GOSPODARSTVO

Rekordan broj zahtjeva – 3.706 mladih prijavilo se na subvenciranje stambenog kredita

"Za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020."

    Objavljeno 05.10.2019
    Ivona Amidžić

    Jučerašnjim danom zatvorile su se prijave za subvencionirane stambene kredite, a ove godine srušen je rekord – u Agenciju za pravni promet i nekretnine (APN) pristiglo je 3.706 prijava mladih koji uz pomoć države na povoljniji način žele riješiti svoje stambeno pitanje. Očekuje se još više prijava zaključno s petkom, tako da postoji šansa i da broj pređe 4.000.

    Ovo je demografska mjera, poručuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, kojom se mladima želi pomoći da ostanu i svoju obitelj osnuju u Hrvatskoj.

    “Imamo najveći broj prijava do sada. Ovo je najbolji dokaz da su mladi prepoznali mjeru i da im je korisna jer interes ni nakon trećeg poziva ne jenjava, već raste. Nama je ovo poticaj da nastavimo dalje s ovom mjerom. To nisu samo brojke, to su mladi ljudi, mlade obitelji u kojima se čuje dječji smijeh. U obiteljima koje su dobile subvencije u prva dva poziva rođeno je više od 850 djece”, poručio je ministar Predrag Štromar.

    Već ovog utorka pređen je prošlogodišnji broj prijava, a zbog velikog interesa i molbi mladih, rok je bio i produžen. Trenutno u APN-u traje obrada pristiglih zahtjeva, a prema do sada obrađenim zahtjevima prosjek godina prijavitelja je 33 godine. Najstariji ima 44 godine, dok najmlađi ima svega 20 godina.

    “Ograničenja broja subvencija nema i svi koji su predali valjanu dokumentaciju dobit će subvencije”

    “Za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020. Definiranim terminima želimo građanima omogućiti bolje planiranje kada je rješavanje stambenog pitanja posrijedi. Pozivam mlade ljude da se i iduće godine pridruže tisućama onih koji su uz pomoć subvencioniranih kredita riješili svoje stambeno pitanje”, kazao je ministar Štromar.

    U protekle dvije godine više od 5.300 mladih dobilo je subvencije, a do kraja sljedeće godine više od 20 tisuća mladih obitelji imat će svoj dom zahvaljujući subvencijama i POS-u. Podsjetimo, subvencija se produljuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, najniže kamate do sada.

    Ministar je podsjetio i na program poticane stanogradnje (POS) u koji je do sada uloženo više od četiri milijarde kuna. Mladi po tom programu imaju mogućnost kupiti stan po cijeni kvadrata manjoj od tržišne, a dobivaju sigurnost i kvalitetu izgradnje. Po njemu je do sada izgrađeno 8.276 stanova, u pripremi je još tisuću, ponajprije u mjestima u kojima raste turizam. Sve to spada u stambenu politiku koju provodi Ministarstvo graditeljstva.

    foto: pixabay (ilustracija)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije, bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području Županije

    Županija nastavlja projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“

    Kao izravan doprinos poboljšanju demografskih kretanja i odgovor na potrebe gospodarstva, Osječko-baranjska županija pokrenula je u veljači 2019. godine projekt Više…

    U veljači 2019. godine Osječko-baranjska županija odlučila je u taj projekt izdvojiti 50 milijuna kuna, a ove je godine taj iznos udvostručen

    Kamate na stambene kredite od 0,09 posto!

    Za sufinanciranje kamata na stambene kredite Osječko-baranjska županija osigurala je 100 milijuna kuna. U projekt “Stambeni krediti u funkciji poticanja Više…

    Program subvencioniranih kredita za mlade obitelji funkcionira po planu unatoč svim izvanrednim okolnostima

    Pristiglo već 1.360 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

    Do jučer, 8. travnja, zaprimljeno je 1.360 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita mladima, zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja