ŽIVOT

Škola kemije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Između ostalog učenici će sintetizirali β-naftoloranž i acetilsalicilnu kiselinu, određivati kalcij u mlijeku, dokazivati aldehidne skupine kroz zanimljiv pokus srebrno zrcalo...

Objavljeno 17.02.2022
Ivona Amidžić

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek nastavlja tradiciju te ove godine organizira 5. Školu kemije na PTF-u. Škola će se održati zadnji tjedan ovog mjeseca, od 21. do 25. veljače 2022. godine u laboratorijima Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, na Zavodu za primijenjenu kemiju i ekologiju od 8.00 do 12.00 sati, a namijenjena je učenicima trećih razreda osječkih gimnazija.

Radionice su osmislile izv. prof. dr. sc. Dajana Gašo-Sokač, izv. prof. dr. sc. Maja Molnar i doc. dr. sc. Valentina Buśić s katedre za fundamentalnu kemiju. Radionice će obuhvatiti zanimljive pokuse koje će učenici samostalno izvodili pod nadzorom nastavnica, asistenata i tehničarki.

Između ostalog učenici će sintetizirali β-naftoloranž i acetilsalicilnu kiselinu, određivati kalcij u mlijeku, dokazivati aldehidne skupine kroz zanimljiv pokus srebrno zrcalo, pročišćavati benzojevu kiselinu i izvoditi brojne druge pokuse, te po prvi puta samostalno filtrirati, ekstrahirati i titrirati.

Organiziranjem Škole kemije Prehrambeno-tehnološki fakultet prvenstveno želi približiti svijet znanosti polaznicima, a sve u svrhu promicanja izvrsnosti i privlačenja učenika kao potencijalnih studenata kroz različite zanimljive pokuse uz aktivno sudjelovanje učenika.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Skup traje dva dana u prostorijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a okupio je istaknute stručnjake iz šest država koji se bave ovom, sve važnijom i utjecajnijom tematikom

“Hranom do zdravlja”: Kako proizvesti što više i što kvalitetnije hrane?

U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek jučer je u Osijeku počeo 14. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Hranom do zdravlja“. Skup traje dva Više…

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja

Znanstveni skup – Hranom do zdravlja

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet domaćin je 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa skupa – Hranom do zdravlja koji je ove godine okupio više Više…

Posjetitelji će, sukladno tomu, na zabavan i interaktivan način moći upoznati poznate kemičare i razvoj kemije kroz stoljeća

Odjel za kemiju organizira MasKEMbal

Odjel za kemiju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku organizira MasKEMbal na temu S kemijom kroz povijest. Događaj će se upriličiti u ponedjeljak, 24. veljače s početkom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Inicijativu su pokrenuli studenti sa željom da stečena znanja i iskustva tijekom studija prenesu u događaj koji će biti primjer i poticaj za širenje studentskog djelovanja i poticanje kreativnih realizacija u budućnosti

Prvi Student Media Fest otvara prostor za rasprave, razmjene iskustava i dodatno unaprjeđenja znanja iz područja medija i komunikacija

U natjecanju je sudjelovalo 14 timova različitih studijskih smjerova, a svi su se suočili s istim zadatkom: riješiti stvarni poslovni izazov globalno prepoznate osječke tehnološke kompanije Orqa

[FOTO] Hackathon koji mijenja pravila igre: Orqa i EFOS spojili 50 mladih inovatora – pobjedničko rješenje oduševilo stručni žiri

Iako smo glavobolje navikli povezivati s odraslima, posljednjih godina sve se više javljaju i kod djece starije dobi

Zašto sve više tinejdžera ima glavobolje i što roditelji trebaju znati?