POLITIKA

Sakuntala park uskoro u novom ruhu i s novim sadržajima

Revitalizacija se prvodi kao dio projekta S.O.S. -Turistička ruta Secesija Osijek - Subotica

  Objavljeno 21.06.2018
  Nikolina Ćosić

  Projekt S.O.S. -Turistička ruta Secesija Osijek – Subotica odobren je u okviru INTEREG-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020., a najvažniji dio programa koji provodi Grad Osijek je valorizacija secesijske kulturne baštine, revitalizacija parkovnog i arhitektonskog nasljeđa Sakuntala parka i promocija zajedničke kulturno – turističke ponude Osijeka i Subotice. Danas je gradonačelnik Vrkić sa Zejdnicom ponuditelja Sitolor d.o.o, i Ukras d.o.o. potpisao Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji šetališta Petra Preradovića u Osijeku.

  Na čemu se sve radi

  U okviru projekta će se ići u revitalizaciju kompletnog parka, obuhvat zahvata je 6100 kvadratnih metara (Preradovićeva, Henglova, Kapucinska ulica i Lučki prilaz). Ići će se u izradu vrtnog paviljona koji će biti smješten u sjeveroistočnom dijelu parka, izvodit će se radovi na obodnim komunikacijama, rekonstruirat će se 14 parkirališnih mjesta, a provest će se i kompletna rekonstrukcija javne rasvjete i to led rasvjete koja će biti energetski učinkovita, a provest će se i radovi na vodoopskrbi i navodnjavanju parka. Ono što je možda i najvažnije, radit će se kompletno krajobrazno uređenje parka, zamijenit će se stabla koja su dotrajala, radit će se grmoliko bilje, cvjetnice te kompletna komunalna oprema (koševi za smeće i klupe) – objasnio je to Krunoslav Plečaš, viši savjetnik specijalist u Upravnom odjelu za programe EU. Ostali projekti su opremanje Secesijskog memorijalnog izložbenog prostora, Secesijske memorijalne sobe i organizacija Secesijskog festivala.

  Projekt je počeo 1. rujna prošle godine, a trebao bi biti gotov 31. kolovoza ove godine. Radovi su dodijeljeni tvrtki Sitolor iz Slavonskog Broda, a vlasnik tvrtke Marko Obradović garantirao je kako će se radovi napraviti u kvaliteti koja se traži i spomenutom roku. Ovo je drugi projekt koji ova tvrtka radi u Osijeku ove godine.

  Važnost projekta

  Predsjednik Turističke zajednice je rekao kako smatra da je ovo krucijalna priča, jer se Sakuntala park nalazi između Trga Ante Starčevića i Tvrđe, odnosno dvije najposjećenije turističke rute u Osijeku.

  Gradonačelnik Ivan Vrkić je objasnio vrijednost ovog projekta – “Radi se o ukupno s PDV-om negdje oko 4 milijuna kuna, a osnovna vrijednost je procijenjena na oko 3 milijun kuna. To je dokaz da kroz suradnju i različite aspekte kroz aplikacija dolazimo do sredstava kako bi naš grad uljepšali i posebno naglasili kulturnu baštinu i povijesnu vrijednost ovih projekata.” Vrkić je rekao i kako se na ovome neće stati – “Započeli smo s izgradnjom i raspisivanjem natječaja za zaštićene objekte kroz spomeničku rentu uređenje fasada.”

  Više od 120 000 000 kuna će se uložiti u obnovu Tvrđe, a Vrkić je rekao kako “to radimo zbog toga da bi ovu kulturnu baštinu s jedne strane zaštitili, a s druge strane kroz nove sadržaje učinili održivom. To znači da od toga neposredno ovaj grad ima konkretne koristi.”

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Grmoja je upozorio da je nečuveno da HDZ-ova politika ide toliko daleko da zabranjuje davanje izjava na javnom događaju

  Grmoja: Nečuveno ponašanje šerifa iz HDZ-a koji su Petrovu zabranili konferenciju

  Pošaljite, dragi naši čitatelji, onamo ljude koji će osigurati da Vam Europska unija ne izglasa kakvu zabranu sadnje vlastite rajčice ili slične neočekivane ideje.

  Što su hrvatski europarlamentarci učinili za nas!? Vrijeme je mijenjati ih!

  Župani su se složili da će prijenos poslova državne uprave, potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara niz godina

  Zajednica županija: Jačanjem međunarodne suradnje i reorganiziranjem NUTS 2 sustava ravnomjerniji regionalni razvoj