ŽIVOT

Restorani brze prehrane blizu posla ili doma povezani s pretilošću

Da bi potvrdili svoju pretpostavku znanstvenici su zabilježili kućne i poslovne adrese 710 pojedinaca te adrese supermarketa ...

Objavljeno 13.08.2019
Alan Srčnik

Američko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji imaju više supermarketa i trgovina s prehrambenim proizvodima u blizini kuće, kao i osobe koje na putu prema poslu ili prema domu prolaze pored više restorana s brzom hranom, skloniji višku kilograma i gojaznosti.

Da bi potvrdili svoju pretpostavku znanstvenici su zabilježili kućne i poslovne adrese 710 pojedinaca te adrese supermarketa, manjih trgovina s prehrambenim proizvodima, fast food i ostalih restorana u i oko New Orleansa pokraj kojih prolaze ispitanici.

Očekivano, svi oni koji su češće prolazili pokraj restorana brze prehrane imali su veći BMI (indeks tjelesne mase) od osoba na čijem putu nije bilo takvih trgovina i restorana.

No na iznenađenje znanstvenika, i kod osoba koje su na putu prema poslu ili kući imale veći broj supermarketa u kojima su mogli kupiti puno svježih proizvoda, voća i povrća, kao i više manjih trgovina s raznovrsnim prehrambenim prozvodima, evidentiran je viši prosječan BMI nego kod osoba u čijem je susjedstvu bilo manje mjesta za kupnju namirnica, pokazala je studija.

Ovakvi pokazatelji upućuju na to da dio problema jednostavno leži u dostupnosti nezdrave hrane, a drugi dio problema su sami ljudi koji zaobilaze mjesta u supermarketu sa svježim namirnicama te se odlučuju na kupnju ‘brze’ hrane i zamrznutih proizvoda.

“Nažalost, glavni su problemi afinitet i izbor kupca”, kaže Adriana Dornelles, autorica studije i znanstvenica na Državnome sveučilištu Arizona (Tempe). Sa žaljenjem dodaje da je “zamka brzoga i jeftinog obroka brze hrane postala norma među Amerikancima”.

Premda je sve više dokaza da distribucija hrane i izbor prehrambenih namirnica trgovaca hranom i restorana ima priličan utjecaj na prehrambene navike pojedinca, velik dio ovog istraživanja bio je usredotočen samo na gradske stambene četvrti ili na ruralne zajednice, napisala je Dornelles u stručnome časopisu PLoS ONE.

Rezultati studije upućuju na to da dostupnost restorana brze hrane u dijelu grada u kojemu pojedinci provode najveći dio dana bez sumnje utječe na prehrambene navike i potencijalnu pretilost, kaže Tamara Dubowitz, znanstvenica koja se bavi politikom prehrane u tvrtki RAND u Pittsburghu, no nije sujelovala u istraživanju.

“Svijest o tomu na koji nam način svakodnevno okruženje otežava nastojanja da ostanemo zdravi, kao i pokušaj da se priklonimo okruženju koje nas potiče na promicanje zdravlja bez obzira na to kakvo je to okruženje, nešto je čemu bismo se svi postupno trebali naučiti”, smatra Dubowitz.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Šeširić ili kapa, osvježenje i dobra knjiga... Što vam više treba :D

Vrijeme danas: Pravo ljetno sunčano!

Ovog su ljeta toplinski valovi u fokusu bili nekoliko puta, što se zapravo događa u našem tijelu?

Kako toplinski val utječe na ljudski organizam?

U spomenutom je razdoblju dijagnosticirano 1536 invazivnih karcinoma dojke...

Više peradi, a manje crvenog mesa smanjuje rizik od raka dojke