POLITIKA

Saborska statistika za 2019. – Četvero zastupnika ove godine nije reklo ni riječ

Stegovne mjere, izbacivanja zastupnika iz sabornice te zabrane govora na dan ili dva postale su gotovo tjedni standard

  Objavljeno 27.12.2019
  Ivona Amidžić

  Hrvatski saborski zastupnici ove su se godine u raspravama za riječ javili više od 11 tisuća puta, pokazuje službena saborska statistika za 2019.

  Svaki drugi zastupnik je replicirao ili odgovorio na repliku, a zbrojene, te dvije “kategorije” iznose gotovo šest tisuća javljanja.

  Ista ta statistika otkriva i da zastupnici nerado nastupaju kao izvjestitelji odbora. Naime, u godinu dana to su učinili samo 24 puta. Saborska su se radna tijela, inače, ove jeseni sastala više od 150 puta, redovito su zasjedala 141 put, tematski 11 puta.

  Rekorderi Bulj i Maras

  Rekorderi po broju javljanja su Mostovi zastupnici Miro Bulj (858) i Nikola Grmoja (386), te SDP-ovi Gordan Maras (776) i Saša Đujić (348).

  Maras je u ovoj saborskoj godini replicirao čak 214 puta, a na repliku je odgovorio 240 puta, zbrojeno 454 puta. Uzme li se u obzir da je Sabor ove godine skupno zasjedao 107 dana, lako je zaključiti da je Maras svaki radni dan, u prosjeku, replicirao u dva navrata.

  Iako je ukupno aktivniji od Marasa, Bulj je manje koristio te alate, “samo” 350 puta, više je puta govorio kao predstavnik kluba te gotovo jednako pojedinačno raspravljao.

  HDZ-ov najaktivniji trojac čine Branko Bačić (223), Ante Babić (204) i Josip Borić (203).

  Zastupnici, a tiče se to svih 151, u ovoj su se godini 480 puta “požalili” na povredu saborskog Poslovnika, najčešće su to radili Maras (74 puta), Bulj (60) i Grmoja (52 puta).

  U ovoj su godini izrečene 332 stegovne mjere, a izbacivanja zastupnika iz sabornice te zabrane govora na dan ili dva postale su gotovo tjedni standard.

  Četvero zastupnika u sabornici nije reklo ni riječ

  Zastupnici koji su cijelu godinu proveli u Hrvatskom saboru, a nisu progovorili ni riječ su Dražen Barišić (HDZ), Darinko Dumbović (Reformisti), Branimir Glavaš (HDSSB) i Milanka Opačić (Bandićeva SRiS).

  Rječitiji nisu bili ni bivši HDZ-ovi ministri Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević koji su kao zastupnici “startali” nakon ljetošnje rekonstrukcije Vlade.

  (Hina)

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  S prebivalištem u Hrvatskoj po općinama i gradovima ih je 3.674.695, od čega 10.978 prethodno registriranih...

  Izbori za Sabor: Pravo birati ima 3.859.481 birač

  Pravo birati saborske zastupnike na izborima 5. srpnja ima ukupno 3.859.481 birač, objavilo je u petak Ministarstvo uprave. S prebivalištem Više…

  Za sada ni jedna zemlja zbog epidemije koronavirusa nije zabranila provedbu izbora na svom teritoriju

  Izbornih lista imamo 15 više nego prije četiri godine

  Izborna kampanja za deseti saziv Hrvatskog sabora službena je počela u četvrtak, nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo Više…

  DIP će sredinom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 1. srpnja, objaviti upute za održavanje izbora koje se odnose na biračke odbore i na same birače

  U ponedjeljak započelo tiskanje 3 milijuna i 870 tisuća glasačkih listića

  Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je da je u ponedjeljak započelo tiskanje 3 milijuna i 513 tisuća Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Svi vi koji igrate po svojim pravilima, premijer i zastupnici koji imaju "extra" pravila oko samoizolacije, koji se sa svima nama ismijavate, zašto to činite, gdje vam je mjera, gdje vam je kraj?"

  Most secirao HDZ i HNS te “promjenjiva” pravila: Dvostruki standardi po leđima Osijeka i Slavonije

  Ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom...

  Plenković od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu

  Plan ukupno predviđa pomoć u visini od 750 milijardi eura pri čemu bi 500 milijardi bilo isplaćeno u vidu nepovratnih paketa pomoći a 250 u obliku kredita...

  Merkel o “korona-paketu”: Pojedina stajališta zemalja-članica još uvijek udaljena