ŽIVOT

Osječki prosvjed na Trgu slobode: Dosta! – Osječanka pročitala šokantno svjedočanstvo iz bolnice

„Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava"

Objavljeno 13.05.2022
Ivona Amidžić

U znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi i u Osijeku je održan prosvjed naslovljen „Dosta!”. Prosvjednici i prosvjednice došli su noseći natpise s porukama: “Žena nije inkubator”, “Svoga tijela gospodarica”, “U Sloveniju samo na skijanje”, “Čekamo vas u 21. stoljeću” i druge, prenosi Radio Osijek.

Skup su počele pjesmom, i glasnu podršku okupljenih uz zviždaljke. Prosvjedom su pozvale na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su – kako ističu – odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova. Ovim prosvjedom želimo poručiti: DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi! DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja! DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!”, istaknula je pred okupljenim Osječanima neformalna inicijativa Dosta! Osijek.

„Građanke i građani pokazali su koliko je važno pružiti podršku ženi kojoj je namjerno i potpuno onemogućena zdravstvena skrb. Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!”, poručuju.

„Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske” – poručila je Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Prosvjed održan diljem Hrvatske – U Osijeku pročitano šokantno svjedočanstvo

Prosvjedi su diljem Hrvatske održani u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom, kojoj je, tek nakon što je sa svojim slučajem izašla u javnost, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb omogućila prekid trudnoće zbog medicinskih indikacija, prenosi Index. Organizirale su ih udruge RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

U Osijeku, na prosvjedu Osječanka Maja Anić pročitala je svjedočanstvo o pobačaju anonimne žene.

“U 13. tjednu trudnoće saznala sam da dijete umjesto dvije arterije u pupkovini ima samo jednu, pa bebino srce kuca dvostruko slabije nego moje te da je bebi dijagnosticiran Turnerov sindrom. Nisam željela prekinuti trudnoću, no doktori su mi savjetovali da je tako najbolje jer ću teško iznijeti trudnoću. U KBC-u, gdje je dogovoren prekid trudnoće medikamentom umjesto klasičnom kiretažom, dobila sam abortivnu pilulu koja potiče trudnoću te drugu pilulu koja je trebala utjecati na to da bebino srce prestane kucati”, pročitala je Anić na prosvjedu.

“Vidjela sam ga i držala u rukama”

Anonimna žena ostala je cijeli dan u dnevnoj bolnici, a sestra ju je obišla tek oko 18 sati. “Nisam ljuta na osoblje jer je jedna sestra pokrivala cijeli odjel. Cijeli dan bila sam sama na stolcu jer nisam željela leći na umrljani krevet bez posteljine. No, šokovima tu nije bio kraj. Osjećala sam pritisak i mislila sam da će me staviti na stol da se porodim, no sestra je rekla da odem na WC te, ako želim obdukciju, rukama zadržim plod. I doista sam to napravila. Vidjela sam ga i držala u rukama”, pročitala je Anić.

Ženu su zadržali preko noći, uz tri infuzije, i sutradan je bez riječi otpustili s nalazima i otpusnim pismom.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske

Prosvjed inicijative DOSTA! u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom

Neformalna inicijativa DOSTA! Osijek poziva sve da se u četvrtak, 12. svibnja 2022. godine, u 18 sati na Trgu Slobode, Više…

Njegova suvremenost i automatiziranost nisu nikada dobro sjeli osječkoj javnosti, jednostavno pokazao se prekompliciranim za uporabu...

Uskoro kompletna obnova i uređenje javnog toaleta na Trgu Slobode

Toalet na Trgu Slobode izgrađen je u sklopu rekonstrukcije cjelokupnog trga i zamišljen je kao najsuvremeniji sustav te namjene. No Više…

„Uveli su nam covid potvrde kao uvjet za dolazak na predavanje i ovdje se borimo protiv toga. Cilj nam je nastaviti studirati bez uvjetovanja”

Studenti prosvjedovali ispred Rektorata protiv covid potvrda

Zbog odluke osječke Akademije za umjetnost i kulturu o uvođenju covid potvrda i za studente, ispred Rektorata na Trgu Svetoga Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

Spektakularne letjelice, koreografije vještih pilota i izložena oprema spremna je opet privući Osječane i ostale posjetitelje i ispuniti im poslijepodne dobrom zabavom

Ovog ljeta na nebo iznad Slavonije vraća se Osijek Air Show

Upozorenje DHMZ-a za osječku regiju: "BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima"

JOŠ JEDNO UPOZORENJE za sjever, sutra i istok, Hrvatske, prijete velika tuča i jaki udari vjetra!