KULTURA

Osječki gradonačelnik Radić i ministrica kulture Obuljen Koržinek najavili završetak Koncertne dvorane i održavanje Panonskog festivala knjige

Dvorana se prema riječima gradonačelnika Radića namjerava dovršiti do konca 2024. godine. Dvorana će imati 417 sjedećih mjesta, nakon koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog bit će i najveća u Hrvatskoj.

Objavljeno 26.01.2023
Darija Kovačić

Osječki gradonačelnik Ivan Radić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su danas Koncertnu dvoranu za čije opremanje i privođenje namjeni je Ministarstvo kulture i medija osiguralo 929 tisuća eura.

„Grad Osijek je dobio velika sredstva od Ministarstva kulture u iznosu od 929 tisuća eura. Želim naglasiti da su to najveća sredstva za investicije na godišnjoj razini koje je Ministarstvo kulture ikada dalo i ja se i ovim putem na tome zahvaljujem ministrici što je prepoznala važnost ovog projekta. Podsjećam da smo ranije od Ministarstva regionalnog razvoja za koncertnu dvoranu dobili 770 tisuća eura čime dolazimo do iznosa od 1,7 milijuna eura. Upravo je to iznos koji nam treba za potpuni dovršetak koncertne dvorane. Tako dolazimo do vrlo jednostavne računice a to je da će ova koncertna dvorana, zahvaljujući ova dva ministarstva građane grada Osijeka koštati nula kuna. „- izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić na konferenciji za novinare održanoj u budućoj Koncertnoj dvorani.

„Potvrdila bih da smo prepoznali sve ono dobro što se u gradu Osijeku događa, jer mi se možemo uključiti tamo gdje postoji lokalna inicijativa, a gradonačelnik je pokazao zajedno sa svojim suradnicima veliki interes za razvoj ne samo kulturne infrastrukture nego i programa u različitim kulturnim djelatnostima. Projekt ove dvorane, gradonačelnik je već sve rekao, je nešto što nas jako veseli. To je ove godine naša najveća pojedinačna investicija, a govorim o nacionalnim sredstvima i sigurna sam da ćemo završetkom ove dvorane dobiti jedan u prvom redu sjajan koncertni prostor ali i prostor koji će služiti i za druge i kulturne ali i druge namjene.“- istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

„Koncertna dvorana ovdje u Gradu Osijeku od izuzetne je važnosti i nakon dvorane Vatroslava Lisinski u Zagrebu, kao što je Gradonačelnik rekao, bit će najveća i najmodernija i uvjeren sam da će do kraja 2024. godine ona biti završena i svi da ćemo uživati u onome što kultura u Gradu Osijeku znači i što za kulturu znači takva dvorana. „- rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

Dvorana se prema riječima gradonačelnika Radića namjerava dovršiti do konca 2024. godine.

„Pokazujemo i ovime da smo prava, istinska Slavonska metropola. Dvorana će imati 417 sjedećih mjesta, nakon koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog bit će i najveća u Hrvatskoj a ja bih se usudio reći i najmodernija tako da su ovo stvarno prekrasne vijesti za sve građane grada Osijeka i Osječko-baranjske županije gdje dižemo kulturu na jednu višu razinu.“- istaknuo je osječki gradonačelnik te najavio održavanje Panonskog festivala knjige u Osijeku.

„ Održali smo danas i radni sastanak sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri HGK na kojem smo odlučili da ćemo u suradnji s njima, s Ministarstvom kulture, Osječko-baranjskom županijom organizirati Panonski festival knjige u Osijeku krajem svibnja, najvjerojatnije na lokaciji dvorane Gradski vrt.“- rekao je osječki gradonačelnik.

„Bit ćemo od samog početka partneri u tom projektu: Grad Osijek, Županija i naravno kao nositelji inicijatori koji će to osmišljavati program Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. To je na tragu svih naših napora koje smo ulagali i ulažemo kao Vlada i da poboljšamo status knjige, da promoviramo kulturu čitanja da nastavimo sa dobrim inicijativama koje smo pokrenuli i za vrijeme godine čitanja i evo ja se nadam i vjerujem da će svi građani Osijeka ali i svi građani susjednih gradova i županija pa možda i oni izvan Hrvatske prepoznati taj festival kao mjesto susreta s dobrom kvalitetnom knjigom, sa piscima koje poznaju i cijene i da ćemo na takav način gradu Osijeku dati još jedan iznimno kvalitetan kulturni sadržaj. „- istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

„Od izuzetne je važnosti da potaknemo i kulturu čitanja ali i na neki način da pomognemo u promociji kulturnog događanja ovdje u Gradu Osijeku i mislimo da je Festival knjige pogođena stvar i očekujemo da će po prvi puta ove godine to biti napravljeno u Osijeku. Nadam se da će to postati tradicija.“- izjavio je zamjenik župana Miletić.

Osječki gradonačelnik Radić zahvalio je na potpori Ministarstva kulture i ostalim osječkim projektima. Tako je za Hrvatsko narodno kazalište, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, te Gradske galerije kroz Javni poziv javnih potreba u kulturi odobreno 369 tisuća eura, odnosno s Koncertnom dvoranom ukupno 1,3 milijuna eura.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

To će, nakon Lisinskog, biti vjerojatno i jedna od najvećih koncertnih dvorana u Hrvatskoj. Najveći iznos namijenjen je za opremanje koncertno-kazališne dvorane Kulturnog centra u Osijeku

Odobrena sredstva za opremanje Koncertne dvorane u Osijeku

Ministarstvo kulture i medija za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture za 2023. godinu odobrilo je nešto više od Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Svirke četvrtkom glazbeni su revival nekadašnjih „Koncerata četvrtkom“ u sklopu kojeg su, u osječkom Studentskom centru, svojevremeno nastupali neki od najjačih bendova tadašnje pop-rock scene poput „Plave trave zaborava“, „Filma“, „Kud idijota“, „Osmog putnika“ i „Ekaterine Velike“.

Ciklus “Svirke četvrtkom” u Kulturnom centru Osijek otvara osječki band D’intriga

Nakon četiri godine iskušavanja vlastitih i stranih kompozicija, eksperimentiranja jazz stilovima i idejama uživo pred publikom, Davor Križić Experiment snimio je fascinantni, istoimeni album u sedmeročlanoj postavi koja je predstavljala spoj nekih od najboljih džezista generacije Boilersa i onih mlađe generacije

Besplatan jazz koncert u subotu u kinu Urania + tjedni program

Mješoviti zbor, pod ravnanjem Valerije Fischbach, proglašen je pobjednikom u svojoj kategoriji, a za visoku ocjenu stručnog suda dobio je zlatnu diplomu

HPD Lipa osvojila novo međunarodno pjevačko zlato i titulu pobjednika svoje kategorije!