ŽIVOT

Prosvjedni skup Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Republičkog sindikata radnika „Zajedno za veće plaće“

Održan prosvjedni skup podrške pregovorima za Kolektivni ugovor Hrvatskog sindikata telekomunikacija u Osijeku

Objavljeno 26.06.2022
Petar Tauković

Hrvatski sindikat telekomunikacija u Osijeku je s prosvjednog skupa podrške pregovorima za kolektivni ugovor, pod nazivom “Zajedno za veće plaće”, poslodavcima poručio da traže kontinuirano usklađivanje plaća s troškovima života svim radnicima.

Na jednosatnom prosvjednom skupu na osječkom Trgu slobode, HST je također od poslodavaca zatražio povećanje minimalnih osnovnih plaća po platnim razredima dodavši da sindikati ne pristaju na uvođenje šestodnevnog radnog tjedna.

Ovo je prvi prosvjed potpore radnicima Hrvatskog telekoma d.d. (HT) čiji Kolektivni ugovor istječe 30. lipnja ove godine, a poslodavac nije spreman prihvatiti uvjete sindikata i još nema dogovora o novom Kolektivnom ugovoru, rekla je Vesna Mamić, predsjednica HST-a koji okuplja članove ICT sektora i reprezentativni je sindikat u kompletnom telekomunikacijskom sektoru u Hrvatskoj.

Kaže da poslodavac “nudi mrvice na koje HST i radnici ne žele pristati”. “Najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj koja ima maržu profita od 43 posto i zarađuje do 3 milijarde kuna godišnje, može bolje”, izjavila je Mamić dodavši da poslodavac radnicima nudi oko 100 eura za iduće 2 i pol godine.

Neprihvatljivo nam je da u jednoj od najbogatijih kompanija u Hrvatskoj radnici počinju raditi s minimalnom plaćom. Između 20 i 30 posto radnika HT-a, čiji je vlasnik Deutsche Telekom, zajedno s agencijskim radnicima, radi za 5 tisuća kuna bruto plaće, što je nešto više od minimalca, zaključila je predsjednica HST-a Vesna Mamić.

Ivan Majdak predsjednik Republičkog sindikata radnika istaknuo je da “zbog vlastite pohlepe poslodavci tjeraju radnike na ulice da se moraju boriti kako bi sa svojim obiteljima mogli normalno živjeti.”

Okupljenima se obratio i sindikalni povjerenik Viktor Vanek kojega su prosvjednici podržali glasnim pljeskom i zvižducima. Vrijeme je da svi kažemo „Dosta!“ – zaključili su.

Sindikalni povjerenik HST-a za Slavoniju Vanek rekao je da se ovim skupom, na kojemu su se okupili zaposlenici HT-a iz cijele Slavonije, daje potpora pregovorima za Kolektivni ugovor. Regija Slavonija ima oko 500 zaposlenika i oko 200 do 300 radnika koji su na agencijskim i studentskim ugovorima, i to nisu povremeni poslovi, već oni rade stalno i godinama je tako, dodao je.

Iz sindikata najavljuju prosvjede u Rijeci, Splitu i Zagrebu ne postigne li se dogovor i potpisivanje boljeg kolektivnog ugovora s Hrvatskim Telekomom.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U Deutsche Telekomu, tvrtci majci HTa, minimalna plaća za iste poslove je 2200€, a u HTu 660€. S novim valom poskupljenja od takve plaće se ne može živjeti, pa mladima ne preostaje drugo nego napustiti Hrvatsku

Hrvatski sindikat telekomunikacija organizira prosvjed u Osijeku na Trgu slobode

Hrvatski Sindikat Telekomunikacija organizira PROSVJEDNI SKUP ZAJEDNO ZA VEĆE PLAĆE u Osijeku na Trgu slobode ispod jarbola u subotu 25. Više…

Ministarstvo je zatražilo od svih ravnatelja zdravstvenih ustanova izvješće o provođenju navedene odluke Vlade, a ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da svi moraju biti pravedno plaćeni za svoj rad.

Ministarstvo: Uvećane plaće zdravstvenim radnicima koji rade s covid bolesnicima

Svi zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj koji rade s covid-19 bolesnicima, dobit će pravedan obračun uvećanog iznosa za odrađeno vrijeme i Više…

Beroš potvrdio da je upoznat s problemom te je poručio da "nema nikakvih prepreka da se taj problem riješi"

Ravnatelj OŽB Našice najavio isplatu plaće za studeni zdravstvenim djelatnicima

Ravnatelj Opće županijske bolnice Našice Hrvoje Šimić najavio je u nedjelju da će danas, u ponedjeljak, 28. prosinca biti isplaćena Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi