POLITIKA

PRIJEGLOG ZAKONA: kutija cigareta preko 40 kn, poskupljuje alkohol i osiguranje

Pušite, pijete? Možda ne zadugo, ako se prihvati prijedlog zakona koji će uvelike povečati cijenu određenih proizvoda

  Objavljeno 24.07.2018
  Tea Pakšec

  Završen je prijedlog Zakona o zdravstvenom osiguranja koji bi se trebao pobriniti za veći priljev novca u zdravstvenu blagajnu jer bez neke izmjene Hrvatska će sve sporije pratiti medicinske inovacije, uključujući i skupe lijekove.

  OPTIMISIČNO? KAKO ZA KOGA…

  Iako zvuči optimistično za naše zdravstvo, mora postojati neka mana u tome svemu. Nažalost, ponovno će se “udariti” po džepu građana. Ovog puta na meti su ponovno pušači i ljubitelji žestokih alkoholnih pića, ali osiguravateljske tvrtke. Sreća u nesreći je što ovog puta, neće ispaštati oni koji žive prosječnim životom već oni, kako struka kaže, koji žive rizično.

  Ukoliko se prihvati predloženi prijedlog, cigarete i žestoki alkohol poskupiti će za oko 50 posto u odnosu na sadašnju cijenu, dok s druge strane izdvajanje iz premije obaveznog osiguranja automobila iznosilo bi 7 umjesto sadašnjih 4 posto te bi najviši iznos participacija za one koji ne plaćaju dopunsko osiguranje iznosilo 4000 kn.

  Prijedlog Zakona o zdravstvenom osiguranju, a koji ima za cilj dodatno napuniti zdravstvenu blagajnu te ujedno smanjiti konzumaciju cigareta i žestokih alkoholnih pića, neće se svidjeti svima.

  KOLIKO JE TO NOVCA PO ODREĐENOM PROIZVODU?

  Intencija je Ministarstva zdravstva da osim što se iz trošarina na cigarete za zdravstvo izdvaja 32 posto, da se za 50 posto podignu trenutačne cijene kutija cigareta i taj iznos uplaćuje u zdravstvenu blagajnu. To znači da bi se, primjerice, na kutiju cigareta koja košta 20 kuna, dodalo 10 kuna za zdravstvo.

  Također se predlaže da i žestoka alkoholna pića daju svoj doprinos zdravstvenoj blagajni na sličan način kao i cigarete. Prijedlog je da se maloprodajna cijena jednog pakiranja žestokog alkoholnog pića poveća za 50 posto od trenutačne i uplaćuje u zdravstvenu blagajnu.

  Primjerice, ako boca pića košta 50 kuna, na taj bi se iznoss dodalo još 25 kuna, koje bi se trebalo direktno uplaćivati HZZO-u. I tu uz ovaj financijski poticaj postoji i onaj zdravstveni, jer u Hrvatskoj je 280.000 alkoholičara i još toliko onih koji prekomjerno piju, pa bi i njima viša cijena mogla djelovati preventivno, navodi Jutarnji list.

   

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava ...

  Velebit u Gašincima: ‘Tresu’ tenkovi, haubice, dronovi …

  Predstavnici hrvatske vlasti molimo Vas ovom prigodom: Ne tražite krivce za učinjene pogrješke - napisao je ...

  Marijan Gubina progovorio na Face-u o prosvjedu u Vukovaru: Glas naroda i glas razuma stavlja se u politički kontekst

  Pek ne razumije zašto niti jedna Vlada još nije donijela odluku o naknadi ratne štete, a Vrkić zaključio kako „podržava rješavanje svega onog što je bitno za život građana na tim područjima“.

  Konferencija osječko-baranjske Zajednice povratnika: Treba tražiti naknadu ratne štete