ŽIVOT

Počela je i 27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa (6.-9.11.) PROGRAM

Iz opsežnog i zanimljivog programa izdvajamo nekoliko tema :D

Objavljeno 07.11.2019
Ivona Amidžić

27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa (27GKHP) održat će se od 6. do 9. studenoga 2019. u Hotelu Osijek u Osijeku.

Glavna tema ovogodišnje Konferencije je “Psihologija i digitalni svijet”, a pored Hrvatskog psihološkog društva kao glavnog organizatora, suorganizatori su još Društvo psihologa Osijek i Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije. Uz glavnu temu i sve konferencijske podteme, na Konferenciji su dobrodošli i ostali sadržaji iz područja teorijske i primijenjene psihologije.

Kroz ova 4 konferencijska dana, učit ćemo, družiti se raspravljati ali i zabaviti se. Naša iskustva s prethodno održanih osječkih Konferencija su izvrsna, a najave naših domaćina obećavaju još jedan, najveći hrvatski psihologijski skup za pamćenje. Kao i na svakoj Konferenciji očekujemo vas u velikom broju, sigurni smo da će nam i ova Konferencija, Grad Osijek kao i Osječko-baranjska županija ostati u lijepom sjećanju.

Što sve možemo očekivati ove godine?

Prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić organizira pozvani simpozij na temu Informacijsko komunikacijske tehnologije kao kontekst i čimbenik razvoja i psihičke dobrobiti djece i adolescenata” na kojem će govoriti o korištenju modernih tehnologija u predškolskoj dobi, a na simpoziju će sudjelovati poznati hrvatski znanstvenici poput prof. dr. sc. Aleksandra Štulhofera koji će izlagati o odnosu psihičke dobrobiti adolescenata i online pornografiji,  doc. dr. sc. Lucije Vejmelka koja će izlagati spoznaje svojih istraživanja o ovisnosti mladih o internetu.

Istraživački tim prof. dr. sc. Marine Ajduković će iznijeti najnovije spoznaje o subjektivnoj dobrobiti djece u Hrvatskoj, a posvetit će se i pitanjima istraživanja s djecom u svjetlu novog etičkog kodeksa istraživanja s djecom koji se trenutno razvija i na čemu radi veliki tim stručnjaka.

Ugledni znanstvenici s riječkog sveučilišta poput prof. dr. sc. Zoran Sušanj, prof. dr. sc. Svjetlana Kolić-Vehoves i doc. dr. sc. Barbarai Kalebić Maglica će izvjestiti o projektu u kojem su vrednovali učinkovitost digitalne transformacije škola, dok će profesorica s Kineziološkog fakulteta Renata Barić organizirati simpozij o mogućnostima korištenja tehnologija u sportu.

Sudjeluju i osječki znanstvenici…

Osječki znanstvenici će podučiti kolege kako pratiti izvršne funkcije kod djece odnosno upoznat će psihologe kojom tehnikom mogu procjenjivati ovu važnu pojavu koja uvelike određuje koliko će osoba u odrasloj dobi biti uspješna i dobro se prilagoditi, a što je tema velike istraživačke studije izv. prof. dr. sc. Silvije Ručević, dok će izv. prof. dr. sc. Tena Velki predstaviti priručnik koji tematizira sigurnost u digitalnom svijetu zajedno sa svojim suradnicima – profesorima s Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu i njegovog pandana u Osijeku, pravnog fakulteta u Osijeku i Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta  izv. prof. dr. sc. Zvonimir Galić će, s predstavnicima tvrtki koje se u svom radu bazično bave informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i digitalnim alatima problematizirati izazove iseljavanja na okruglom stolu pod naslovom “Gore je bolje”.

Redovita profesorica Maja Miškulin s osječkog Medicinskog fakulteta i njeni suradnici te redovita profesorica sa zagrebačkog  Učiteljskog fakulteta Tajana Ljubin-Golub su gošće pozvanog simpozija izv. prof. dr. sc. Daniele Šincek i njenih suradnica dr. sc. Marije Milić i Ivane Duvnjak koji se bavi rizičnim i problematičnim ponašanjima u digitalnom svijetu poput ovisnosti o internetu i Facebooku, sekstingu, vršnjačkom nasilju preko interneta i prekomjernom igranju igrica.

Aktivno je i hrvatsko psihološko društvo, lokalna psihološka društva…

Hrvatsko psihološko društvo će kroz brojne simpozije svojih sekcija također vrlo aktivno sudjelovati u radu konferencije pa će tako, primjerice, o mračnoj strani interneta ili kako se internet može koristiti za kršenje zakona, ali i za održavanje veza djece zatvorenika s njihovim roditeljima koji su u zatvori progovoriti članovi Sekcije za penološku psihologiju.

Svakako treba istaknuti i Sekciju za vojnu psihologiju koja već 27. godina organizira simpozije i time su sudjelovali u svim dosadašnjim konferencijama te će oni prikazati kako se može putem društvenih mreža promovirati dragovoljno vojno osposobljavanje ili koji su izazovi prisutni u djelovanju posada bespilotnih letjelica.

Na ovogodišnjoj konferenciji bit će aktivna i lokalna psihološka društva, poput Društva psihologa Varaždin koji će i na ovoj konferenciji organizirati tradicionalni Psihošpancir.

Osim bavljenja glavnom temom konferencije, psiholozi će se pozabaviti i ostalim sadržajima vezanim za najrazličitija područja njihove prakse kroz usmena priopćenja, simpozije, radionice, okrugle stolove, tribine, poster sekcije i predstavljanja knjiga.

Više o konferenciji i predavačima možete pratiti i na službenoj stranici konferencije, a ovdje pogledajte raspored i pregled svih predavanja: 27_GKHP_PROGRAM

foto: facebook (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Društvene mreže ispunjene su fotografijama zbunjene talijanske prevoditeljice dok sluša izjave predsjednika Trumpa

Trump talijanskog predsjednika Mattarellija nazvao Mozzarella

Izraz lica talijanske prevoditeljice kad je čula što je predsjednik SAD-a Donald Trump na konferenciji za novinare rekao talijanskom predsjedniku Sergiu Više…

Provjerite i raspored i kartu pozornica i objekata

Ferragosto JAM – Objavljena satnica, povoljniji prijevoz vlakom i druge pogodnosti

Manje od tjedan dana ostalo je do početka Ferragosto JAM festivala, najvećeg ljetnog slavlja domaće i regionalne glazbene scene. Uz objavljenu Više…

Najduže Osječko ljeto kulture ikada :D

Program Osječkog ljeta kulture je tu!

Osječko ljeto kulture 2019. ove godine traje dulje no dosad, započinje 28. lipnja, završava 14. srpnja 2019, kao što smo Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok su istovremeno police socijalnih samoposluga poluprazne ili prazne.

Radionica “Srdačno, hrana”

Pronađena je prisutnost tvari koja zagađuje okoliš, izaziva tumore u testiranju na laboratorijskim životinjama, a smatra se da je kancerogena i za ljude

Peptoran i Gastrobel se povlače iz prodaje zbog nedozvoljenih sastojaka

Svi će vrlo brzo ponovno moći posjetiti svoje omiljeno ledeno odredište...

Klizalište na Sokolu uskoro otvara svoja vrata klizačima!