SPORT

Slavonci u sastavu hrvatske ju jitsu reprezentacije u Abu Dhabiju ostvarili sjajan uspjeh!

Đakovčanin Vlado Blažević 3. a Osječanin Mark Jobst 7. u svijetu. "Konkurencija je bila izuzetno jaka, no ovo natjecanje nam je potvrdilo kako smo u samom vrhu svjetske ju jitsu elite"

  Objavljeno 15.11.2022
  Matija Ivanković

  Domaćin Svjetskog ju-jitsu prvenstva za uzraste U16, U18, U21, seniori i veterani, (Ju jitsu World Championship) ove godine bio je Abu Dhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U vremenu od 28. listopada  do 08. studenog  2022. godine, svoju snagu odmjerilo je ukupno 2200 natjecatelja iz 70 zemalja svijeta, od kojih je svaka mogla poslati po 2 najbolja pojedinca u svakoj kategoriji.
  U sastavu hrvatske reprezentacije bilo je ukupno 14 natjecatelja koji su ostvarili nastup u 15 kategorija.

  U disciplini newaza (borba u parteru) nastup 6 seniora ispratio je izbornik Luka Lanščak iz Zagreba, dok su 3 trenera pokrila nastupe preostalog newaza tima, a trener Ivan Tomašić nastup Nadine Biljanović u disciplini fighting.

  Čak 5 natjecatelja i 2 trenera u Abu Dhabi je stiglo iz slavonskih ju jitsu klubova.
  Trener Andrej Jovanović bio je u kutu svojim dečkima iz osječkog Ju jitsu kluba Tatami, Marku Jobstu, europskom viceprvaku koji je ovoga puta nastupio u kategoriji U16 do 50 kilograma i Teu Vuletiću koji se  borio u kategoriji U18 do 81kg. Mark je ostvario dvije pobjede uz dva poraza, čime se pozicionirao na 7. mjesto svjetske ju jitsu ljestvice, dok je Teo izgubio oba meča na bodove, iako mu je pobjeda u drugom meču izmakla “za dlaku”.

  “Konkurencija je bila izuzetno jaka, no ovo natjecanje nam je potvrdilo kako smo u samom vrhu svjetske ju jitsu elite, te je samo pitanje vremena kada ćemo zasjati zlatnim sjajem”, zaključio je trener Jovanović ujedno se zahvalivši svim sponzorima i građanima Osijeka koji su svojim donacijama mladim borcima omogućili sudjelovanje na svjetskom prvenstvu.

  Trener Miro Erkapić pratio je borbe  svoja tri člana, Stjepana Neubauera iz Ju jitsu kluba Vinkovačke Rode, Noru Filić (srebrna sa EP-a u Grčkoj) i Vladu Blaževića (brončanog sa EP-a) oboje iz Ju jitsu kluba Factory Đakovo. Stjepan je nastupio u 2  kategorije, seniori i U21 do 69 kilograma, Nora Filić u kategoriji U16 do 44 kilograma , dok je Vlado Blažević radio istu kategoriju kao Osječanin Teo Vuletić, U18 do 81kilogram. Stjepan i Nora su, nažalost, izgubili svoje mečeve, no Vlado Blažević uspio je napraviti veliki sportski podvig i popeti se na postolje. Svjetska brončana medalja došla je poslije 5 mečeva. Nakon što je izgubio prvu borbu od Angolca Erika Barrosa, Vlado je u repasažu pobjedio predstavnika Njemačke Toma Lindea na arm bar (poluga na ruci), Izraelca Amara Jizhaqa na toe hold (poluga na nozi), pa Tajlanđanina Kennetha Thongsonga ponovno na arm baru, dok je Brazilca Pedra Nascimenta porazio na “walk overu”.

  “Čestitam mom dragom pulenu, odradili smo vrhunski posao od priprema do izvedbe. Vlado je pokazao mirnoću i staloženost nakon početnog poraza, te prekrasnu i vrlo ubojitu igru u nastavku natjecanja, držeći se taktičkih postavki koje smo dogovorili. Razina konkurencije na ovom natjecanju bila je nevjerojatna što ovaj nastup i medalju čini još posebnijom. Mogu samo reći: “Bravo Vlado majstore”! , uzbuđeno je izjavio za medije trener Erkapić, zahvalivši i svima koji su pomogli u priprema, posebno Josipu Gajčeviću za kondicijski dio priče, te sponzorima koji su pomogli u pokrivanju dijela ogromnih troškova nastupa na tom svjetskom prvenstvu.

  “Posebni pozdrav šaljemo ekipi iz kluba, Norinim i Vladinim sparing partnerima koji su naš dvojac ove godine dizali do tri medalje na velikim natjecanjima! Bravo Tvornica!, dodao je Erkapić uputivši i pozdrave Rodama sa Bosuta.

  Iako još uvijek pod dojmovima Svjetskog prvenstva, uspješni slavonski ju jitsu borci i borkinje čvrsto su na zemlji i već počinju s pripremama za slijedeće veliko natjecanje. Riječ je o Europskom prvenstvu za mlade u Francuskoj u ožujku slijedeće godine.

  Dodajmo još kako se Hrvatska iz Abu Dhabija vratila sa ukupno 3 medalje, među kojima I jednom zlatnom. Naime, osim Vlade broncom se okitio i Zagrepčanin Luka Škorić u kategoriji seniora -94 kilograma, dok je Nadina Biljanović otišla do kraja u disciplini fighting seniorke +70kilograma i tako se okitila svjetskim zlatom.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Slavonska asocijacija ju jitsu klubova treća u svijetu: Na AJP Tour Croatia National u Zagrebu osvojili 19 zlata, 15 srebrnih i 13 brončanih medalja

  Slavonska asocijacija ju jitsu klubova treća u svijetu!

  Proteklog vikenda slavonski ju jitsu borci i borkinje otisnuli su se pod asocijacijom Rio Grappling Cluba na jedno od najvećih Više…

  "Ovo nam je dosad najbolje odrađeni turnir jer su svi osječki natjecatelji i natjecateljice radili s težim kategorijama nego onima u koje spadaju"

  Osječki Ju Jitsu klub Tatami na Pula Openu 2022: Osvojili 28 medalja, od kojih osam zlatnih!!

  Povratak na natjecanja u dvorane, nakon dvogodišnje stanke zbog epidemiološke situacije, ljubitelji i borci sve omiljenijeg hrvatskog sporta Ju Jitsu, Više…

  Ovo je za nas izuzetan uspijeh s obzirom da je riječ o mladim borcima koji treniraju vrlo kratko vrijeme od postanka kluba 2018. godine, a mora se uzeti u obzir i duža pauza zbog epidemije koronavirusom

  Šesnaestogodišnji Osječanin Mark Jobst europski je viceprvak u ju jitsu: U svoj grad s grčke Krete donio srebro

  Po prvi puta hrvatska državna ju jitsu reprezentacija mlađih uzrasta nastupila je na europskom natjecanju. “Ju Jitsu European Championship” u Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Poslodavci imaju razumijevanja za navijačko ludilo, a 40 posto njih smatra kako poslodavci to razumiju, ali da posao zbog toga ne smije trpjeti. A kako je kod vas?

  Većina zaposlenika u Hrvatskoj zbog Svjetskog prvenstva želi fleksibilnije radno vrijeme

  Projekte će predstaviti predstavnici Grada Osijeka i Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a u obilasku će sudjelovati nordijski hodači i hodačice - sudionici aktivnosti nordijskog hodanja koje provodi „Sport za sve“

  Nordijsko hodanje putevima EU projekata u Osijeku

  "Ne tako davno sat mi je očitavao 500 koraka na dan. Počela sam hodati, a onda sam iz dosade potrčala... Maraton je utrka protiv vlastitog tijela i misli"

  Biljana Kumer, programerka u Glasu Slavonije istrčala njujorški maraton