ŽIVOT

Zbrinjavanje napuštenih pasa u središtu koordinacije grado/načelnika

Većina pasa koje se zbrine na području naše županije, završi u našem skloništu, skloništu Udruge Pobjede koji je kapaciteta 180 pasa. Naime, ukupno su u skloništima tijekom 2022. godine završila 663 napuštena psa, od čega 302 u našem skloništu, a to se sve može prevenirati

Objavljeno 22.03.2023
Darija Kovačić

Redoviti radni sastanak čelnika Osječko-baranjske županije i 42 jedinice lokalne samouprave s područja županije (7 gradova i 35 općina) održan je 21. ožujka 2023. godine u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku. Na dnevnom redu bilo je sedam točka od kojih su najveću pozornost dobile one u kojima se raspravljalo o kontroli mikročipiranja pasa i kontroli držanja kućnih ljubimaca te ugovorima za zbrinjavanje napuštenih pasa i osnivanju lokalnih skloništa u Osječko-baranjskoj županiji.

– Izuzetno je važno da na ovakvim sastancima razgovaramo i prokomentiramo sve ono što muči načelnike i gradonačelnike te da zajednički pronađemo rješenja. Jedna od tema koja je u domeni jedinica lokalne samouprave, a o kojoj je danas bilo riječi je zbrinjavanje napuštenih pasa, za što treba naći mogućnosti i modele trajnog rješavanja tog problema – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Lucija Baraban iz Udruge Pobjede naglasila je kako postoje načini na koje se može prevenirati problem napuštenih životinja.

Većina pasa koje se zbrine na području naše županije, završi u našem skloništu, skloništu Udruge Pobjede koji je kapaciteta 180 pasa. Naime, ukupno su u skloništima tijekom 2022. godine završila 663 napuštena psa, od čega 302 u našem skloništu, a to se sve može prevenirati. Proračuni općina i gradova mogu se rasteretiti uz adekvatnu brigu o kućnim ljubimcima. Tu prije svega mislim na redovnu kontrolu mikročipiranosti pasa po kućanstvima, obilaskom svih kućanstava koje treba obaviti komunalni redar te poštovanje odluke o načinu i uvjetu držanja kućnih ljubimaca, ali i propisivanje obvezne kastracije kao metode prevencije novih napuštenih i neželjenih pasa na našem području – istaknula je Baraban.

Ostale točke dnevnog reda ticale su se Javnih poziva za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području OBŽ, Javnih poziva za dodjelu potpora za razvoj Koncepta pametnih sela na području OBŽ, izmjena i dopuna Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te stambenih kredita u funkciji poticanja gospodarstva.

– Želja nam je dodatno uputiti načelnike i gradonačelnike o potporama koje Osječko-baranjska županija nudi iz svih sektora kako bi oni mogli obavijestiti eventualne korisnike o različitim mogućnostima koje pružamo. Kontinuirano ulažemo u razvoj poljoprivrede, gospodarstva, obrazovanja i drugih grana kako bismo osigurali preduvjete za još snažniji napredak svih krajeva naše županije – zaključio je zamjenik župana Josip Miletić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Strogom kontrolom do rjeđeg cijepljenja: Psi se nepotrebno cijepe svake godine zbog onih čiji psi nikad nisu niti vidjeli veterinara

Potpišite Peticiju za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava danas, 28. rujna, Prijatelji životinja pozivaju sve, neovisno o tome skrbe Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Europa se ujedinjuje radi potpore zdravlju bilja, bioraznolikosti i gospodarstvu. Hrvatska se pridružuje kampanji u kojoj sudjeluju 22 zemlje, uključite se i vi!

Znate li kad vam treba biljna putovnica? Hrvatska prvi put u kampanji #PlantHealth4Life!

Ravnatelji srednjih škola zahvalili se na donaciji vozila te su istaknuli "da su donirani automobili novije generacije i da će uvelike pridonijeti stručnoj izobrazbi učenika srednjih strukovnih škola automehaničara, automehatroničara, autolimara, tehničara za vozila...

Policija donirala rashodovana vozila strukovnim školama

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu