POLITIKA

Sakuntala park uskoro u novom ruhu i s novim sadržajima

Revitalizacija se prvodi kao dio projekta S.O.S. -Turistička ruta Secesija Osijek - Subotica

  Objavljeno 21.06.2018
  Nikolina Ćosić

  Projekt S.O.S. -Turistička ruta Secesija Osijek – Subotica odobren je u okviru INTEREG-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020., a najvažniji dio programa koji provodi Grad Osijek je valorizacija secesijske kulturne baštine, revitalizacija parkovnog i arhitektonskog nasljeđa Sakuntala parka i promocija zajedničke kulturno – turističke ponude Osijeka i Subotice. Danas je gradonačelnik Vrkić sa Zejdnicom ponuditelja Sitolor d.o.o, i Ukras d.o.o. potpisao Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji šetališta Petra Preradovića u Osijeku.

  Na čemu se sve radi

  U okviru projekta će se ići u revitalizaciju kompletnog parka, obuhvat zahvata je 6100 kvadratnih metara (Preradovićeva, Henglova, Kapucinska ulica i Lučki prilaz). Ići će se u izradu vrtnog paviljona koji će biti smješten u sjeveroistočnom dijelu parka, izvodit će se radovi na obodnim komunikacijama, rekonstruirat će se 14 parkirališnih mjesta, a provest će se i kompletna rekonstrukcija javne rasvjete i to led rasvjete koja će biti energetski učinkovita, a provest će se i radovi na vodoopskrbi i navodnjavanju parka. Ono što je možda i najvažnije, radit će se kompletno krajobrazno uređenje parka, zamijenit će se stabla koja su dotrajala, radit će se grmoliko bilje, cvjetnice te kompletna komunalna oprema (koševi za smeće i klupe) – objasnio je to Krunoslav Plečaš, viši savjetnik specijalist u Upravnom odjelu za programe EU. Ostali projekti su opremanje Secesijskog memorijalnog izložbenog prostora, Secesijske memorijalne sobe i organizacija Secesijskog festivala.

  Projekt je počeo 1. rujna prošle godine, a trebao bi biti gotov 31. kolovoza ove godine. Radovi su dodijeljeni tvrtki Sitolor iz Slavonskog Broda, a vlasnik tvrtke Marko Obradović garantirao je kako će se radovi napraviti u kvaliteti koja se traži i spomenutom roku. Ovo je drugi projekt koji ova tvrtka radi u Osijeku ove godine.

  Važnost projekta

  Predsjednik Turističke zajednice je rekao kako smatra da je ovo krucijalna priča, jer se Sakuntala park nalazi između Trga Ante Starčevića i Tvrđe, odnosno dvije najposjećenije turističke rute u Osijeku.

  Gradonačelnik Ivan Vrkić je objasnio vrijednost ovog projekta – “Radi se o ukupno s PDV-om negdje oko 4 milijuna kuna, a osnovna vrijednost je procijenjena na oko 3 milijun kuna. To je dokaz da kroz suradnju i različite aspekte kroz aplikacija dolazimo do sredstava kako bi naš grad uljepšali i posebno naglasili kulturnu baštinu i povijesnu vrijednost ovih projekata.” Vrkić je rekao i kako se na ovome neće stati – “Započeli smo s izgradnjom i raspisivanjem natječaja za zaštićene objekte kroz spomeničku rentu uređenje fasada.”

  Više od 120 000 000 kuna će se uložiti u obnovu Tvrđe, a Vrkić je rekao kako “to radimo zbog toga da bi ovu kulturnu baštinu s jedne strane zaštitili, a s druge strane kroz nove sadržaje učinili održivom. To znači da od toga neposredno ovaj grad ima konkretne koristi.”

   

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - 8 milijardi kuna u okviru projekta do sada je uloženo u istok Hrvatske

  Nova ulaganja za Slavoniju, Baranju i Srijem

  "Ovo je početna konferencija za projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva koja su najviše pogođena upravo tom situacijom, milijun i pol kuna vrijedan je projekat, a sva djeca koja su obuhvaćena s tim problemom imati će prehranu kroz cijelu godinu."

  Ivan Anušić: Besplatna prehrana, kuhani obrok, hrana koja je ekološki zdrava i ispravna te dobavljena s naših OPG-ova

  Osijek ima 2289 manje nezaposlenih nego u 2016. godini, izvoz je rastao, a IT sektor udvostručio dobitak koji ne prestaje rasti. Ovim tempom postajemo IT središte!

  Željko Požega: ”Osijek postaje IT grad”