ŽIVOT

Sajam Antikviteta u Tvrđi prestaje s radom

Glas Slavonije nije našao partnere koji prepoznaju važnost ovoga sajma

Objavljeno 18.01.2018
Nikolina Ćosić

Glas Slavonije nije našao partnere koji prepoznaju važnost ovoga sajma, a samostalna je organizacija ekonomski neisplativa

Naše čitatelje i sugrađane s velikim žaljenjem moramo obavijestiti da Glas Slavonije d.d. nije u mogućnosti nastaviti s organizacijom Osječkog sajma antikviteta u 2018. godini zbog ekonomske neisplativosti.

– Na ovaj smo se potez odlučili uzevši u obzir pozitivne i negativne aspekte organizacije i utjecaj Sajma na njegove sudionike i naše sugrađane. Nažalost, Osječki sajam antikviteta za Glas Slavonije d.d., kao organizatora, pokazao se kao ekonomski neprofitabilna manifestacija. Sve ove godine Sajam smo najvećim dijelom organizirali samostalno, ulažući znatne financijske i ljudske resurse potrebne za organizaciju i razvoj jedne vrlo opsežne priredbe, očekujući da ćemo pronaći partnere koji prepoznaju važnost i značenje takve manifestacije. Uz rijetke i nedostatne, a najčešće i simbolične iznimke, nismo uspjeli pronaći partnere koji bi na odgovarajući način podržali ovaj projekt. Želimo izraziti zahvalnost svima koji su sudjelovali u Osječkom sajmu antikviteta te pridonijeli njegovu razvoju i oblikovali njegovu prepoznatljivost. Sigurni smo da će ova odluka otvoriti nove mogućnosti, a Glas Slavonije d.d. spreman je pružiti podršku svima koji imaju ideje i mogućnosti za realizaciju sličnih manifestacija – objašnjavaju iz Uprave Glasa Slavonije.

Izlagači razočarani
U našoj smo redakciji ugostili i trojicu dugogodišnjih izlagača koji su također izrazili žaljenje zbog ukidanja Osječkog sajma antikviteta.

– Bila je to lijepa tradicija i bilo bi nam iznimno žao da se prekine. Nadamo se da će Grad Osijek i Turistička zajednica iznaći mogućnosti, sredstava i volje da nas podrži i dalje na tom putu, pa da Osijek ima jednu lijepu manifestaciju na kojoj se okupljaju građani i kolekcionari. Ako ne bude ništa od toga, trudit ćemo se sami organizirati nešto, po mogućnosti u Tvrđi, koja je kao lokacija postala tradicija, ili na nekom drugom prostoru kod drugog organizatora. Na kraju, posljednja nam je opcija autotržnica nedjeljom. U protivnom, prestat ćemo izlagati antikvitete u Osijeku i zaputiti se u druge gradove – rekao je Sebastijan Palić.

– Osim suvernira bilo je tu i prirodnih proizvoda, prehrane, što nije prigodno nekom sajmu antikviteta. Stoga smo namjeravali to odvojiti na posebnom sajmu, Sajmu zdrave prehrane, što znači da bi Osijek imao dva događanja. No, izgleda da to nekome u Gradu Osijeku ne odgovara, pa se nadamo da će gradonačelnik prepoznati potrebu za ovakvim sajmovima u Osijeku – dodaje Palić.

Palić: Zakazao je Grad!
– Jako mi je žao zbog toga što se zatvara Sajam antikviteta. Bila je to važna manifestacija za turizam koji se konačno budi. Kao ljubitelj starina svakako ću se angažirati s ostalim kolegama u traženju novog načina za novi/stari sajam. Razočaran sam jer na ovaj način umjesto da idemo dalje mi nazadujemo, što nam je očito već desetljećima u krvi. Posebice sam iznenađen time što Grad Osijek kao pokrovitelj jako malo o svemu tome vodi računa. Dokaz je i to što za vrijeme održavanja sajma nisu bili u stanju očistiti snijeg, a što je, prema mome mišljenju, potpuno neshvatljivo – kazao je kolekcionar i izlagač Neven Kordić.

 Jako me pogodila vijest o ukidanju, ne zbog novca i zarade koja ionako nije pozamašna, nego zbog toga što smo dušu dali za njega, a sada ostajemo bez svega. Pokrovitelji se ne javljaju i otkazuju u zadnji tren, 15 dana prije uoči samoga sajma. S nekadašnjom sam voditeljicom marketinga Glasa Slavonije odlično surađivao, pitala me što treba napraviti kod organizacije prvoga Sajma antikviteta i sve smo proveli u djelo. Sajam antikviteta postao je pojam ne samo u Hrvatskoj, nego i u Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji… Dolazili su nam ljudi iz susjednih zemalja po svakakvim vremenskim uvjetima, zbog čega smo posebno bili sretni. Gradonačelnik Vrkić i njegova ekipa u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka, moraju učiniti sve da Sajam antikviteta ide dalje. Jasno nam je da nemaju od toga previše koristi, ali ovaj sajam mora o(p)stati. Ako ne bude, udružit ćemo se i u inat svima podići ćemo Sajam antikviteta na noge. Ne moraju nam dati ni štandove, ništa, ponijet ćemo ih mi od svoje kuće – rekao je strastveni kolekcionar Vjekoslav Jurkin iz Aljmaša.

Izlagači su na kraju sastanka složno zahvalili Glasu Slavonije na dosadašnjem trudu, ulaganju i promoviranju Sajma antikviteta.

– Imali smo kvalitetan odnos i žao nam je što se to nije moglo nastaviti u još boljim uvjetima. No, jasno je da nije do Glasa Slavonije, Grad Osijek je tu zakazao, pa se nadamo da će ispraviti pogrešku – zaključio je Sebastijan Palić.

GRADSKI BREND I TURISTIČKI ADUT
Osječki sajam antikviteta, u organizaciji Glasa Slavonije d.d., postao je jedan od brendova grada Osijeka koji je od svojih početaka pridonosio i turističkoj ponudi regije, kao i promociji grada Osijeka. Prvi je Osječki sajam antikviteta održan u listopadu 2005. godine, na prostoru ispred Bastiona, u Tvrđi, odnosno staroj jezgri grada, a zbog povećanog interesa izlagača i posjetitelja od veljače 2007. godine Glas Slavonije d.d. prepoznao je potencijal ovoga sajma te ga je počeo organizirati na otvorenom prostoru barokne Tvrđe, na središnjem Trgu Svetog Trojstva, što je uvelike utjecalo na atmosferu i autentičnost manifestacije, ali i na zahtjevnost organizacije. Vrlo brzo Sajam je ostvario kulturne i turističke ciljeve, te postao omiljeno okupljalište naših sugrađana svih generacija, zaljubljenika u antikvitete i Osijek, ali i posjetitelja i turista iz Hrvatske i inozemstva.
Adrian ANDREJEK
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ni malo vjetra nije smetalo prelijepom vremenu koje nas je počastilo proteklu subotu...

FOTO galerija Sajma antikviteta u Tvrđi i 23. osječkog jesenskog sajma na Pampasu

Ovog smo vikenda uživali na još jednom Sajmu antikviteta u Tvrđi. Osim rijetkih i antiknih predmeta na sajmu se mogu pronaći Više…

Na za ovo doba godine nevjerojatnih proljetnih 17 celzijevaca, od 09:00 - 14 sati održao se još jedan sajam antikviteta u osječkoj Tvrđi

FOTO VIDEO OsijekNews TV Sajam Antikviteta i Petaračke Buše u Tvrđi

Na, za ovo doba godine, nevjerojatnih proljetnih 17 celzijevaca, od 09:00 – 14 sati održao se još jedan sajam antikviteta Više…

Ponesite kišobrane za svaki slučaj...

Kakvo nas vrijeme očekuje ove subote na Sajmu antikviteta?

Kao i svake prve subote u mjesecu i sutra se sprema nevjerojatno bogat Sajam antikviteta u Tvrđi. Sajam će vrvjeti Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U odnosu na protekle dane radi se o velikom porastu...

Danas imamo 3162 nova slučaja, gotovo 30 posto testiranih je pozitivno

Osječko-baranjska županija odabrana je kao pilot područje za provedbu nove metodologije za procjenu potreba za socijalnim uslugama...

Osječko-baranjska županija odabrana za pilot područje projekta socijalnih usluga

Ako ste već posjetili HeadOnEast do sada, onda i sami znate da je svako novo izdanje – novi doživljaj...

Treći HeadOnEast odgođen još jednom: Novi termin pred Silvestrovo