ŽIVOT

Popis stanovništva uskoro! Koliko nas ima?

Prema zadnjim procjenama u Hrvatskoj, 31. prosinca 2020., bilo je više od četiri milijuna stanovnika, točnije 4,036.000 stanovnika

Objavljeno 18.08.2021
Petar Tauković

PRED nama je najveći i najzahtjevniji proces Hrvatskog zavoda za statistiku, a to je popis stanovništva. Na ovom popisu stanovništva napokon bismo mogli reći zbogom papirima, piše HRT.

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković kazala je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” da popisna povjerenstva imenuju potrebne popisivače. Sljedeći tjedan počela bi podjela prijenosnih računala svim popisivačima na teritoriju Republike Hrvatske kako bi edukacija počela na vrijeme.

“Ako samo jedan član kućanstva ima pristup sustavu e-građani, moći će samopopisati sebe i svoje članove kućanstva.”

Popis počinje sredinom rujna
Popis stanovništva, njegova prva službena faza, faza samopopisivanja, trebala bi početi 13., pa do 26. rujna. Takav način popisivanja nije kompliciran, jer je upitnik vrlo jednostavan. Probni popis ove godine bio je u ožujku ove godine te postoji određeni uzorak na razini Republike Hrvatske.

“Potrebno je samo da su građani registrirani u sustav e-građani, barem jedanput da su se registrirali, prema sadašnjim podacima za sada ih se registriralo preko 1.400.000, preostala su još tri tjedna te ovim putem pozivamo sve građane da se registriraju u sustav e-građani, ako to još nisu učinili, kako bismo mogli pristupiti samopopisivanju”, rekla je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Dovoljno je samo da jedan član kućanstva ima pristup tom sustavu i moći će popisati sebe i svoje članove kućanstva.

“Popisivači će obići sve adrese jer moraju uzeti šifre”
Ipak, ako se ljudi i samopopišu, popisivač će obići i takva kućanstva, odnosno popisivač će obići sve adrese u prvoj fazi, jer nakon te faze slijedi druga faza popisivanja.

Popisivač će pokucati na vrata i uzet će šifru. Nakon samog procesa samopopisivanja, svaki građanin će dobiti kontrolnu šifru, koju je potrebno ili spremiti, slikati, ispisati ako posjeduju printer. I upravo tu šifru oni su dužni predati popisivaču, a on neće provjeravati što su oni napisali, neće gledati popisni upitnik, nego će uzeti šifru. Ta šifra je Državnom zavodu za statistiku kontrola da se kućanstvo stvarno i popisalo.

“Svi podaci su sigurni”
Svi podaci koje Državni zavod za statistiku prikuplja i obrađuje su sigurni, pa tako i podaci popisa stanovništva.

“Svi podaci koje mi prikupljamo su službena tajna te ti podaci ne mogu izaći iz Zavoda u pojedinačnom obliku. Dakle, svi podaci koje mi objavljujemo su agregirani”, dodala je Brković.

Podaci ostaju u Zavodu i u trenutku obrade oni se anonimiziraju i agregiraju te nije moguće doći do pojedinačnog podatka.

Što ćemo doznati iz popisa?
Ovim popisom stanovništva doznat ćemo prostoran raspored stanovništva prema njihovim demografskim, ekonomskim, socijalnim, migracijskim karakteristikama.

Na svako pitanje koje je u upitniku, morat će se odgovoriti, jer ako osoba ne odgovori na postavljeno pitanje, neće moći prijeći na drugo pitanje, odnosno neće moći zatvoriti upitnik.

Svi prikupljeni podaci šalju se u Eurostat
Svi prikupljeni podaci šalju se u Eurostat, jer je to krovna organizacija, kako bi se mogla napraviti međunarodna usporedba.

Prema zadnjim procjenama u Hrvatskoj, 31. prosinca 2020., bilo je više od četiri milijuna stanovnika, točnije 4,036.000 stanovnika, a kakvo će biti stvarno stanje, znat će se iza ovog popisa stanovništva.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prema Popisu 2021., Republika Hrvatska ima 3.871.833 stanovnika, od čega 1.865.129 muškaraca (48.17%) i 2.006.704 žene (51.83%).

Finalni rezultati popisa stanovništva, 3.87 milijuna stanovnika!

Državni zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine o ukupnom Više…

Gradonačelnik Ivan Radić i župan Ivan Anušić danas su ugostili predstavnike iz Srbije: Jasnu Vojnić i Tomislava Žigmanova...

Gdje god jesam, znam tko sam!

Grad Osijek danas obilježava Dan Hrvata iz Vojvodine, tijekom cijelog dana održat će se zanimljive rasprave, izložbe i nastupi gdje Više…

Popisom je obuhvaćeno područje unutar granica RH i ne odnosi se na iseljeništvo, što se tiče broja kućanstava, on je u RH pao za više od 5%

Drugačije brojke: Hrvatska pala na 3.88 milijuna stanovnika, ima nas gotovo 400.000 manje!

Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva 2021. Prema podacima Popisa stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša