ŽIVOT

Potpora Grada Osijeka Gradskoj ligi protiv raka Osijek

Piližota pozvao građane da u subotu dođu na Trg Ante Starčevića od 10 do 13 sati i podrže humanitarnu akciju Dan ružičaste vrpce

Objavljeno 01.10.2019
Ivona Amidžić

„Povećanje znanja i svijesti građana Republike Hrvatske o važnosti prevencije raka debelog crijeva“ naziv je odobrenog EU projekta čija je vrijednost 507 tisuća kuna, a koji će se provoditi tijekom 18 mjeseci.

Prema riječima predsjednika Gradske lige protiv raka Osijek Neđeljka Kneževića, projekt koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, kruna je rada Gradske lige protiv raka Osijek.

“Značajan je to projekt kojim ćemo iz Europskog socijalnog fonda povući gotovo pola milijuna kuna. Naš projekt je jedan od 13 prihvaćenih projekata, a od svih prijavljenih, samo Liga protiv raka Osijek i Hrvatska liga protiv raka su udruge jer su ostalo bolnice, domovi zdravlja, općine i gradovi, čime je još značajnije što nam je projekt odobren”, rekao je Neđeljko Knežević, dodajući kako je cilj podići razinu svijesti kako bi se što više građana odazvalo pozivima Nacionalnog programa protiv raka kojim su obuhvaćeni rak dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

I voditelj projekta dr. Rudika Gmajnić istaknuo je kako je uspjeh projekta rezultat dugogodišnjeg rada pri čemu je 300 ustanova i udruga apliciralo za sredstva dok je samo 13 nositelja napravilo dovoljno kvalitetan projekt.

“Protiv raka se borimo na 3 razine – prevencijom, liječenjem i rehabilitacijom. Ovaj projekt koji se zove „Povećanje znanja i svijesti o ranom otkrivanju i prevenciji raka debelog crijeva“ i bavi se najznačajnijom karikom – a to je prevencija. Iako Hrvatska inače ulaže velike napore u prevenciju raka, dio u kojem zapinjemo je odaziv građana koji je negdje na oko 30 posto dok je europski prosjek 40-50 posto”, naglasio je dr. Rudika Gmajnić.

Kroz plan je predviđeno održavanje 18 tribina i predavanja te 6 okruglih stolova kojima je cilj u narednih 18 mjeseci, obuhvatiti širok krug građana te povećati znanje i svijest

Predstavnicima Gradske lige protiv raka Osijek na 53 godine uspješnog djelovanja zahvalio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

“To je više od pola stoljeća humanitarnog rada uvezanog s brojnim institucijama i udrugama. Ovo je najvrjedniji projekt do sada, pola milijuna kuna, od čega će samo 8 tisuća kuna biti trošak same Gradske lige koja je na vrijeme i na kvalitetan način pripremila projekt. Pozivam naše sugrađane kada dobiju pozive za preventivne preglede – da im se odazovu. Nikoga ne treba biti stid ići na pregled jer je to jedan od najčešćih razloga zašto se ljudi ne odazivaju. Preventivni pregled u konačnici spašava i cijelu obitelj zbog čega svemu treba pristupiti na odgovorniji način kako prema sebi tako i prema svojima unutar obitelji”, kazao je Boris Piližota.

Zamjenik gradonačelnika pozvao je građane da već u subotu, 5. listopada dođu na Trg Ante Starčevića u vremenu od 10 do 13 sati i podrže humanitarnu akciju Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

“Zdravlje se ne može kupiti niti platiti. Zato je važno preventivno djelovanje kojim jednostavnim pregledima možemo na vrijeme otkriti i spriječiti neželjene posljedice”, poručio je Boris Piližota.

liga_protiv_raka_piližota_01102019_osijeknews

foto: Grad Osijek i Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Članice Gradske lige protiv raka i Mammae kluba ovog vikenda su na Trgu Ante Starčevića izložile svoje radove i dijelile ružičaste vrce

U Osijeku obilježen Dan ružičaste vrpce

Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje Više…

"Ako imate simptome koji odgovaraju karcinomu debelog crijeva i rektuma trebate otići na pregled bez obzira na to koliko vam je godina"

Rak debelog crijeva sve češći kod mlađih osoba

Broj karcinoma debelog crijeva kod mlađih osoba u porastu je u mnogim bogatijim zemljama dok se broj tih dijagnoza kod Više…

U spomenutom je razdoblju dijagnosticirano 1536 invazivnih karcinoma dojke...

Više peradi, a manje crvenog mesa smanjuje rizik od raka dojke

Dobra vijest za žene koje nisu vegetarijanke, ali im ne bi bilo teško odreći se hamburgera i odrezaka – nova studija ukazuje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Čestitamo našim mladim sportašima na svim medaljama! Samo tako i dalje!

Mladi kataši/ce KK Hrvatski sokol u Osijek donijeli 5 odličja

Tražimo dodatnih dvoje lega/legica koji će nam pomoći u kreiranju sadržaja na portalu OsijekNews.hr kroz zabavne, aktualne i zanimljive fotke iz grada Osijeka.

Voliš fotkat lega?

Novi datum nije poznat - Provjerite mogućnosti vraćanja kupljenih ulaznica

City Show ODGOĐEN!