ŽIVOT

Počela je i 27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa (6.-9.11.) PROGRAM

Iz opsežnog i zanimljivog programa izdvajamo nekoliko tema :D

Objavljeno 07.11.2019
Ivona Amidžić

27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa (27GKHP) održat će se od 6. do 9. studenoga 2019. u Hotelu Osijek u Osijeku.

Glavna tema ovogodišnje Konferencije je “Psihologija i digitalni svijet”, a pored Hrvatskog psihološkog društva kao glavnog organizatora, suorganizatori su još Društvo psihologa Osijek i Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije. Uz glavnu temu i sve konferencijske podteme, na Konferenciji su dobrodošli i ostali sadržaji iz područja teorijske i primijenjene psihologije.

Kroz ova 4 konferencijska dana, učit ćemo, družiti se raspravljati ali i zabaviti se. Naša iskustva s prethodno održanih osječkih Konferencija su izvrsna, a najave naših domaćina obećavaju još jedan, najveći hrvatski psihologijski skup za pamćenje. Kao i na svakoj Konferenciji očekujemo vas u velikom broju, sigurni smo da će nam i ova Konferencija, Grad Osijek kao i Osječko-baranjska županija ostati u lijepom sjećanju.

Što sve možemo očekivati ove godine?

Prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić organizira pozvani simpozij na temu Informacijsko komunikacijske tehnologije kao kontekst i čimbenik razvoja i psihičke dobrobiti djece i adolescenata” na kojem će govoriti o korištenju modernih tehnologija u predškolskoj dobi, a na simpoziju će sudjelovati poznati hrvatski znanstvenici poput prof. dr. sc. Aleksandra Štulhofera koji će izlagati o odnosu psihičke dobrobiti adolescenata i online pornografiji,  doc. dr. sc. Lucije Vejmelka koja će izlagati spoznaje svojih istraživanja o ovisnosti mladih o internetu.

Istraživački tim prof. dr. sc. Marine Ajduković će iznijeti najnovije spoznaje o subjektivnoj dobrobiti djece u Hrvatskoj, a posvetit će se i pitanjima istraživanja s djecom u svjetlu novog etičkog kodeksa istraživanja s djecom koji se trenutno razvija i na čemu radi veliki tim stručnjaka.

Ugledni znanstvenici s riječkog sveučilišta poput prof. dr. sc. Zoran Sušanj, prof. dr. sc. Svjetlana Kolić-Vehoves i doc. dr. sc. Barbarai Kalebić Maglica će izvjestiti o projektu u kojem su vrednovali učinkovitost digitalne transformacije škola, dok će profesorica s Kineziološkog fakulteta Renata Barić organizirati simpozij o mogućnostima korištenja tehnologija u sportu.

Sudjeluju i osječki znanstvenici…

Osječki znanstvenici će podučiti kolege kako pratiti izvršne funkcije kod djece odnosno upoznat će psihologe kojom tehnikom mogu procjenjivati ovu važnu pojavu koja uvelike određuje koliko će osoba u odrasloj dobi biti uspješna i dobro se prilagoditi, a što je tema velike istraživačke studije izv. prof. dr. sc. Silvije Ručević, dok će izv. prof. dr. sc. Tena Velki predstaviti priručnik koji tematizira sigurnost u digitalnom svijetu zajedno sa svojim suradnicima – profesorima s Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu i njegovog pandana u Osijeku, pravnog fakulteta u Osijeku i Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta  izv. prof. dr. sc. Zvonimir Galić će, s predstavnicima tvrtki koje se u svom radu bazično bave informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i digitalnim alatima problematizirati izazove iseljavanja na okruglom stolu pod naslovom “Gore je bolje”.

Redovita profesorica Maja Miškulin s osječkog Medicinskog fakulteta i njeni suradnici te redovita profesorica sa zagrebačkog  Učiteljskog fakulteta Tajana Ljubin-Golub su gošće pozvanog simpozija izv. prof. dr. sc. Daniele Šincek i njenih suradnica dr. sc. Marije Milić i Ivane Duvnjak koji se bavi rizičnim i problematičnim ponašanjima u digitalnom svijetu poput ovisnosti o internetu i Facebooku, sekstingu, vršnjačkom nasilju preko interneta i prekomjernom igranju igrica.

Aktivno je i hrvatsko psihološko društvo, lokalna psihološka društva…

Hrvatsko psihološko društvo će kroz brojne simpozije svojih sekcija također vrlo aktivno sudjelovati u radu konferencije pa će tako, primjerice, o mračnoj strani interneta ili kako se internet može koristiti za kršenje zakona, ali i za održavanje veza djece zatvorenika s njihovim roditeljima koji su u zatvori progovoriti članovi Sekcije za penološku psihologiju.

Svakako treba istaknuti i Sekciju za vojnu psihologiju koja već 27. godina organizira simpozije i time su sudjelovali u svim dosadašnjim konferencijama te će oni prikazati kako se može putem društvenih mreža promovirati dragovoljno vojno osposobljavanje ili koji su izazovi prisutni u djelovanju posada bespilotnih letjelica.

Na ovogodišnjoj konferenciji bit će aktivna i lokalna psihološka društva, poput Društva psihologa Varaždin koji će i na ovoj konferenciji organizirati tradicionalni Psihošpancir.

Osim bavljenja glavnom temom konferencije, psiholozi će se pozabaviti i ostalim sadržajima vezanim za najrazličitija područja njihove prakse kroz usmena priopćenja, simpozije, radionice, okrugle stolove, tribine, poster sekcije i predstavljanja knjiga.

Više o konferenciji i predavačima možete pratiti i na službenoj stranici konferencije, a ovdje pogledajte raspored i pregled svih predavanja: 27_GKHP_PROGRAM

foto: facebook (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovog vikenda pravac Tvrđa!

Iskusite ledenu čaroliju zadnjeg vikenda adventa

Mir, radost, iščekivanje, obitelj, slavlje, sreća, lampice, borovi, svijeće, kolači, cimet, topla čokolada… Sve su to asocijacije na najljepše doba Više…

Nevjerojatno bogat glazbeni program i adventska čarolija privukla posjetitelje iz cijele Hrvatske i šire!

Opet se ponovilo: puna Tvrđa, puno srce!

Samo jedan prstohvat čarobnog začina dovoljan je kako bi oživjeli jela našega djetinjstva. Samo jedan poljubac bake u koljeno poslije Više…

Već drugu godinu zaredom Advent u Brođancima priprema razna iznenađenja

Advent u Brođancima (20.-24.12.) program

Već drugu godinu za redom Brođanačka Udruga Mladih (BUM) organizira „Advent u Brođancima” koji će svoja vrata otvoriti za sve posjetitelje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Biti će sunčano ali i prohladno u našem lijepom gradu :)

Sunčane naočale uz sebe kao i kaput, dugačke majice, tople jakne…

Posjetitelji će, sukladno tomu, na zabavan i interaktivan način moći upoznati poznate kemičare i razvoj kemije kroz stoljeća

Odjel za kemiju organizira MasKEMbal

Cjelodnevni boravak u Kopačkom ritu? Završavaju se višemilijunski projekti koji će to omogućiti a uz nove suradnje s Osječkim taksijem i lokalnim restoranima i OPGovima priča će se zaokružiti

Kopački rit: Proširenje sadržaja, suradnja s Osječkim taksijem, restoranima i OPGovima