ŽIVOT

POHVALNO! Grad Osječanima omogućuje besplatno korištenje dijeljenih bicikala!

Grad će na ovaj način dobiti informacije o biciklističkim navikama građana te tako biti u mogućnosti poboljšati biciklističku infrastrukturu!

Objavljeno 19.05.2022
Ivona Amidžić

Stanovnici Osijeka mogu se voziti dijeljenim biciklom bez naplate 30 minuta, i tako dva puta dnevno! Pozivaju se sugrađani da ostave svoje automobile u garažama i na posao putuju na aktivniji način.

Kako bi potaknuo svoje građane na zdraviji način života, Grad će omogućiti građanima besplatno iznajmljivanje zajedničkih bicikala dva puta dnevno na 30 minuta.

Sukladno istraživanjima, putovanja unutar grada obično traju 20-30 min, što je više nego dovoljno vremena da netko stigne do željenog odredišta i pronađe prikladno mjesto za parkiranje.

Pogodnost će se primjenjivati od 23. do 31. svibnja 2022. i to na sve bicikle u gradu. Neće biti razlike između električnih i običnih bicikala, te korisnici neće morati samostalno upisivati nikakav kod u aplikaciju, već će se automatski primjenjivati u promotivnom periodu.

Za korištenje besplatne usluge potrebno je:

  1. Preuzeti Nexbike aplikaciju
  2. Registrirati se
  3. Aktivirati račun bankovnom karticom (prvom uplatom od 10 kn provjerava se valjanost kartice, a iznos ostaje na Nextbike računu za buduće vožnje)
  4. Sjesti i voziti se!

Ako korisnik želi duže putovanje, morat će platiti samo razliku na kraju vožnje.

Važno je napomenuti da ova pogodnost neće koristiti samo stanovnicima Osijeka, već i samom Gradu, jer će Grad na ovaj način dobiti vitalne informacije o biciklističkim navikama svojih građana te će koristeći te spoznaje biti u mogućnosti poboljšati svoju biciklističku infrastrukturu.

Inače, sustav dijeljenih bicikala na raspolaganju je Osječanima i turistima od konca 2021. godine. Radi se o 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala koji su postavljeni na 25 stanica diljem Osijeka, a kojima doprinosimo rješenju problema prometnih gužvi i onečišćenja zraka.

Počela je i sezona bicikala: Osječanima na raspolaganju čak 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala

Realizacijom ovog sustava našim građanima javni prijevoz postaje dostupan u bilo koje doba dana, čak i onda kada tramvaji i autobusi ne prometuju tako često.

Što se tiče cijene, izvan projekta „BAJSOM NA POSAO“, građanima je na raspolaganju godišnja karta u iznosu od 200 kuna, uz koju je dostupan neograničen broj vožnji od pola sata, dok tjedna karta stoji 100 kuna, a moguć je i svakodnevni najam – nakon 10 kuna registracije, prvih 30 minuta na mehaničkom biciklu iznosi 5 kuna, a na električnom biciklu 10 kuna.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina moći će besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, npr. jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja

Od 1. siječnja umirovljenici i osobe starije od 65 godina prevoze se besplatno vlakovima

Na temelju Zaključka Vlade RH od 13. prosinca 2023. uvodi se pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka