Arhiva

Pozitivna IT priča iz Osijeka oduševila predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović

  Objavljeno 18.01.2016
  OsijekNews redakcija

  Večernji.hr piše pozitivne vijesti iz Osijeka, koji je postao pravo IT središte uz mlade tvrtke koje posluju izvrsno i izvan okvira Hrvatske.

  Pet informatičara koji su tek diplomirali moglo je birati hoće li upisati doktorat ili se zaposliti u  prestižnim tvrtkama, i to sve u inozemstvu. Još za studija obišli su na desetke zemalja, skupljali u njima znanja i iskustva. No, ‘odmahnuli’ su rukom na sve silne ponude i – vratili se u Osijek. Osnovali su tvrtku Bamboo Lab koja danas ima 11 zaposlenih i posluje na tri kontinenta. Svoju su priču ispričali danas i predsjednici države Kolindi Grabar – Kitarović i ugodno ju iznenadili.

  – Svi su nam govorili da je čudno to što radimo, no pokazali smo da se u Osijeku može naći posao u IT-u, osnovati tvrtku – poručio je Boris Rauš, suoosnivač tvrtke. Predsjednica Grabar-Kitarović, koja je svoj ured privremeno preselila u Vukovar, posjetila je, naime, osječki Poduzetnički inkubator Bios. Upravo je to i adresa udruge Osijek Software City, koja je u tri godine okupila 29 tvrtki, 70 fizičkih članova i radno je mjesto za više od 500 stručnjaka.

  – Izvoz nam je porastao za 460 posto, a broj se zaposlenih udvostručio – iznio je Bela Ikotić iz OSC-a. Privukli su i poduzetnike iz drugih sredina, pa tako i iz Zagreba. – Ne znaju oni kako je teško surađivati s drugim gradovima. Osijek je zaista Silicijska dolina Hrvatske, i  nadam se da ćemo tu i ostati – našalio se Nikola Dujmović iz tvrtke Span.

  – Vi zaista prštite optimizmom! – rekla je predsjednica informatičarima. Za mlade generacije, nastavila je, olovka i papir gotovo su stvar prošlosti, sve je u virtualnom svijetu. – Možete sjediti ovdje, a raditi za cijeli svijet i zarađivati, što u Hrvatskoj baš i nismo dobro shvatili. Ovo je  definitivno budućnost razvoja – navela je Grabar-Kitarović.

  Zaželjela im je da svoj ‘kompjuterski virus’ prošire po cijeloj Hrvatskoj. – Uspjeli ste zato što u ovome što radite nema ni trunke politike i mi koji vam taj prostor otvaramo, pojma nemamo o tome što radite – zaključio je, pak, gradonačelnik Ivica Vrkić.

  Tekst: Suzana Lepan Štefančić

  Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Boris Piližota je prvi dogradonačelnik, ali nije prva dama ;)

  ‘Selfie’ prve dame Hrvatske i prve dame Osijeka! Anušić im ‘ispao iz kadra’

  – Pa ti sad nemoj iskoristiti priliku za ‘selfie’ s Predsjednicom! – napisala je Žana Gamoš, dogradonačelnica Osijeka, a pošto je Više…

  Ministarstvo poljoprivrede moglo bi se preseliti u Osijek

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je iz Vukovara kako je Hrvatsku potrebno decentralizirati i ojačati njezine gospodarske aktivnosti, istaknuvši da Više…

  IT sektor u brojkama gospodarska niša u dramatičnom usponu

  Sanja Radić iz tvrtke Gauss Development je za potrebe projekta na kojem radi napravila istraživanje potencijala IT sektora kao gospodarske Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Više od 1000 predmeta izloženo je na oko 400 kvadrata muzejskoga prostora na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi

  Otvorena izložba „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.“

  Izložbe, koncerti, predstave, predavanja, radionice, projekcije i stručna vodstva kojima se odaje počast bogatoj tradiciji secesije

  Festival secesije u Osijeku

  Cilj je projekta sanacija i zatvaranje neusklađenog odlagališta „Nemetin“ čime će se pridonijeti sprječavanju potencijalnih negativnih učinaka odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, odnosno zaštiti podzemnih i površinskih voda, smanjenju emisija stakleničkih plinova te zaštiti i očuvanju prirodnog okoliša.

  Sanira se i zatvara odlagalište neopasnog otpada Nemetin