POLITIKA

Prisegnulo i 60 ročnica! Krstičević nije bio, izostala njegova potencijalno sjajna izjava!

U požegi prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324 - javlja i piše MORH ...

    Objavljeno 21.10.2018
    Alan Srčnik

    U trećem ovogodišnjem uputnom roku ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324 – javlja i piše MORH.

    Svečana prisega 23. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je u subotu, 20. listopada 2018. u Središtu za temeljnu obuku u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, a u trećem ovogodišnjem uputnom roku prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324 – nadalje piše MORH.

    Događaju je nazočilo izaslanstvo Ministarstva obrane RH predvođeno državnim tajnikom Tomislavom Ivićem kao izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, izaslanstvo Oružanih snaga RH predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Dragom Matanovićem, izaslanikom vrhovne zapovjednice OSRH i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, predstavnici Županije i gradova te crkvene zajednice, kao i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojni članovi obitelji i prijatelji ročnika – piše MORH.

    Ministra, dakle, nije bilo, što je osiromašilo zacjelo medijski prostor još jednom potencijalno sjajnom izjavom, a u trenutku kada se mediji naslađuju njegovim posljednjim nastupima i nizanju naizgled nepovezanih rčenica. Događa se to, kada želiš svega reći odjednom.

    MORH – PRIOPĆENJE

    Čestitajući ročnicima što su postali dio pobjedničke Hrvatske vojske, državni tajnik Tomislav Ivić istaknuo je kako su domoljublje i čovjekoljublje preduvjeti za vojnički poziv te kako su upravo te vrline oduvijek vodilja i odlika hrvatskih vojnika – kako u ratnim situacijama, tako i u mirovnim misijama širom svijeta, kao i u brojnim angažmanima pomaganja civilnom stanovništvu.

    „I vi ste svojom odlukom o pristupanju na dragovoljno služenje vojnog roka pokazali da ste spremni doprinositi stabilnosti i sigurnosti naše domovine i pomagati našim građanima. Ukratko, da ste spremni prihvatiti izazov”, rekao je državni tajnik Ivić naglasivši kako Ministarstvo obrane, uz opremanje i modernizaciju vojske, sustavno i intenzivno radi na poboljšanju životnih i radnih uvjeta za pripadnike Oružanih snaga. „Prepoznate u hrvatskoj javnosti, te aktivnosti pridonijele su i povećanom zanimanju mladih za vojni poziv. Tako su prošle godine prvi put od uvođenja dragovoljnog služenja bila tri uputna roka, kao i ove godine”, zaključio je Ivić.

    Zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović također je čestitao ročnicima na položenoj prisezi, istaknuvši kako time nastavljaju razdoblje slavne hrvatske povijesti te postaju nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i dio obitelji pobjedničke Hrvatske vojske. „Hrvatska vojska se razvija prožeta domoljubljem i pobjedničkim duhom kojega smo stekli u Domovinskom ratu te iskustvima iz međunarodnih operacija potpore miru. Nabavom novih sredstava i opreme, sustavnim i stalnim uvježbavanjem razvijamo nove sposobnosti. No, ipak, najviše nas veseli interes vas, mladih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer vi ste zalog za budućnost”, pručio je general Matanović ročnicima.

    Dragovoljno vojno osposobljavanje 23. naraštaja ročnika trajat će do 23. studenog 2018. Tijekom osam tjedana proći će kroz nekoliko faza obuke u vojarni “123. brigada HV” u Požegi, na Logističkom vježbalištu “Glavica” te na strelištu “Novo Selo”, a obuka će obuhvatiti niz programskih područja kao što su rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba, tjelovježba i psihološka priprava ročnika.

    Odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane ove su godine, kao i prošle, na dragovoljno vojno osposobljavanje upućena tri uputna roka, u veljači i svibnju te aktualni u rujnu. Tijekom 2018. godine, zaključno s 30. rujnom, za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavilo se 1100 kandidata, od kojih je 207 žena.

    Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 22. naraštajem, na obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja upućeno je ukupno 8166 ročnika, od kojih 1017 žena, a obuku je uspješno završilo 7500 ročnika, među kojima je 877 žena.

    Foto: MORH

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Šimpraga i Filipović su rekli samo "prisežem", a Marin Piletić rekao je: "Tako mi pomogao Sveti Josip Radnik, prisežem"

    Prisegnuli novi ministri: Među njima i “onaj” Filipović, Piletić spominjao sveca…

    U saboru su danas izglasana tri nova ministra: Damir Filipović, Marin Piletić i Anja Šimpraga. Nakon izglasavanja uslijedila je prisega, Više…

    Vi ste nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja koji su se pod znakovljem ratnih brigada borili i ginuli za našu Domovinu, rekao je ministar Banožić

    Obilježena 14. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

    Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ i misnim slavljem u kapelici u vojarni 5. gardijske Više…

    "Samo zajedničkim snagama možemo voditi ovaj prekrasan i bogat hrvatski kraj do ostvarenja njegovog punog potencijala"

    Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao na svečanosti povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije

    Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je danas u Vukovaru na svečanoj dodjeli nagrada i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde