ŽIVOT

Pravna i psihosocijalna pomoć i podrška beskućnicima

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima pomaže beskućnicima na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije

Objavljeno 11.10.2019
Ivona Amidžić

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 1. kolovoza 2019. godine do 31. srpnja 2020. godine provodi projekt „Pravna i psihosocijalna pomoć i podrška beskućnicima s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije“ financiran sredstvima Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH.

Projekt se odnosi na uspostavu pomoći i podrške beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem u prihvatilištima ili prenoćištima kroz pružanje primarne pravne pomoći i psihosocijalne podrške, te na javno zagovaračke aktivnosti, u lokalnoj zajednici i na nacionalnoj razini, kako bi podigli razinu informiranosti o pravima koja beskućnicima pripadaju, te utjecali na destigmatizaciju beskućnika u društvu.

Projekt će se provoditi na području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije u partnerstvu s Gradskim Društvom Crvenog Križa Osijek i Centrom za socijalnu skrb Vukovar.

Neposrednim razgovorima i suradnjom s drugim organizacijama i institucijama, došli smo do saznanja o neujednačenoj praksi postupanja s beskućnicima, nedostatnim smještajnim kapacitetima na području VSŽ i OBŽ, neinformiranosti građana o problemima beskućnika, slaboj informiranost samih beskućnika o pravima koja im po zakonu pripadaju, nedovoljno jasnoj zakonskoj regulativi glede statusnih prava beskućnika, nedovoljnoj stambenoj politici zbrinjavanja beskućnika te brojnim drugim problemima s kojima se beskućnici svakodnevno susreću.

Što se sve očekuje kroz trajanje projekta?

Tijekom trajanja projekta omogućit ćemo Pružanje primarne pravne i psihosocijalne (besplatne) pomoći beskućnicima, koji nisu obuhvaćeni smještajem u prihvatilištima, kroz ured u Osijeku (Hrvatske Republike 43, II. kat) te ured u Vukovaru (Ljudevita Gaja 12, II. kat), a dodatne informacije ili pravnu pomoć se može dobiti i telefonom na 031/779-419 i/ili 032/639-333.

Kroz projekt ćemo nastaviti suradnju s partnerima, Centrom za socijalnu skrb iz Vukovara, te Gradskim Društvom Crvenog Križa Osijek, u smislu razmijene znanja i iskustva u poteškoćama s kojima se, kao ovlašteni pružatelji besplatne pravne pomoći, susrećemo u radu sa korisnicima. Također, gdje je moguće ostvariti suradnju u smislu prevencije daljnje degradacije osnovnih ljudskih prava osoba koje su se našle u ulozi beskućnika, na području ove dvije županije.

Kroz projekt nastavljamo s volonterski programom – razrađeni sustav regrutacije zainteresiranih osoba, svih dobnih skupina, uz ispunjavanje minimalnih zakonskih uvjeta koje se odnose na punoljetnost, završeno srednjoškolsko obrazovanje, empatičnost te iskustvo u radu s ljudima, volja i želja za pomaganje drugima.

Svi zainteresirani mogu se javiti s naznakom „za volontiranje“ na mail adrese : [email protected] i/ili [email protected], a zainteresirani za druge oblike suradnje ili direktnu pomoć beskućnicima na mail adresu: pzs©pzs.hr.

“Mini paketi” osnovnih stvari potrebnih za zdravlje i higijenu

U partnerstvu s Gradskim Društvom Crvenog Križa Osijek, u kasnijom fazi projekta, osmislit ćemo i organizirati kupnju „Mini paketa“, koji će uključivati (osnovne) stvari potrebne za zadovoljenje osobne higijene i očuvanja zdravlja.

Za sada smo osigurali sredstva, putem Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH, za minimalno 30 paketa, koje ćemo distribuirati na području dvaju navedenih županija. Centar za socijalnu skrb će nam pomoći u bržem prepoznavanju beskućnika bez smještaja, ali i korisnika socijalnih pomoći, kao i Policijske uprave osječko-baranjska i vukovarsko-srijemska.

Organizacijom okruglih stolova u Osijeku i Vukovaru dodatno ćemo potencirati lokalne dionike koji će biti pozvani na aktivno participiranje, kako bi utjecali na promjene najprije u lokalnoj sredini, a potom i na nacionalnoj razini kroz iznošenje problematike te osmišljavanja potencijalnih rješenja koja bi sustavno omogućila bolju brigu i skrb o samim beskućnicima izvan sustava prihvatilišta.

Udruga od 2015. godine širi svoje područje rada, putem ovlaštenja za pružanje primarne (besplatne) pravne pomoći Ministarstva pravosuđa RH

Svrha Udruge je poboljšanje položaja žrtava i svjedoka te unaprjeđenje postojećeg sustava podrške žrtvama i svjedocima. Također, pružanje emocionalne i praktične (pravne i psihosocijalne) podrške žrtvama i svjedocima, prije, tijekom i nakon završenog (izvan)sudskog postupka.

Udruga radi na poboljšanju sustava podrške žrtvama i svjedocima i na unaprjeđenju prava i zaštite žrtava i svjedoka bez obzira na dob, spol, religijsku etničku pripadnost i druge osobine od 2006. godine.

Od 2015. godine Udruga širi svoje područje rada, putem ovlaštenja za pružanje primarne (besplatne) pravne pomoći Ministarstva pravosuđa RH, i na druge kategorije u društvu: ne samo žrtve kaznenih djela, već i one građane koji si po Zakonu pravni savjet ili informaciju ne mogu priuštiti, tj. slabijeg su imovnog stanja.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Igračke služe kao vizualni podsjetnik za održavanje distance, ali i kako se ne bi osjećali usamljeno dok objeduju sami

(FOTO) Originalna ideja: Restoran za stolove posjeo plišane igračke!

Čak ni u vrijeme pandemije virusa COVID-19 nisu prestali brinuti o svojih 3.500 štićenika

Osječka udruga “Rijeka ljubavi” slavi deveti rođendan

Djeca bi trebala nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu...

HZJZ objavio posebne savjete za roditelje čija djeca ponovno kreću u školu i vrtić