je važnosti i nakon dvorane Vatroslava Lisinski u Zagrebu, kao što je Gradonačelnik rekao, bit će najveća i najmodernija i uvjeren sam da će do kraja 2024. godine ona biti završena i svi da ćemo uživati u onome što kultura u Gradu Osijeku znači i što za kulturu znači takva dvorana. „- rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

Dvorana se prema riječima gradonačelnika Radića namjerava dovršiti do konca 2024. godine.

„Pokazujemo i ovime da smo prava, istinska Slavonska metropola. Dvorana će imati 417 sjedećih mjesta, nakon koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog bit će i najveća u Hrvatskoj a ja bih se usudio reći i najmodernija tako da su ovo stvarno prekrasne vijesti za sve građane grada Osijeka i Osječko-baranjske županije gdje dižemo kulturu na jednu višu razinu.“- istaknuo je osječki gradonačelnik te najavio održavanje Panonskog festivala knjige u Osijeku.

„ Održali smo danas i radni sastanak sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri HGK na kojem smo odlučili da ćemo u suradnji s njima, s Ministarstvom kulture, Osječko-baranjskom županijom organizirati Panonski festival knjige u Osijeku krajem svibnja, najvjerojatnije na lokaciji dvorane Gradski vrt.“- rekao je osječki gradonačelnik.

„Bit ćemo od samog početka partneri u tom projektu: Grad Osijek, Županija i naravno kao nositelji inicijatori koji će to osmišljavati program Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. To je na tragu svih naših napora koje smo ulagali i ulažemo kao Vlada i da poboljšamo status knjige, da promoviramo kulturu čitanja da nastavimo sa dobrim inicijativama koje smo pokrenuli i za vrijeme godine čitanja i evo ja se nadam i vjerujem da će svi građani Osijeka ali i svi građani susjednih gradova i županija pa možda i oni izvan Hrvatske prepoznati taj festival kao mjesto susreta s dobrom kvalitetnom knjigom, sa piscima koje poznaju i cijene i da ćemo na takav način gradu Osijeku dati još jedan iznimno kvalitetan kulturni sadržaj. „- istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

„Od izuzetne je važnosti da potaknemo i kulturu čitanja ali i na neki način da pomognemo u promociji kulturnog događanja ovdje u Gradu Osijeku i mislimo da je Festival knjige pogođena stvar i očekujemo da će po prvi puta ove godine to biti napravljeno u Osijeku. Nadam se da će to postati tradicija.“- izjavio je zamjenik župana Miletić.

Osječki gradonačelnik Radić zahvalio je na potpori Ministarstva kulture i ostalim osječkim projektima. Tako je za Hrvatsko narodno kazalište, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, te Gradske galerije kroz Javni poziv javnih potreba u kulturi odobreno 369 tisuća eura, odnosno s Koncertnom dvoranom ukupno 1,3 milijuna eura.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dojmove, emocije i osvrt na proteklih pet dana u nekoliko su rečenica saželi i članovi organizacijskog tima Festivala

Završio je drugi Panonski festival knjige

Kroz pet dana trajanja festivala u dvorani Gradski vrt čak pedeset i pet domaćih nakladnika predstavilo je svoje najnovije i Više…

Programski dio ovogodišnjeg Panonskog festivala knjige ima čast zatvoriti Erika Žilić Vincetić i njezin roman Priča o kugi i vještici Agathi. Zaronite u prošlost Osijeka, prošećite unutar zidova osječkog Arhiva i upoznajte prostor kroz neko drugo vrijeme, kroz epidemiju kuge i jedan neobičan misterij.

Panonski festival knjige i Slavko Sobin uspješno vraćaju osmjehe!

Kako je i očekivano, PFK se pokazao kao mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, kako novih, tako i etabliranih književnih zvijezda Više…

Na Panonskom festivalu knjige uživajte u novim knjigama, razgovorima s autorima, koncertu, uživajte vikendu!

Diklić, Pavić, Predin i Novak dolaze na predzadnji dan Panonskog festivala knjige!

I predzadnji dan Panonski festival knjige zanimljivim programima privlači djecu i mlade prema Dvorani gradski vrt, ovoga puta predstavom, kvizom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ove godine ćemo opet učiti francuski na zabavan način, bit ćemo kreativni uz akademske umjetnike, snimat ćemo i gledati filmove, ići na izlete, a ponajviše ćemo se zabavljati, igrati i uživati u ljetu

Kino Urania – I ove godine ljetujemo s Franom

Prvi ovakav event u regiji koji očekuje više od 6000 posjetitelja uz 1000 sudionika. Očekuje vas spektakularnih 3 dana uz mnoge atraktivne programe

[NAJAVA] American week – Bike&Car show u Osijeku (PROGRAM)

OLJK će i ove godine ponuditi posjetiteljima besplatne kulturne programe kroz cijelo ljeto, točnije dva mjeseca

Predstavljen program 24. Osječkog ljeta kulture