ŽIVOT

Skinuli zvonik sa sisačke katedrale

Adamčić: "Zbog velikih oštećenja konstrukcije riječ je bila o vrlo osjetljivom zahvatu kojem su prethodile dvodnevne pripreme."

    Objavljeno 10.01.2021
    Darija Kovačić

    Točno u podne, u nedjelju, sa teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa, uspješno je skinuta 15 tona teška i 14 metara visoka kapa zvonika, prenosi Index.

    Kako je rekao voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić, koji je rukovodio akcijom, zbog velikih oštećenja konstrukcije riječ je bila o vrlo osjetljivom zahvatu kojem su prethodile dvodnevne pripreme.

    Nakon što je uspješno skinuta kapa, počet će postupno skidanje zidanog dijela zvonika. Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti i zaštitili građani, odlučeno je kako se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po cigla. Namjera je građevinara da se najprije skinu gornji, najoštećeniji dio zvonika do razine crkve, a naknadno i preostali dio. Budući da sisačka katedrala ima i druga velika oštećenja, kao što je urušavanje svoda iznad orgulja i kora, o njenoj će se sudbini naknadno odlučiti.

    Tom su zahtjevnom činu, među ostalima, nazočili su i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, predstavnici Sisačke biskupije, te velik broj okupljenih građana.

    “S obzirom da se toranj nagnuo i predstavlja ugrozu ovo je donekle slična operacija kao u Zagrebu na katedrali. To je važan događaj i došlo smo ga popratiti i dati podršku vatrogascima koji na tome rade”, rekao je Plenković.

    U akciji su, su uz pet zagrebačkih vatrogasaca, sudjelovala trojica kranista iz tvrtke Zagrebački mamut, uz pomoć sisačkih vatrogasaca.

    Adamčić je također objasnio razliku između slične akcije u Zagrebu, u kojoj je također sudjelovao, i ove u Sisku. Kako je rekao, riječ o sličnom postupku, s razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape bilo drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje bilo otpiljeno. Prethodno su s kape zvonika, koji je izgrađen sredinom 18. stoljeća skinuti križ, a jučer i zvona.

    Foto: Božidar Vrselja

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Broj mrtvih raste svakodnevno, a strah je i od pojave humanitarne krize, pojave bolesti i smrti radi razloga koji nije potres. Hrvatski tim Civilne zaštite "opasno je raditi preko noći, ima kriminala"

    Više od 22000 mrtvih trenutno u Turskoj! Hrvatski tim pretražuje ruševine, iznimno je teško!

    U potresom pogođenom turskom gradu Antakyi nema struje, vode ni hrane, ali ima kriminala, rekao je Mladen Vinković, zapovjednik hrvatskog Više…

    Osječani su se jutros budili uz lagano ljuljanje i tutnjavu u daljini, jeste li ga i vi osjetili?

    Potres magnitude 3.4 prema Richteru u blizini Osijeka

    Potres jačine oko 3.4 prema Richteru u 06:12 sati s epicentrom u blizini Belog Manastira i na dubini oko 8-10 Više…

    Vježba je započela s oglašavanjem sirene na školi kao i oglašavanjem sirena interventnih službi i sustava javnog uzbunjivanja, Ukupno je u vježbi sudjelovalo 55 pripadnika operativnih snaga s 10 vozila, te 230 učenika i djelatnika škole

    FOTO Održana vježba civilne zaštite “ČEPIN 2022.”

    Danas, ponedjeljak 28.11.2022. godine u 12,00 sati na lokaciji Osnovna škola Miroslava Krleže Čepin, Kralja Zvonimira 100, 31431 Čepin, se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Završeno je osmo finale izbora za Najljepšu Mamu Hrvatske. Uz tri krune, dodijeljeno je ukupno šest lenti...

    [FOTO] Izabrane najljepše mame Hrvatske

    Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj. Obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, posjetitelji se od 17 sati u petak, subotu i nedjelju mogu i besplatno voziti turističkim vlakićem na ruti Stari podrum – Principovac – Stari podrum

    [FOTO] Dobra ideja za izlet – Iločke zidine otvorene, posjetitelje do nedjelje očekuje bogat program

    Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

    Posh store – svibanjsko izdanje!