ŽIVOT

Potpišite Peticiju za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće

Strogom kontrolom do rjeđeg cijepljenja: Psi se nepotrebno cijepe svake godine zbog onih čiji psi nikad nisu niti vidjeli veterinara

Objavljeno 28.09.2019
Ivona Amidžić

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava danas, 28. rujna, Prijatelji životinja pozivaju sve, neovisno o tome skrbe li za neku životinju ili ne, na potpisivanje peticije kojom se traži sustavna kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa te da se cijepljenje pasa protiv bjesnoće provodi prema uputama proizvođača, a ne svake godine.

Prijatelji životinja traže provedbu Zakona o zaštiti životinja, odnosno da sve lokalne zajednice ispune svoju obavezu i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom. Kada svi psi budu mikročipirani, bit će jednostavno provođenje kontrole cijepljenja. Danas u mnogim sredinama postoji velik broj pasa koji nisu označeni mikročipom, a time nisu niti cijepljeni, što je opasno za pse i ljude.

Luka Oman, predsjednik Udruge i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, ističe: „Mikročipiranje štenaca ne treba vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće, već treba propisati da psi moraju biti označeni mikročipom ranije. Nema veterinarskih ni drugih opravdanja da se s mikročipiranjem čeka 90 dana. Kontrolom miročipiranosti i procijepljenosti ostvaruju se preduvjeti da se psi cijepe prema uputama proizvođača, a ne svake godine, što je od općeg interesa.”

Većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće jamči imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine

Naime, nepravedna je situacija da mikročipirani psi moraju biti nepotrebno i prekomjerno cijepljeni svake godine, a građani koji izbjegavaju izvršenje zakonske obaveze mikročipiranja pasa ujedno izbjegavaju i obavezu cijepljenja pasa protiv bjesnoće, što mora postati nedopustivo.

WSAVA, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, izdala je smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.

U prilog zahtjevu da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine ide i činjenica da većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće, čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, jamči imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine.

Stoga, povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, iz udruge Prijatelji životinja pozivaju na potpisivanje peticije te upozoravaju na zakonsku obavezu lokalnih zajednica da provedu kontrolu mikročipiranosti pasa, a pozivaju i građane da prijave nadležnim institucijama ako sumnjaju da neki pas nije mikročipiran i time nijednom cijepljen.

Peticija za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće:

Potpisom na ovoj peticiji zalažem se da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određeno uputama proizvođača cjepiva, a ne u trajanju od godinu dana s obzirom na to da većina cjepiva protiv bjesnoće vrijedi dvije, pa i tri godine. Usporedno s time, zalažem se za sustavnu kontrolu cijepljenja i mikročipiranja od strane veterinara, veterinarske inspekcije, komunalnih redara i lokalnih zajednica kako bi svi psi bili cijepljeni i mikročipirani. Pritom bi se izbjegla trenutačna situacija kada većina građana cijepi svoje pse i prekomjerno, na štetu zdravlja psa, dok istodobno manjina građana u potpunosti izbjegava cijepljenje i mikročipiranje, na štetu pasa i ljudi.

Potpišite peticiju ovdje.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Većina pasa koje se zbrine na području naše županije, završi u našem skloništu, skloništu Udruge Pobjede koji je kapaciteta 180 pasa. Naime, ukupno su u skloništima tijekom 2022. godine završila 663 napuštena psa, od čega 302 u našem skloništu, a to se sve može prevenirati

Zbrinjavanje napuštenih pasa u središtu koordinacije grado/načelnika

Redoviti radni sastanak čelnika Osječko-baranjske županije i 42 jedinice lokalne samouprave s područja županije (7 gradova i 35 općina) održan Više…

Bajer je trenutno u fazi punjenja, voda se podigla za jedan metar i izjednačavaju se veliki i mali bajer...

3030 potpisnika peticije zahvalilo gradonačelniku za spas bajera uz veliki transparent

Mještani Juga 2 u ponedjeljak su. 30. svibnja, na Dan državnosti i uz nastavak proslave Gradske četvrti Jug 2, zahvalili Više…

Traži da se izmjenama Kaznenog zakona ujedno povećaju kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja...

Uspješno se prikupljaju potpisi za peticiju da napuštanje životinja bude kazneno djelo

Udruga Prijatelji životinja pokrenula je ovoga mjeseca peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kao kazneno djelo i sankcionira Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije