POLITIKA

SDP-ovci prozvali Beroša: Radi čijeg interesa još nema zabrane prodaje energetskih pića djeci

Borzan je podsjetila kako je SDP u Saboru 2018. predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci

  Objavljeno 30.11.2021
  Ivona Amidžić

  SDP-ova europarlamentarka dr. Biljana Borzan i član savjeta za zdravstvo prim. dr. sc. Branko Kolarić održali su danas u Zagrebu konferenciju za medije na kojoj su prozvali vladu i ministra zdravstva Vilija Beroša zbog nedonošenja zakonske zabrane prodaje energetskih pića djeci.

  Podsjetili su kako je u lipnju umrlo dijete nakon ispijanja energetskog napitka, nakon čega je ministar Beroš izjavio kako su vlada i ministarstvo za zabranu te kako će pokrenuti zakonsku procedure.

  „Prije pola godine dogodila se tragedija koja se mogla izbjeći, na to sam godinama upozoravala. Danas smo tu jer se nakon tragedije se nije dogodilo ništa! Usprkos obećanjima, vlada i ministar Beroš nisu napravili ništa da se u budućnosti izbjegnu slične tragedije. A nije pitanje hoće li opet neko dijete nastradati uslijed konzumacije energetskih napitaka, već kada. Stoga pitamo ministra, kada će taj zakonski prijedlog? Jeli možda promijenio mišljenje, i ako je, zašto? Na čije traženje i za čiji račun?” pitala je Borzan.

  Borzan je podsjetila kako je SDP u Saboru 2018. predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci kojeg je HDZ-ova većina glatko odbila. Slične zabrane i ograničenja prodaje već postoje u nekoliko država članice EU i svijeta.

  SDP-ovi liječnici nabrojali su posljedice prekomjernog konzumiranja energetskih pića: visok krvni tlak, srčani udar, aritmija, glavobolja, migrene, mučnina, povraćanje, grčevi, panika, tjeskoba, stres, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica i rizično ponašanje. Istakli su da su šanse za posljedice veće što je tjelesna masa konzumenta manja, što uvelike opravdava zabranu prodaje djeci.

  “Prema podacima Europske agencije za sigurnost hrane koje imamo za Hrvatskučak 86 posto šesnaestogodišnjaka konzumira energetska pića I čak 47 posto njih ih miješa s alskoholom! Djeca su posebno ugrožena od prekomjerne konzumacije energetskih pića. Osim zabrane prodaje, morajus e educirati I roditelji I djeca o potencijalnim štetnim učincima”, rekao je Branko Kolarić.

  Svjesni negativnih konotacija koje povezuju djecu i njihove proizvode, udruženje proizvođača Energy Drinks Europe upućuje svoje članove da reklamama ne ciljaju na djecu mlađu od 12 godina te da ne plasiraju proizvode i reklame blizu škola. Usprkos tome, ali i upozorenju na svakoj limenci da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama, upravo su djeca, adolescenti i mladi glavni potrošači tih pića. Da reklame dolaze do njih, a najpoznatije reklame su zapravo crtić, najbolje pokazuje podatak da djeca u istraživanjima često izjavljuju kako ih piju jer im treba energije.

  Borzan i Kolarić su pozvali vladu da brzo i odlučno djeluje kako bi se izbjegle nove tragedije.

  “Ako Beroš nema dozvolu ili hrabrosti napraviti takav zakon, napravit će to SDP-ovi saborski zastupnici. Pa nek ga HDZ po drugi put odbije, znajući da glasaju protiv mjera koje štiti djecu od po njih potencijalno vrlo opasnog proizvoda. Mogu računati na to da ih neću prestati prozivati dok se zakonom ne zaštite djeca!“ najavila je Borzan.

  foto: screenshot (arhiva)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Velik dio građana ne razumije oznake rokova trajanja hrane i to je jedan od glavnih razloga ogromnih količina bačene hrane u Hrvatskoj i Europi

  Borzan: Radi ogromnih količina bačene hrane EU mijenja oznake rokova trajanja

  Sjeverne i zapadne zemlje EU žele pojednostavniti sustav, dok se Italija protivi ukidanju oznake koja označava rok optimalne kvalitete hrane. Više…

  Uvođenjem sustava prehrambenih profila EU planira ograničiti reklamiranje nezdravih prehrambenih proizvoda

  Borzan: Prehrambena industrija lobira protiv mjera za zdraviju hranu i zaštitu potrošača

  Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan najavila je novu inicijativu za zaštitu javnog zdravlja i potrošačkih prava građana. Radi se o uvođenju prehrambenih Više…

  "Direktiva o pravima putnika u zračnom prometu propisuje da u slučaju otkazivanja leta putnik ima pravo na povrat novca u roku 14 dana"

  Biljana Borzan: Aviokompanijama treba pomoći samo ako vrate novac putnicima

  Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je tijekom saslušanja predstavnika Europskog revizorskog suda u Europskom parlamentu tražila da se pomoć aviokompanijama uvjetuje Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  SDP: "Apelirali smo nekoliko puta da se analizira stanje i utvrde potrebe poljoprivrednih gospodarstva te pripremi plan obnove"

  SDP: Ministarstvo poljoprivrede se probudilo – zar doista?

  „Imamo 200 tisuća stanovnika više no što imamo birača što samo pokazuje koliko nam je aljkava administracija i koliko joj je u digitalno doba kada je sve dostupno stalo do pravih poteza”

  Hrvatski suverenisti – Na istoku Hrvatske 80 tisuća ljudi manje

  Velik dio građana ne razumije oznake rokova trajanja hrane i to je jedan od glavnih razloga ogromnih količina bačene hrane u Hrvatskoj i Europi

  Borzan: Radi ogromnih količina bačene hrane EU mijenja oznake rokova trajanja