ŽIVOT

Škola kemije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Između ostalog učenici će sintetizirali β-naftoloranž i acetilsalicilnu kiselinu, određivati kalcij u mlijeku, dokazivati aldehidne skupine kroz zanimljiv pokus srebrno zrcalo...

Objavljeno 17.02.2022
Ivona Amidžić

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek nastavlja tradiciju te ove godine organizira 5. Školu kemije na PTF-u. Škola će se održati zadnji tjedan ovog mjeseca, od 21. do 25. veljače 2022. godine u laboratorijima Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, na Zavodu za primijenjenu kemiju i ekologiju od 8.00 do 12.00 sati, a namijenjena je učenicima trećih razreda osječkih gimnazija.

Radionice su osmislile izv. prof. dr. sc. Dajana Gašo-Sokač, izv. prof. dr. sc. Maja Molnar i doc. dr. sc. Valentina Buśić s katedre za fundamentalnu kemiju. Radionice će obuhvatiti zanimljive pokuse koje će učenici samostalno izvodili pod nadzorom nastavnica, asistenata i tehničarki.

Između ostalog učenici će sintetizirali β-naftoloranž i acetilsalicilnu kiselinu, određivati kalcij u mlijeku, dokazivati aldehidne skupine kroz zanimljiv pokus srebrno zrcalo, pročišćavati benzojevu kiselinu i izvoditi brojne druge pokuse, te po prvi puta samostalno filtrirati, ekstrahirati i titrirati.

Organiziranjem Škole kemije Prehrambeno-tehnološki fakultet prvenstveno želi približiti svijet znanosti polaznicima, a sve u svrhu promicanja izvrsnosti i privlačenja učenika kao potencijalnih studenata kroz različite zanimljive pokuse uz aktivno sudjelovanje učenika.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Skup traje dva dana u prostorijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a okupio je istaknute stručnjake iz šest država koji se bave ovom, sve važnijom i utjecajnijom tematikom

“Hranom do zdravlja”: Kako proizvesti što više i što kvalitetnije hrane?

U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek jučer je u Osijeku počeo 14. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Hranom do zdravlja“. Skup traje dva Više…

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja

Znanstveni skup – Hranom do zdravlja

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet domaćin je 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa skupa – Hranom do zdravlja koji je ove godine okupio više Više…

Posjetitelji će, sukladno tomu, na zabavan i interaktivan način moći upoznati poznate kemičare i razvoj kemije kroz stoljeća

Odjel za kemiju organizira MasKEMbal

Odjel za kemiju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku organizira MasKEMbal na temu S kemijom kroz povijest. Događaj će se upriličiti u ponedjeljak, 24. veljače s početkom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!

Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila jer je vozilo uz vozača i cestu ključan čimbenik sigurnosti

Dani tehničke ispravnosti vozila