OSJEČANI

Quadrilla ’18. sa 2714 maturanata u OBŽ – ili 558 manje u odnosu na ’15.

Samo 'mrvica surfanja' po quadrilli prethodnih godina, dovede nas do nezgodnog podatka

Objavljeno 16.05.2018
Alan Srčnik

Samo ‘mrvica surfanja’ po quadrilli prethodnih godina, dovede nas do nezgodnog podatka, a kako je od 2015. godine do danas, brojka maturanata u Osječko-baranjskoj županiji, koji će plesati u utorak (22.5.2018.) ples – quadrilla, pao s 3272 do 2714. To je čak 558 maturanata manje, za samo 3 godine!

– To je upozorenje svima. Nećemo danas o tome. Ali, rukavi se moraju zasukati među svima koji vode računa o tome u Hrvatskoj – kazao je među ostalim župan Osječko-baranjski Ivan Anušić.

Uzmemo li obzir da su to redom 18-godišnjakinje i 18-godišnjaci, djeca rođena 2000. godine, a ako izuzmemo vjerojatnost odlaska cijelih obitelji iz Hrvatske posljednjih godina, čini se da je hrvatski demografski problem, onda i u OBŽ, zacjelo počeo koncem ’90-tih. Nismo demografi, stručnjaci uopće … naše pretpostavke ne moraju biti točne, ali ‘možemo pogledati …’

NIJE SVE TAKO CRNO

Pa ipak, nije sve tako crno! Maturanti na području OBŽ će po 14. put u utorak plesati quadrillu i oprostiti se od školskih klupa. Jučer je u Osijeku predstavljen program manifestacije, čiji će središnji dio biti ples uz nezaobilaznu milenijsku fotografiju. Županija će manifestaciju popratiti i financijski.

Kako je posljednja proba zbog kiše otkazana, nova će se održati u petak. Quadrilla se pleše u podne, a za milenijsku fotografiju maturanti će ‘ispisati’ riječ – challenge (izazov).