ŽIVOT

Pušenje u Hrvatskoj i dalje jedan o najvećih javnozdravstvenih problema

"Nema manje opasne cigarete, bilo ona klasična ili elektronska. Svaka ima dovoljno katrana i nikotina, te kao takva šteti zdravlju"

Objavljeno 18.02.2021
Ivona Amidžić

Jučer je, na prvi dan korizme, Hrvatska obilježila Nacionalni dan nepušenja. Svake godine od posljedica pušenja u svijetu umre osam milijuna ljudi. Problemi izazvani pušenjem više su nego aktualni i u našoj zemlji, tako da se na današnji dan edukacijom građana upozorava na opasnost od tog oblika ovisnosti, prenosi Radio Osijek.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svake godine od posljedica pušenja u svijetu umre osam milijuna ljudi. Od toga sedam milijuna su aktivni pušači. Već tradicionalno na prvi dan korizme u Hrvatskoj se od 2003. godine obilježava nacionalni dan nepušenja kako bi se kroz edukaciju građane upozorilo na opasnost od toga oblika ovisnosti. I ove godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Osječko baranjske županije na Trgu Ante Starčevića u Osijeku na štandu su učenici osječke Medicinske škole građanima dijelili letke o opasnostima pušenje, te oblicima prevencije.

“Nema manje opasne cigarete, bilo ona klasična ili elektronska. Svaka ima dovoljno katrana i nikotina, te kao takva šteti zdravlju”, rekla je voditeljica Službe za javno zdravstvo Osječko Baranjske županije dr. med. Senka Samardžić. Istaknula je da je u našoj zemlji porast pušača, a posebno među ženskom populacijom. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj puši 35 posto muškaraca i 27 posto žena s tim da rapidno raste postotak među ženama, te se očekuje da će u sljedeće tri godine biti jednak kao kod muškaraca.

Cilj Nacionalnog dana nepušenja usvajanje je pozitivnog stajališta da je moguće prestati pušiti i stvaranje pozitivnog socijalnog okruženja za sve pušače koji žele prestati pušiti. “Na taj način dajemo naš doprinos naporima Svjetske zdravstvene organizacije koja je ove godine posebno upozorila na utjecaj oglašavanja duhanske industrije s ciljem mobiliziranja novih pušača, osobito u populaciji mladih”, rekla je Senka Samardžić.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Veliki četvrtak je spomendan u koji je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red

Veliki četvrtak – posljednji dan korizme

Na Veliki četvrtak do podne nema nigdje mise osim one koju predvodi biskup na kojoj posvećuje sveta ulja, prenosi Radio Više…

Svećenik će u svakoj crkvi, u okvire redovitog bogoslužja, kratkim obredom blagosloviti pepeo na pladnju...

Pepelnica ili Čista srijeda – početak korizme

Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, posebnog vremena u liturgijskoj godini koje traje šest tjedana. Vrijeme je to posta, Više…

Ako ste pušač ili uživate u alkoholu, a apstinencija od istih vam ne pada na pamet, možda biste si mogli pomoći na malo drugačiji način...

Prehrana bogata flavonoidima štiti od raka i srčanih bolesti

Konzumiranje namirnica bogatih flavonoidima, kojima najviše obiluju voće i povrće zagasitih, tamnih i jarkih boja, štiti od raka i bolesti srca, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje