ŽIVOT

Šesti WineOS nadmašio očekivanja

Izvrsna posjeta nadmašila je očekivanja organizatora, a prve reakcije izlagača i publike su iznimno pozitivne, posjetitelji su mogli uživati u kušanju proizvoda više od 110 izlagača

Objavljeno 13.01.2020
Mihael Šilac

Približno 2800 ljudi proteklog je vikenda posjetilo dvoranu Gradski vrt u kojoj je održano šesto izdanje festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS. Izvrsna posjeta nadmašila je očekivanja organizatora, a prve reakcije izlagača i publike su iznimno pozitivne.

Tijekom dva festivalska dana, u petak 10. i subotu 11. siječnja, posjetitelji su mogli uživati u kušanju proizvoda više od 110 izlagača. U prvom su redu, kao i obično, to bila vina, a niti ovaj put nisu izostale razne delicije, slastice, piva, žestoka pića. Osim izložbenog dijela, brojni su gosti pratili bogat dodatni program. Naglasak je ponovno bio na proizvođačima s istoka Hrvatske koji su se predstavili u najboljem izdanju, a brojni su gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Makedonije bili mamac za sve goste.

Vinske radionice, ponovno u “režiji” novinara i pisca Željka Garmaza, nisu mogle smjestiti sve zainteresirane. Oni koji su osigurali mjesta, imali su prigodu upoznati žive legende vinarstva, prije svih probati premijerna vina, ali i rijetke arhivske primjerke, kušati vina uz kamenice, čuti neponovljive životne priče proizvođača te naučiti i spoznati mnogo zanimljivih činjenica i slatkih, sitnih detalja. Kao pun su se pogodak pokazale i dvije pivske radionice udruge Panonski pivarski sindikat koje su također bile izvrsno popunjene te su i ljubitelje piva privukle na vinsku manifestaciju.

Publika je mogla uživati i u dvodnevnom kulinarskom showu tijekom kojeg su četiri vrhunska kuhara pokazala svoje umijeće. Saša Vojnović, Tomislav Špiček, Marinko Rotim i Tomica Đukić svojim su znanjem i izvrsnim jelima istinski razveselili posjetitelje WineOS-a. Posjetitelji su pozorno pratili što rade i kako kuhaju vrhunski profesionalci, čuli su i pregršt dobrih savjeta za sve one koji vole kuhati u svojim domovima, a na kraju su bili nagrađeni slasnim zalogajima od svinjetine, janjetine, ribe…

Rijetko koji događaj u Osijeku izaziva toliku pozornost medija. Proteklog je vikenda najveću vinsku manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske posjetilo čak 130 novinara iz preko 60 redakcija, a među njima je bio zavidan broj najcjenjenijih enoloških i gastronomskih autora naše regije te mnogo medijskih djelatnika iz inozemstva. Prva izvješća iznimno su pozitivna što je posebna pohvala organizatorima.

WineOS je i ove godine dao mjerljiv doprinos razvoju turizma u Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji. Drugi vikend u godini donedavno je bio među najslabije posjećenim, a zahvaljujući ovoj manifestaciji stanje se osjetno mijenja na bolje. Brojni gosti festivala donijeli su i dobru posjetu hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima koji su proteklog vikenda imali pune ruke posla, a dobili su i značajniju medijsku eksponiranost u medijima te na društvenim mrežama. Osim toga, festival je ujedno bio i uvod te posebna pozivnica za predstojeći blagdan Svetog Vinka.

WineOS su ponovno organizirali udruga Dekanter i vinoteka Vinita uz značajnu podršku Osječko – baranjske županije, Grada Osijeka, turističkih zajednica županije i grada, Osječkog sajma, Hrvatske gospodarske komore, udruge proizvođača Graševina Croatica te brojnih partnera i sponzora koji su omogućili Osječanima i gostima vikend za pamćenje. Organizatori su zahvalili svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta, a posebnu zahvalu upućuju izlagačima i gostima uz poruku – vidimo se 2021. na sedmom izdanju WineOS-a.

FOTO: Denis Despot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakon iznimnog i rasprodanog koncerta u Areni Zagreb, rock institucija Parni Valjak nastavlja svoju jubilarnu turneju „50” te najavljuje novi koncertni datum u dvorani Gradski vrt u Osijeku

Turneja “50” se nastavlja: Parni Valjak stiže u Osijek

Koncert će održati krajem veljače, a ulaznice su dostupne u prodaji Nakon iznimnog i rasprodanog koncerta u Areni Zagreb, rock Više…

Jedanaesti WineOS by Graševina Croatica 16. i 17. siječnja ponovno pretvara Osijek u vinsko središte regije

[FOTO] WineOS 2026 – Vinski dnevni boravak na istoku Hrvatske

Nova godina na domaćoj vinskoj sceni već tradicionalno počinje u Osijeku. U vrijeme kada enološka i gastronomska industrija sređuje dojmove Više…

Prošlogodišnji WineOS u dva dana okupio je više od 4000 posjetitelja koji su imali priliku kušati više od 600 različitih vina i žestokih pića, posluženih u tisuće čaša i ohlađenih s više od tone leda

WineOs 2026 by Graševina Croatica – Otvorene prijave za izlagače

Prijave za izlagače na jedanaestom “WineOS by Graševina Croatica” festivalu službeno su otvorene, a Gospodarski centar Osječko-baranjske županije spreman je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posebnu vrijednost časopisu daje i činjenica da je riječ o u potpunosti domaćem proizvodu, nastalom iz znanja, iskustva i senzibiliteta ljudi koji ovaj kraj žive

Časopis Via Slavonija i Baranja dobitnik prestižnog priznanja FIJET-a

Iako je Zračna luka Čepin zatvorena preko više od dvije godine u svrhu ove manifestacije tvrtke su ishodile posebno dopuštenje od Agencije za civilno zrakoplovstvo za korištenje aerodroma u ovu svrhu

Bijeli brk u ulozi pilota vilenjaka

Bajke su osmišljene kao praktičan alat za odgojitelje, ali i roditelje, jer omogućuju lakše otvaranje tema sigurnosti na internetu, bilo preventivno ili u situacijama kada se pojave rizična ponašanja

Prevencija od najranije dobi – Uz “Bajke u digitalnom svijetu” vrtićarci će učiti o sigurnosti na internetu