POLITIKA

Saborska statistika za 2019. – Četvero zastupnika ove godine nije reklo ni riječ

Stegovne mjere, izbacivanja zastupnika iz sabornice te zabrane govora na dan ili dva postale su gotovo tjedni standard

  Objavljeno 27.12.2019
  Ivona Amidžić

  Hrvatski saborski zastupnici ove su se godine u raspravama za riječ javili više od 11 tisuća puta, pokazuje službena saborska statistika za 2019.

  Svaki drugi zastupnik je replicirao ili odgovorio na repliku, a zbrojene, te dvije “kategorije” iznose gotovo šest tisuća javljanja.

  Ista ta statistika otkriva i da zastupnici nerado nastupaju kao izvjestitelji odbora. Naime, u godinu dana to su učinili samo 24 puta. Saborska su se radna tijela, inače, ove jeseni sastala više od 150 puta, redovito su zasjedala 141 put, tematski 11 puta.

  Rekorderi Bulj i Maras

  Rekorderi po broju javljanja su Mostovi zastupnici Miro Bulj (858) i Nikola Grmoja (386), te SDP-ovi Gordan Maras (776) i Saša Đujić (348).

  Maras je u ovoj saborskoj godini replicirao čak 214 puta, a na repliku je odgovorio 240 puta, zbrojeno 454 puta. Uzme li se u obzir da je Sabor ove godine skupno zasjedao 107 dana, lako je zaključiti da je Maras svaki radni dan, u prosjeku, replicirao u dva navrata.

  Iako je ukupno aktivniji od Marasa, Bulj je manje koristio te alate, “samo” 350 puta, više je puta govorio kao predstavnik kluba te gotovo jednako pojedinačno raspravljao.

  HDZ-ov najaktivniji trojac čine Branko Bačić (223), Ante Babić (204) i Josip Borić (203).

  Zastupnici, a tiče se to svih 151, u ovoj su se godini 480 puta “požalili” na povredu saborskog Poslovnika, najčešće su to radili Maras (74 puta), Bulj (60) i Grmoja (52 puta).

  U ovoj su godini izrečene 332 stegovne mjere, a izbacivanja zastupnika iz sabornice te zabrane govora na dan ili dva postale su gotovo tjedni standard.

  Četvero zastupnika u sabornici nije reklo ni riječ

  Zastupnici koji su cijelu godinu proveli u Hrvatskom saboru, a nisu progovorili ni riječ su Dražen Barišić (HDZ), Darinko Dumbović (Reformisti), Branimir Glavaš (HDSSB) i Milanka Opačić (Bandićeva SRiS).

  Rječitiji nisu bili ni bivši HDZ-ovi ministri Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević koji su kao zastupnici “startali” nakon ljetošnje rekonstrukcije Vlade.

  (Hina)

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Za svoj težak i mukotrpan posao zaslužili su svaku lipu! Ali nemojte čitati ako ste slabog srca...

  Sabor: Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima 56,5 milijuna kuna

  Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je i bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad Više…

  Najmanje građana glasovalo u Osječko-baranjskoj županiji

  Više od petine birača izašlo na izbore do 16.30 sati

  Na izborima za 12 zastupnika koji će u Europskom parlamentu predstavljati Hrvatsku zabilježena je dobra izlaznost za sada. Prema Državnom Više…

  Čelić: Dok je HDZ-ove vlade ništa od legalizacije konoplje u rekreativne svrhe

  Sabor: Neku ilegalnu drogu bar jednom u životu konzumiralo 20,3 posto ispitanika, najčešće korišten kanabis

  Prema rezultatima zadnjih istraživanja zlouporabe sredstava ovisnosti neku ilegalnu drogu bar jednom u životu konzumiralo je 20,3 posto ispitanika, a najčešće Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Za svoj težak i mukotrpan posao zaslužili su svaku lipu! Ali nemojte čitati ako ste slabog srca...

  Sabor: Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima 56,5 milijuna kuna

  Uvođenjem istog punjača za manje uređaje potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.

  Borzan: Trebamo uvesti jedan punjač za sve manje elektroničke uređaje

  Gradska organizacija SDP-a Osijek se ovim putem želi zahvaliti svim Osječankama i Osječanima koji su svoje povjerenje dali SDP-ovom kandidatu za Predsjednika Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću

  Osječani s 23900 glasova odlučili o predsjedniku Republike Hrvatske