GOSPODARSTVO

Reprogrami, moratoriji, novi krediti i garancije među mjerama za gospodarstvo

Horvat: U prvom koraku važno je osigurati likvidnost

    Objavljeno 17.03.2020
    Ivona Amidžić

    Reprogrami i moratoriji na kredite, odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza, neke su od prvih deset mjera pomoći gospodarstvu za borbu protiv šteta zbog koronavirusa, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva gospodarstva.

    Te mjere iz resora Ministarstva gospodarstva trebale bi biti utvrđene na sjednici Vlade, a dolaze nakon odluke kojom se sprječava rast cijena ključnih proizvoda za opskrbu hrvatskog tržišta i izvoz onih proizvoda za koje se u Hrvatskoj pojavi mogućnost nestašice.

    Obuhvaćaju reprogramiranje postojećih kredita (uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita) te uvođenje moratorija na kreditne obveze klijenata HBOR-a i poslovnih banaka po postojećim plasmanima; odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja u suradnji s poslovnim bankama, te odobravanje garancija (polica osiguranja) poslovnim bankama izvoznika i HBOR-u, u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza.

    Tu je i povećanje opsega garantnog fonda za osiguranje izvoza tako da se u prihvatljive korisnike uključe i sektor turizma, gospodarski subjekti koji vrše posredan izvoz ili su dobavljači izravnih izvoznika.

    Predviđa se i mogućnost produženja rokova za realizaciju investicijskih projekata te uvođenje dodatnog počeka od tri godine za očuvanje radnih mjesta, kroz izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja.

    Među mjerama je i interventni otkup viškova u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, voćarstvu i povrćarstva te drugih proizvoda od potencijalno ugroženih industrijskih i poljoprivrednih proizvođača te povećanje stope jamstva HAMAG-BICRO sa 65 na 80 posto glavnice kredita uz skraćivanje procedure obrade.

    Predviđa se i dodatna alokacija od 15 milijuna eura za mikro zajmove za obrtna sredstva (do 25.000 EUR), uz maksimalnu kamatnu stopu od jedan posto.

    Mjerama se planira i uvođenje moratorija na sve rate ESIF mikro i malih zajmova do 31. prosinca ove godine, povećanje limita za potpore male vrijednosti s 200.000 na 500.000 eura, te mogućnost aktiviranja dijela proračunskih sredstava kao doprinosa interventnim sektorskim potporama poduzetnicima (nacionalni grant).

    Horvat: U prvom koraku važno je osigurati likvidnost

    Te će mjere biti namijenjene prvenstveno poduzetnicima i obrtnicima s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja koronavirusa na njihovo poslovanje te na ukupno hrvatsko gospodarstvo.

    Kako je istaknuo ministar gospodarstva Darko Horvat, a prenosi se u priopćenju, radi se o dijelu unutar šireg paketa mjera koje su proteklih dana usuglašavane sa svim resorima, komorama i institucijama, te predstavnicima udruga poslodavaca, banaka, izvoznika i drugih.

    U prvom koraku važno je osigurati potrebnu likvidnost poduzetnicima, ističe Horvat.

    “Smisao svih mjera koje planiramo poduzeti i o kojima smo do sada vodili vrlo intenzivne razgovore jest da sačuvamo radna mjesta i domaće gospodarstvo, te da u prvom valu osiguramo potrebnu likvidnost našim poduzetnicima, kroz moratorij ili odgode plaćanja obveza kredita, uvođenje novih kreditnih linija za obrtna sredstva i slično”, rekao je Horvat.

    Najavio je kako slijede “promjene u određenim ekonomskim odnosima”, kako na nacionalnoj tako i na globalnoj razini, zbog čega je važno ostati racionalan i fleksibilan.

    “Svjesni smo da najviše pate prijevoznici, trgovci i izvoznici, ali moramo voditi računa o svim mogućim scenarijima, uzimajući u obzir sve grane hrvatskog gospodarstva, od obrtnika, preko mikro, malih i srednjih poduzeća, pa sve do velikih kompanija”, kaže Horvat.

    Napominje kako su nakon osiguranja uvjeta za provedbu prvih deset mjera, počeli razgovori o stvaranju novih alata kojima će se moći pravovremeno intervenirati na sve moguće situacije u gospodarstvu.

    (Hina)

    foto: pixabay (ilustracija)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Utvrđena je osnovana sumnja da je 50-godišnjak počinio kazneno djelo "Prijevara u gospodarskom poslovanju" kada je kao odgovorna osoba u pravnoj osobi, dogovorio prodaju električnih uređaja s 31-godišnjakom

    Prijevara u gospodarskom poslovanju

    Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske utvrđena je osnovana sumnja da je 50-godišnjak počinio kazneno djelo Više…

    Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem nedavno je posjetilo Sjedinjene Američke Države. Tom prilikom je pokrenuta intezivna gospodarska suradnja kroz ACAP i pojedine investitore na području Županije, te i kulturna suradnja sa zajednicama Hrvata

    Radni posjet Osječko-baranjske županije trima saveznim državama u SAD-u: obrazovanje, ulaganje i briga o braniteljima glavne teme

    Osječko-baranjska županija pokrenula je intenzivnu suradnju s hrvatskom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama, kako gospodarsku kroz ACAP i pojedine investitore Više…

    Ukupni prihodi ostvareni su u rekordnom iznosu od 39,82 milijarde kuna, što je povećanje od 6,3 milijarde

    Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u kontinuiranom rastu – rekordni rezultati poslovanja u 2022. godini

    Prema podacima iz Registra godišnjih financijskih izvještaja koje je objavila FINA, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije u 2022. godini ostvarili Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI