ŽIVOT

Ovoga vikenda Baranja postaje mjesto susreta – kulture, tradicije i gastronomije!

Program Tjedna Osječko-baranjske županije u sklopu kojeg se održava i Baranjski bećarac, Festival tista te Okrugli stol na temu Izazovi suživota

Objavljeno 03.06.2022
Darija Kovačić

U petak, 3. lipnja počinje tradicijski, gastro i eno spektakl u Baranji. U Topolju ispred crkve sv. Petra i Pavla počinje manifestacija obilježavanja 300 godina crkve koju je u ovom malom baranjskom mjestu napravio Eugen Savojski. Dio je to programa Tjedna Osječko-baranjske županije u sklopu kojeg se održava i Baranjski bećarac, Festival tista te Okrugli stol na temu Izazovi suživota.

Baranjski bećarac počinje već danas (petak) prvenstvom u kuhanju grah, nastavlja se izložbom, revijom narodnih nošnji i vrhunskom tradicionalnom glazbom.

U subotu nas na festivalu tista očekuje promocija lokšicea, trganaca, rezanaca, zavezanaca, čikova, valjuška, taškiAko niste znali, riječ je o tradicionalnoj šokačkoj tjestenini na bogatoj baranjskoj trpezi. Na festivalu će se okupiti ekipe iz Baranje (Mohač, Zmajevac, Draž, Gajić, Duboševica, Topolje) i Bačke (Tavankut, Bački Monoštor), a moći će se kušati jela kao što su guščji paprikaš s trgancima i lokšicama, perkelt od divljači s valjušcima, grah iz zemljanog lonca, ovčji paprikaš, zavezanci, makem i orem tista, taške, riblji paprikaš s rizancima, lokšice s makom, čikmaki i dr. Moderni glazbeni izričaj tradicionalnih melodija prikazat će fantastični instrumentalni dvojac Hojsak&Novosel te vokalni ansambl Akvarel.

U subotu 4. lipnja održati će se Okrugli stol na kojem će o izazovima suživota Hrvata izvan Hrvatske govoriti predstavnici Hrvata iz Mađarske, Srbije i Crne Gore. U popodnevnim satima bogatu će kulturnu tradiciju predstaviti Hrvati iz triju susjednih država na smotri folklora gdje će se predstaviti ponajbolji folklorni ansambli: KUD Tanac Pečuh, HKC Bunjevačko kolo Subotica te HKPD Matija Gubec Tavankut kao i KUD-ovi iz Slavonije, Baranje, Hrvatskog zagorja te Bosne i Hercegovine. Goste će zabavljati tamburaški sastav Ringišpil.

Nedjelja je rezervirana za svetu misu u Topolju, kojom će se obilježiti 300 godina postojanja crkve sv. Petra i Pavla. Svečana misa u nošnjama i uz pratnju tamburaša vrhunac je proslave velikog jubileja crkve koju je sagradio Eugen Savojski u čast pobjede nad Osmanlijama. Kako se crkva nalazi na tromeđi Osijeka, Subotice i Pečuha, centara hrvatskih manjina u Mađarskoj i Srbiji, želja organizatora je jednom godišnje okupiti i predstaviti bogatstvo kulturne baštine podunavskih Hrvata.

Organizatori manifestacije su KTM Baranjski bećarac, Osječko-baranjska županija, Općina Draž, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Muzej likovnih umjetnosti uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Grada Belog Manastira.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prema peludnoj prognozi danas i za vikend koncentracija ambrozije u Gradu Osijeku bit će visoka, alergičnim osobama preporuča se oprez...

Ambrozija se ovoga vikenda vraća punom snagom!

Gradonačelnik Ivan Radić danas je poželio dobrodošlicu muškoj i ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji, okupljenje je pozdravila i Valentina Bifflin...

Radić: “Oni uopće nisu gosti, jesu i osjećaju se kao domaćini!”

Oboljelima od koronavirusa s blagim simptomima na jesen slijedi ukidanje izolacije?

HZJZ od jeseni planira ukinuti izolaciju?