OSJEČANI

Projekt “Osijek, grad susreta kultura” okupio više od 150 učenika

Osječki učenici učili o uvažavanju drugih i drugačijih

Objavljeno 14.05.2018
Nikolina Ćosić

U sklopu projekta “Osijek, grad susreta kultura”, u subotu je u prostorima Graditeljsko – geodetske škole Osijek održan zajednički susret učenika i njihovih nastavnika. U projektu je u školskoj godini 2017/18 sudjelovalo preko 300 učenika, koji su kroz radionice , istraživačke projekte i terensku nastavu učili o sebi, svom identitetu, upoznavali različitosti i učili se uvažavanju drugih i drugačijih, osvještavali stereotipe i predrasude te kako prepoznati diskriminaciju, kako je prevladati i spriječiti.

Susretu se odazvalo više od 150 učenika iz 11 osnovnih i srednjih škola grada Osijeka, i to OŠ „Mladost“, OŠ „Tin Ujević“, OŠ Vladimira Becića, OŠ Svete Ane, OŠ Višnjevac, OŠ Lug – PŠ Vardarac, Graditeljsko – geodetskom školom Osijek, Prirodoslovno – matematičkom gimnazijom (III. gimnazijom Osijek), Glazbenom školom Franje Kuhača Osijek, Medicinskom školom Osijek, Tehničkom školom i prirodoslovnom gimnazijom Ruđera Boškovića Osijek, u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i Muzejom Slavonije iz Osijeka, a nositelj projekta je Nansen dijalog centar.

Susret je bio prilika za prikaz i razmjenu naučenoga protekle školske godine, a teme kojima su se bavili u istraživačkim projektima bile su raznolike: nasljeđe multikulturalnosti grada koje se ogleda u arhitekturi, umjetnosti, glazbi; utjecaj migracija na razvoj grada; utjecaj različitih kultura na izgradnju kulturnog identiteta i posebnosti grada; Esekerski govor; poznati i manje poznati Osječani; gastronomski utjecaji različitih kultura; te kako Osijek danas živi multikulturalnost – upoznajući neke manjinske zajednice, ali i kroz govor mržnje koji je kroz grafite po gradu usmjeren prema našim sugrađanima.

Projekt “Osijek grad susreta kultura” ima za cilj učenje i istraživanje multikulturalnosti grada te promociju kulturne raznolikosti kao zajedničke vrijednosti i bogatstva.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Općenito spominju da djelomično kontrolirano otvaranje škola nije imalo nekog utjecaja na širenje virusa"

Razgovor ministara o pripremama za sljedeću školsku i akademsku godinu

U nastavi na daljinu u prednosti su bile članice EU-a koje su već bile u obrazovnoj reformi, a među njima Više…

Provjerite sve informacije na vrijeme

Informacije za učenike sportaše: Odluka o upisu učenika u 1. razred srednje škole

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na svojim mrežnim stranicama informacije o upisu učenika u 1. razred srednje škole u Više…

Raspored je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole i učenicima srednje škole

Počela nastava na daljinu, pregledajte raspored nastavnih sati

MZO će isporučivati osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja. Ako nastavnik ima Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Moramo imati sve varijante otvorene, jer ako dođe do 'slučaja', onda će djeca morati u samoizolaciju i nastavu četrnaest dana pratiti od kuće, što je dugo vrijeme"

Capak poručio kako je epidemiološka situacija dobra i kako će djeca ići normalno u školu

"Ovim putem pozivamo sve građane da probude heroje u sebi i da se pridruže velikoj obitelji dobrovoljnih davatelja krvi i humanitarnim činom davanja krvi"

Poziv dobrovoljnim davateljima krvi zbog manjka zaliha krvi

Klijenti Auro Domusa se redovito iznenade činjenicom da su u zamjenu za lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava da zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli

NAJBOLJA CIJENA U GRADU Otkup zlata koji nudi besplatnu procjenu i isplatu odmah u gotovini