GOSPODARSTVO

Rekordan broj zahtjeva – 3.706 mladih prijavilo se na subvenciranje stambenog kredita

"Za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020."

  Objavljeno 05.10.2019
  Ivona Amidžić

  Jučerašnjim danom zatvorile su se prijave za subvencionirane stambene kredite, a ove godine srušen je rekord – u Agenciju za pravni promet i nekretnine (APN) pristiglo je 3.706 prijava mladih koji uz pomoć države na povoljniji način žele riješiti svoje stambeno pitanje. Očekuje se još više prijava zaključno s petkom, tako da postoji šansa i da broj pređe 4.000.

  Ovo je demografska mjera, poručuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, kojom se mladima želi pomoći da ostanu i svoju obitelj osnuju u Hrvatskoj.

  “Imamo najveći broj prijava do sada. Ovo je najbolji dokaz da su mladi prepoznali mjeru i da im je korisna jer interes ni nakon trećeg poziva ne jenjava, već raste. Nama je ovo poticaj da nastavimo dalje s ovom mjerom. To nisu samo brojke, to su mladi ljudi, mlade obitelji u kojima se čuje dječji smijeh. U obiteljima koje su dobile subvencije u prva dva poziva rođeno je više od 850 djece”, poručio je ministar Predrag Štromar.

  Već ovog utorka pređen je prošlogodišnji broj prijava, a zbog velikog interesa i molbi mladih, rok je bio i produžen. Trenutno u APN-u traje obrada pristiglih zahtjeva, a prema do sada obrađenim zahtjevima prosjek godina prijavitelja je 33 godine. Najstariji ima 44 godine, dok najmlađi ima svega 20 godina.

  “Ograničenja broja subvencija nema i svi koji su predali valjanu dokumentaciju dobit će subvencije”

  “Za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020. Definiranim terminima želimo građanima omogućiti bolje planiranje kada je rješavanje stambenog pitanja posrijedi. Pozivam mlade ljude da se i iduće godine pridruže tisućama onih koji su uz pomoć subvencioniranih kredita riješili svoje stambeno pitanje”, kazao je ministar Štromar.

  U protekle dvije godine više od 5.300 mladih dobilo je subvencije, a do kraja sljedeće godine više od 20 tisuća mladih obitelji imat će svoj dom zahvaljujući subvencijama i POS-u. Podsjetimo, subvencija se produljuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, najniže kamate do sada.

  Ministar je podsjetio i na program poticane stanogradnje (POS) u koji je do sada uloženo više od četiri milijarde kuna. Mladi po tom programu imaju mogućnost kupiti stan po cijeni kvadrata manjoj od tržišne, a dobivaju sigurnost i kvalitetu izgradnje. Po njemu je do sada izgrađeno 8.276 stanova, u pripremi je još tisuću, ponajprije u mjestima u kojima raste turizam. Sve to spada u stambenu politiku koju provodi Ministarstvo graditeljstva.

  foto: pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  S obzirom na brojne molbe mladih za produljenjem roka, prijave će se produžiti do 4. listopada

  Štromar: Više od 2.200 mladih predalo zahtjeve za subvencije

  Broj prijava za subvencioniranje stambenih kredita za mlade i dalje raste. Nakon dva tjedna otvorenog poziva, kojima država pomaže mladima Više…

  Još je dovoljno vremena ostalo za prijaviti se, a svi koji predaju potpunu dokumentaciju subvenciju će i dobiti

  Do sada predano 1119 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

  Tjedan dana prošlo je od početka trećeg po redu poziva mladima za subvencioniranje stambenih kredita kojima im država pomaže da Više…

  Ispunite POS anketni upitnik i recite svoje mišljenje

  O građanima ovisi kakve će stanove APN u suradnji s Gradom izgraditi

  Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš zajedno sa suradnicima i predstavnicima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, zainteresiranim građanima predstavila je uvjete, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Do 31. prosinca 2020. u Osijeku će se izgraditi 5G mreža

  Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad

  Radnike traže raznovrsne tvrtke, pronađite idealnu za sebe!

  Nova ponuda poslova – stižu nove prilike!