ŽIVOT

Prema nevalidiranim podacima, poboljšana je kvaliteta zraka u cijeloj Hrvatskoj

Razvidan je pad u koncentracijama  CO, H2S, NO2

Objavljeno 14.04.2020
Ivona Amidžić

Mjere za prevenciju širenja korona virusa značajno su utjecale na poboljšanje kvalitete zraka i pomogle u borbi protiv onečišćenja zraka.

Satelitski snimci koje su objavile NASA i Europska svemirska agencija pokazuju drastično smanjenje emisije dušikovih oksida (NO2) u razdoblju veljače i ožujka ove godine u odnosu na prethodnu godinu.

Nastavno na navedeno Europska agencija za okoliš je objavila preglednik koji prati i uspoređuje tjedne prosječne koncentracije dušikovih dioksida (NO2) i lebdećih čestica (PM10 i PM2.5). U pregledniku se prikazuju podaci izmjerenih satnih koncentracija onečišćujućih tvari sa oko 3000 postaja za praćenje kvalitete zraka koje se nalaze u zemljama EU. Preglednik je dostupan na poveznici.

Iz preglednika se može iščitati kako se koncentracije dušikovih dioksida (NO2) koji nastaje procesom izgaranja fosilnih goriva u motornim vozilima i nepokretnim izvorima (npr. promet, kućna ložišta, industrijska postrojenja, itd.) značajno smanjio u brojnim europskim gradovima u kojima su provedene mjere za prevenciju širenja korona virusa.

Također razvidno je i smanjenje emisije ugljikovog monoksida (CO) koji nastaje nepotpunim izgaranjem fosilnih goriva u energetskim sektorima. Pad bilježe i emisije ugljikovog dioksida (CO2), koji doprinosi klimatskim promjenama i zagrijavanju planeta.

Iako se može očekivati i pad koncentracija lebdećih čestica (PM2.5) iz istih razloga, takvo smanjenje još uvijek nije moguće primijetiti jer su glavni izvori lebdećih čestica (PM2.5) različiti što uključuju i izgaranje goriva za grijanje stambenih i poslovnih zgrada, industrijske aktivnosti i cestovni promet. Znatan udio lebdećih čestica također se stvara u atmosferi reakcijama drugih onečišćujućih tvari u zraku, uključujući amonijak – onečišćujuću tvar koja se obično emitira iz primjene poljoprivrednih gnojiva u ovo doba godine.

Ostali čimbenici, poput vremenskih uvjeta, također mogu značajno pridonijeti tjednim smanjenjima koja su zabilježena u koncentracijama onečišćujućih tvari.

Podaci o kvaliteti zraka na teritoriju Republike Hrvatske dostupni su na portalu Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj poveznice.

Podatke za 2019. i 2020.  treba promatrati kao informativne, jer su podaci izvorni – nevalidirani, stoga se pojavljuju i nelogične vrijednosti (ekstremno visoke vrijednosti ili čak i negativne). Konačna ocjena kvalitete zraka utvrđuje se na temelju validiranih podataka za svaku onečišćujuću tvar posebno jedanput godišnje za proteklu kalendarsku godinu. Naime, sukladno Zakonu o zaštiti zraka,  rok za dostavu validiranih podataka o kvaliteti zraka u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je 30.4. tekuće godine za proteklu kalendarsku godinu.

Pri analizi koncentracija lebdećih čestica (PM10 i PM2.5) treba uzeti u obzir i to da je tijekom vikenda od 27. do 31. ožujka, došlo do pojave prekograničnog prijenosa pijeska iz pustinje, koja je uzrokovala povećane koncentracije lebdećih čestica (PM), čak i u primorju, gdje problem onečišćenja lebdećim česticama inače nije izražen.

Zbog svega navedenog, a i s obzirom na to da se u Republici Hrvatskoj intenzivno provode mjere prevencije širenja korona virusa, a prema trenutnim podacima, razvidan je pad u koncentracijama  CO, H2S, NO2.

foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini

Učenici se od sutra u Osijeku i okolnim mjestima vraćaju u školske klupe, kvaliteta zraka se popravlja

U ponedjeljak je u Osijeku održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje su javnosti na konferenciji za novinare Više…

Nakupine plastike i dalje gore unutar podzemnog požara. Preporuka je da se hrana, prvenstveno voće i povrće, dobro opere i guli prije konzumacije, da se izbjegava konzumacija lisnatog povrća i isto tako, kada govorimo o hrani za životinje, jako je važno da životinje, također ne jedu hranu koja je bila izložena tom dimu. Iz tog razloga su bile preporuke da se životinje drže na zatvorenom.

U ponedjeljak nema nastave u pojedinim osnovnim i srednjim školama, preporuka je da se sve aktivnosti na otvorenom ne održavaju

Nakon danas (8. listopada 2023. Godine) održane sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u prostorijama Osječko-baranjske županije održana je konferencija Više…

Rezultati ispitivanja pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti praćenih onečišćujućih tvari u zraku koje su nastale sagorijevanjem plastike

Rezultati kakvoće zraka na izmjerenim mjestima

Praćenje kvalitete zraka je 05. listopada 2023. godine provedeno na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Hrastina i Šodolovaca. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja