POLITIKA

Posjet Savjetodavnog odbora Vijeća EU za provedbu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina

Posebna pozornost posvetila se modelima organiziranja i provođenja nastave na jeziku nacionalnih manjina u osječkim školama

  Objavljeno 11.03.2020
  Ivona Amidžić

  Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš primila je u utorak 10. ožujka predstavnike Savjetodavnog odbora Vijeća Europe za provedbu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina g. Martina Collinsa, predstavnika Irske; gđu Alionu Grossu, predstavnicu Republike Moldavije i gđu Marie Hagsgård, predstavnicu Švedske – koji borave u posjetu Republici Hrvatskoj u okviru Petog ciklusa praćenja provedbe Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

  Teme razgovara bili su glavni napredci i izazovi u ovom izvještajnom razdoblju, sudjelovanje Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Osijeka u lokalnim poslovima te nadolazeći Dan nacionalnih manjina koji će se u Osijeku obilježiti 9. svibnja. Usto, govorilo se i o uporabi jezika nacionalnih manjina na osječkim sudovima, a posebna pozornost posvetila se modelima organiziranja i provođenja nastave na jeziku nacionalnih manjina u osječkim školama.

  Predstavnici Grada Osijeka i osječkih osnovnih škola koje provode takav model nastave izvijestili su kako se u sedam osnovnih škola provode programi nastave manjinskog jezika i kulture – njemačkog, albanskog, slovačkog, mađarskog, makedonskog i srpskog jezika.

  Osvrćući se na brojne kulturne programe i projekte udruga nacionalnih manjina, Gamoš je istaknula kako u Osijeku žive 22 nacionalne manjine i kako Grad Osijek sa zadovoljstvom podupire njihove aktivnosti, budući da značajno obogaćuju društveni život u gradu.

  Sastanak je okončan osvrtom na položaj Roma te zaključkom da, unatoč izvrsnoj provedbi odredbi Okvirne konvencije u Osijeku, uvijek postoji prostor za daljnjim unaprjeđenjem prava pripadnika nacionalnih manjina, osobito Roma.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Burić: "Što se to dogodilo u svega par dana, da dio naših kolega naglo promijeni mišljenje?"

  Održana 17. sjednica Upravljačkoga odbora Urbane aglomeracije Osijek

  Na konferenciji za novinare po održavanju redovne 17. sjednice Upravljačkoga odbora Urbane aglomeracije Osijek, novinarima su se obratili predsjednik Upravljačkoga Više…

  Gamoš: "Županija se igra s ozbiljnom temom, iznimno važnom za Osijek i županiju, a sve ususret unutarstranačkim izborima u HDZ-u te parlamentarnim i lokalnim izborima koje slijede"

  Grad nije odustao od gradnje Gospodarskog centra

  Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić opovrgnuo je optužbe Osječko-baranjske županije da je osječka Urbana aglomeracija odustala od izgradnje Gospodarskog centra, koja Više…

  Pet ministarstava već dalo podršku udrugama i inicijativama, peticije podržali i iz MUP-a

  Žana Gamoš sluša građane – Sljedeće godine zabrana petardi u Osijeku?

  Sezona pirotehnike je započela. Petarde se smiju koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, a udruge koje pomažu životinjama, među Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Ne otvarajte račune da mi uplaćujemo vama, počnite vi plaćati nama"

  Škoro žestoko napao vladu zbog potresa i koronavirusa: “Ne mogu si pomoći”

  Plenković: "Pandemija mijenja svijet. Funkcioniranje kakvo poznajemo se mijenja"

  (VIDEO) Plenković i ministri otkrili gospodarske mjere koje uvode i kako do njih

  Petrov: „Naglasak treba biti na otpisu javnih davanja, prije svega doprinosa na plaće onima koji su pogođeni krizom kako bi se zadržala radna mjesta, jer odgoda neće biti dovoljna"

  Petrov: „Jedina prava mjera je otpis poreza i javnih davanja“