ŽIVOT

Veliki četvrtak – posljednji dan korizme

Veliki četvrtak je spomendan u koji je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red

    Objavljeno 01.04.2021
    Ivona Amidžić

    Na Veliki četvrtak do podne nema nigdje mise osim one koju predvodi biskup na kojoj posvećuje sveta ulja, prenosi Radio Osijek.

    Na Veliki četvrtak navečer svaka župa slavi misu večere Gospodnje. Kad svećenik u misi zapjeva hvalospjev “Slava”, svečano zazvone sva zvona koje se nakon toga ne oglašavaju (“zavežu”) do mise vazmenog bdjenja na Veliku subotu.

    Misno evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje. Ovo pranje nogu se u mnogim crkvama i stvarno upriličuje te župnik pere noge dvanaestorici župljana.

    Veliki četvrtak je također spomendan u koji je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red.

    Danas je Isus ostavio svijetu znakove svoje trajne prisutnosti u kruhu i vinu i tako predao čitavom čovječanstvu svoje Tijelo i Krv kao polog i garanciju pobjede nad zlom, patnjom i smrću. Na današnji dan Isus je izdan od Jude, uhićen i sudski ispitivan pred svećenstvom i rimskim namjesnikom Pilatom. S tim činom je čovjek, njegovo stvorenje, nepovratno pao u ponor mržnje prema Bogu.

    U liturgiji danas prolazimo dvoranom posljednje večere koja se odvija u kući za vrijeme židovskog blagdana Pashe koju je Krist proslavio s dvanaestoricom apostola.

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Današnjom nedjeljom počinje Veliki tjedan

    Danas je Cvjetnica – nedjelja muke Gospodnje

    Za katolike je danas prvi dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje. Današnje misno slavlje počinje ophodom Više…

    "Nema manje opasne cigarete, bilo ona klasična ili elektronska. Svaka ima dovoljno katrana i nikotina, te kao takva šteti zdravlju"

    Pušenje u Hrvatskoj i dalje jedan o najvećih javnozdravstvenih problema

    Jučer je, na prvi dan korizme, Hrvatska obilježila Nacionalni dan nepušenja. Svake godine od posljedica pušenja u svijetu umre osam Više…

    Svećenik će u svakoj crkvi, u okvire redovitog bogoslužja, kratkim obredom blagosloviti pepeo na pladnju...

    Pepelnica ili Čista srijeda – početak korizme

    Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, posebnog vremena u liturgijskoj godini koje traje šest tjedana. Vrijeme je to posta, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za izvođenje radova neophodno je zatvoriti za promet motornih vozila dionicu Rokove ulice od Ružine  do Ulice A. Hebranga.

    Zatavara se za promet radi radova dionica u Rokovoj ulici

    Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

    [NAJAVA] 29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

    Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca – tijekom svibnja i lipnja, pa sve do početka srpnja, te nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i druge ruralne i gradske vizure

    [NAJAVA] Vinski mjesec Osječko-baranjske županije – PROGRAM