POLITIKA

Premijer Andrej Plenković na pressici – Ivan Anušić će biti novi ministar obrane

Dobio je podršku HDZ-a i koalicijskih partnera. On je 6.5 godina župan, bio je načelnik, branitelj je i dragovoljac i jedan od potpredsjednika HDZ-a.

  Objavljeno 13.11.2023
  Matija Ivanković

  Danas se održavaju konzultacije s kandidatima za ministra obrane, nakon što je Mario Banožić u subotu razriješen dužnosti zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba. Premijer Andrej Plenković sazvao je press konferenciju. Uoči presice pojavila se neslužbena informacija da će osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić biti kandidat za ministra obrane.

  “Odžali smo konzultacije. Kandidat je Ivan Anušić. Dobio je podršku HDZ-a i koalicijskih partnera. On je 6.5 godina župan, bio je načelnik, branitelj je i dragovoljac i jedan od potpredsjednika HDZ-a. On je na to pristao i spreman je pripremiti se na saslušanje u saborskom odboru”, rekao je Plenković.

  “Pretpostavljam da će se u srijedu sazvati saborski odbor. Što se tiče glasanja na plenarnoj sjednici, to je predviđeno za čevtrtak. Ne želimo da prođe više od nekoliko dana dok imamo ovaj privremeni režim. Proces je iznimno brz i učinkovit. Već u četvrtak popodne će Anušić biti na funkciji”, kaže Plenković.

  Anušića će na mjestu župana mijenjati Mato Lukić.

  ŽIVOTOPIS
  Rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku. Osnovnu školu završio je u Antunovcu te započeo srednjoškolsko obrazovanje u Osijeku.

  U ožujku 1991. godine sa 17 godina napušta srednju školu u trećem razredu kako bi se priključio dobrovoljačkim odredima. Od lipnja 1991. godine i osnutka 106. brigade ZNG RH, također kao maloljetnik postaje dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik te brigade. Tijekom Domovinskog rata bio je pripadnik Zbora narodne garde, 106. i 130. brigade, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske. Od 1991. do 1995. godine prošao je brojna ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od istočne Slavonije, zatim u kolovozu 1992. godine na dubrovačkom području, u siječnju 1993. godine sudjelovao je u Akciji Maslenica, a u kolovozu iste godine je mjesec dana proveo na području BiH. Sa Specijalnom policijom MUP-a Orao sudjelovao je od 1993. do 1995. godine u akcijama na Velebitu, a s istom postrojbom sudjelovao je i u akciji Bljesak i oslobađanju područja zapadne Slavonije. Po završetku ratnih operacija na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine završava srednju školu u Osijeku te se upisuje na Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje je stekao višu stručnu spremu i titulu stručnog prvostupnika trenerske struke.

  Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak te niza pohvala i nagrada.

  2003. godine umirovljen je iz 3. gardijske brigade,  a od 2002. do 2005. godine predsjednik je i trener u Kick boxing klubu Antunovac. Politički angažman započinje 2005. godine kandidaturom i izborom za načelnika Općine Antunovac. Do 2017. godine, odnosno 12 godina u kontinuitetu je načelnik te općine, jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj.  2011. godine postaje član Hrvatske demokratske zajednice, a za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014. godine. Dvije godine poslije na istu dužnost izabran je jednoglasno na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije. 2020. godine izabran je za potpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

  Prvi put je za saborskog zastupnika izabran u 8. sazivu Hrvatskog sabora te je bio potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i član Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Kao saborski zastupnik pokrenuo je niz inicijativa poput izmjene statističkih regija, izmjene Zakona o vodama u segmentu eksploatacije šljunka i pijeska, izmjena zakonskih regulativa u području raspodjele državnom masom te niz drugih inicijativa korisnih za širu zajednicu. U 9. sazivu Hrvatskog sabora ponovno je izabran za zastupnika te je obnašao dužnost predsjednika Odbora za ratne veterane i člana Odbora za obranu.

  Kao nositelj liste IV. Izborne jedinice za 10. saziv Hrvatskog sabora osvojio je 23.671 preferencijskih glasova što je treći najbolji rezultat izbora 2020. godine, a prvi je put u povijesti HDZ osvojio osam saborskih mandata u IV. Izbornoj jedinici.

  Nakon što je 2017. godine izabran za župana Osječko-baranjske županije, podnosi zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje. Na lokalnim izborima 2021. godine Ivan Anušić u prvom je krugu izabran u drugi mandat župana Osječko-baranjske županije.

  U dosadašnjem mandatu župana Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji pokrenut je i realiziran niz kapitalnih infrastrukturnih projekata, a značajan politički naglasak stavlja na jačanje suradnje i pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske, osobito Hrvatima u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

  S obitelji živi u Antunovcu i otac je četvero djece.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Zbog zaraze Afričkom svinjskom kugom u susjednim županijama postoji izrazito veliki rizik prodora bolesti, stoga je Osječko-baranjska županija poduzela niz mjera, od edukacija uzgajivača i poticanja na prekategorizaciju poljoprivrednih gospodarstava do niza preventivnih aktivnosti

  Održana Koordinacija župana Anušića i gradonačelnika i načelnika OBŽ – Afrička svinjska kuga

  Iako pokriva čak 35 posto proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj, Osječko-baranjska županija do sada nema zabilježen niti jedan slučaj pojave Više…

  Na jučerašnjoj sjednici Županije Ivan Anušić najavio je kako uskoro kreće projekt izgradnje I. Gimnazije u Osijeku...

  Župan Anušić najavio projekt izgradnje I. Gimnazije u Osijeku

  Na jučerašnjoj sjednici u Velikoj vijećnici županijske skupštine župan Ivan Anušić najavio je kako uskoro kreće projekt izgradnje I. Gimnazije Više…

  "Samo zajedničkim snagama možemo voditi ovaj prekrasan i bogat hrvatski kraj do ostvarenja njegovog punog potencijala"

  Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao na svečanosti povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije

  Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je danas u Vukovaru na svečanoj dodjeli nagrada i Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće

  Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura

  Nasilje nad ženama duboko je ukorijenjeno u patrijarhalnim društvima u kojima žene nisu nikada tretirane ravnopravno, a osim na žene žrtve, nasilje ima razoran utjecaj i na društvo u cjelini čija je obaveza stvaranje okruženja koje ne tolerira nasilje, a nasilnike kažnjava

  Bježančević: Zadaća države u suzbijanju nasilja nad ženama u Hrvatskoj je sustavna edukacija od najranije dobi s ciljem uklanjanja predrasuda i stereotipa

  Ivan Anušić je odmah stupio na novu dužnost, a sukladno zakonskim odredbama došlo je do promjene na čelu Osječko-baranjske županije. Dosadašnji zamjenik župana Mato Lukić od danas obnaša dužnost župana najveće županije na istoku Hrvatske

  Zamjenik župana Mato Lukić od danas na čelu Osječko-baranjske županije