KULTURA

Štampar i Pračovjek uz ženske priče kao dio Frankofonije i Tjedna mozga

Iznimno bogat tjedan pun aktivnosti i događanja u kinu Urania koji nudi za svakoga po nešto, pogledajte što će se sve događati u novom tjednu kina Urania

Objavljeno 06.03.2024
Matija Ivanković

Početak ožujka u kinu Urania u znaku je ženskih filmova u čast Međunarodnog dana žena 8. ožujka. Ove godine program je obogaćen i isprepliće se s Revijom suvremenog frankofonog filma u Mjesecu Frankofonije koji organiziraju u suradnji s Francuskom Alijansom Osijek, kao i projekcijama u sklopu Tjedna mozga, manifestacije koju već više godina zaredom provodi Medicinski fakultet u Osijeku.

I ove godine gledateljima kino Urania nudi inspirativan filmski ciklus (O)ženi. Od redatelja filma „Zvuk slobode” dolazi biografski film o sv. Franciski Cabrini. Temeljen na istinitoj priči o borbi jedne žene za jednakost, zdravlje i sreću useljeničke siročadi, Majku Cabrini možete pogledati na pretpremijernoj projekciji u petak 8. ožujka s početkom u 18:45 h. Tu su na programu i dirljive priče Na selu, Zauvijek Alice i Jednog lijepog jutra. U sklopu Frankofonije, ne propustite pogledati francuski kandidat za nagradu Oscar 2024. Okus ljubavi te biografsku doku – dramu Mala tužna djevojka.

Tjedan mozga je manifestacija s ciljem popularizacije neuroznanosti, kojoj se ove godine pridružuju filmskim projekcijama tematskih naslova: feel-good drama Ljepota različitosti te premijerne projekcije 2 izvrsna dokumentarca Na Adamantu: Nitko nije savršen i Beskrajno sjećanje.

Ciklus filmova francuskog govornog područja u Osijeku se već duži niz godina provodi kao zajednički projekt Kinematografa Osijek i Francuske Alijanse Osijek. Frankofonija se slavi na svih pet kontinenata kroz različita događanja koja oslikavaju bogatstvo kultura, običaja i vrijednosti Frankofonije. Tom prigodom u kinu Urania možete pogledati filmove iz različitih frankofonih zemalja, a koji slave francuski jezik i frankofonsku kulturu – Revija suvremenog frankofonog filma: obiteljske avanture Moj mačak Ru i Mala banda, And the Oscar Goes To Anatomija pada, Veličanstvena kočija, Slučaj Goldman te francuske koprodukcije Lost Country i Stari hrast.

U četvrtak 7.3. u 19:00 h stiže Pračovjek – najdugovječniji one man show na Broadwayu. Predstava nudi odgovore na vječni rat spolova – stereotipne, ali opet istinske razlike između muškaraca i žena od prapovijesti do danas. Kroz mnoštvo transformacija i izuzetno glumačko umijeće Peđa Gvozdić nasmijat će vas, podučiti i pomiriti nepomirljivo. Ulaznice možete kupiti ONLINE te na blagajni kina Urania.

Naš neponovljivi Vlatko Štampar u utorak 12.3. te u srijedu 13.3. u 19 h u kinu Urania slavi 15 godina karijere. U svome „Best of“ izdanju, pripremite se za večer njegovih najboljih, najdražih, najcrnijih, najiskrenijih fora. „Samo najbolje od najboljeg. U 2 sata kaosa. Nemate pojma što vas čeka. Neću vam dati da dođete do daha.“

U novom filmskom premijerno na program kina Urania stiže 4. nastavak megapopularne animirane avanture Kung Fu Panda 4. Nakon dugo iščekivanja i tri smrtonosne pustolovine u kojima je pobijedio zlikovce svjetske klase svojom nenadmašnom hrabrošću i ludim borilačkim vještinama, najnevjerojatnijeg majstora kung fua na svijetu – pandu Poa sudbina je pozvala da se napokon…..odmori i postane duhovni vođa Doline mira.

Ne propustite pogledati ni drugi nastavak SF spektakla Denis Villeneuvea Dina: drugi dio, Holocaust to Remember istinitu priču Jedan život, biografski glazbeni regionalni hit Nedelja o omiljenom pjevaču Džeju Ramadanovskom, reggae biografiji Bob Marley: One Love, autentičnu priču o konfliktu Lost Country te And the Oscar Goes To filmove Prošli životi i Zona interesa.

Glasaj za prestižnu europsku filmsku nagradu LUX Audience Award i osvoji putovanje u Europski parlament na dodjelu nagrade. Glasati  možeš putem LINKA.

Iskaži svoju ljubav prema europskom filmu – GLEDAJ i OCIJENI filmove te OSVOJI nagradu:

  1. 20,000 VRSTA PČELA (Estibaliz Urresola Solaguren)
  2. PALO LIŠĆE (Aki Kaurismäki)
  3. ON THE ADAMANT (Nicolas Philibert)
  4. SMOKE SAUNA SISTERHOOD (Anna Hints)
  5. THE TEACHERS’ LOUNGE (Ilker Çatak)

Ovaj program zajedničkim snagama promiču Europski parlament, LUX nagrada publike, Kreativna Europa – MEDIA program, Europska komisija, Europska filmska akademija i Europa Cinemas.

Nastavljamo i s VR Game Room-om, gdje možete istražiti VR svijet pomoću Occulus Quest naočala te isprobati neke od najpopularnijih VR igrica.

Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Ivica Lazaneo je drugi od 3 samostalna gostovanja SplickeScene u kinu Urania u Osijeku. Veseli brački stand-up komičar stiže u četvrtak 21.3. u 19:00 h, a izvest će svoj prvi solo show „Šta ti misliš sa svojim životom?“. To je rečenica kojom drugi sugeriraju da tvoji dosadašnji izbori i nisu baš bili promišljeni. No ono što je u jednom trenutku izgledalo kao loša odluka kasnije često postane dobra priča i jedinstveno iskustvo.

U ponedjeljak 25.3. u 20:00 h u idemo na „Roditeljski sastanak“ – četvrti one man show Tina Sedlara. Najbolje da pustimo samog Tina da najavi svoj event: „Dragi ljudi iz Osijeka i okolice, prvi put solo dolazim kod vas i to sa svojim najnovijim stand-up showom, a istovremeno najživotnijim i naiksrenijim. Namijenjen je za sve generacije, pa se nadam da se vidimo u velikom broju. Dan je ponedjeljak – pa da nam tjedan započne smijehom.“ U slučaju nemogućnosti dolaska, napišite ispričnicu, inače se dobije neopravdani.

Svi znate za Ivana Šarića, no zasigurno niste znali da se on stand up komedijom bavi od 2006. godine. Njegov stil mješavina je opservacijskog i apstraktnog humora primjenjiva na širokoj paleti tema, od muško-ženskih odnosa, života u Dalmaciji i regionalnih tema, pa sve do sarkastičnog pogleda na sebe. Šarić po prvi put dolazi u kino Urania sa svojim stand up show-om „Best of 1984-2023“ u 2 termina: ponedjeljak 8.4. te u ponedjeljak 15.4. u 19:00 h.

Predstava „BAJBOK“  (četvrtak 18.4. u 19:00 h u kinu Urania), više komična nego tragična, smještena je u Švedsku. Dvije žene (Tatjana Kecman i Ana Lečić) s naših prostora u iznajmljenom stanu slave Novu godinu 2020 g. One se razlikuju po svemu osim po porijeklu. Zarobljene, ne samo zbog karantene već i zbog svojih pogrešnih uvjerenja i fantazija o boljoj budućnosti, sadašnjost prolazi mimo njih. Njihova koegzistencija za vrijeme covid pandemije bi možda bila tužna, da se tu nije našla boca skupocjenog stranog pića…

ULAZNICE su u prodaji na blagajni kina Urania:

ponedjeljak do srijeda u vremenu od 12:00- 21:00 sati,
četvrtak i petak od 16:30 do 21:00 sati,
a vikendom od od 10:30-12:00 sati i od 16:30-21:00 sati.

Za ostale informacije ih možete kontaktirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-17:00 sati)
➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 17:30:-21:30 sati)
➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Proslavite rođendan u Uraniji ili isprobajte naše nove VR naočale i provjerite zašto svi kažu da su kod njih najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentsku i umirovljeničku iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama, uz grupne popuste i poklon vouchere . Detaljni cjenik ulaznica možete pročitati na LINKU.

Program Kina Urania 7.3.-13.3.2024 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! Počinjemo već u četvrtak kada nam se u goste vraća Kazalište Planet Više…

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek