ŽIVOT

STOŽER OBŽ: Sedmi dan bez novozaraženih – Stožer kreće u novi režim rada

Na kućnom liječenju je 15 osoba, u bolnici tri, a nitko nije na respiratoru; Trenutno su još samo 54 osobe u samoizolaciji

  Objavljeno 15.05.2020
  Ivona Amidžić

  Danas održana je 74. sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, odnosno od 1. veljače to je 57. sjednica posvećena problematici pandemije virusa COVID-19.

  Uobičajeno, sjednici je nazočio samo uži tim Stožera, a većina članova je sudjelovala preko videolinka te se on-line uključivali u raspravu. Bila je to ujedno i zadnja sjednica u protekla dva i pol mjeseca gotovo svakodnevnog održavanja sastanaka, a potom je održana i konferencija za medije.

  “Županijski stožer i dalje nastavlja s radom, ali od danas u drugačijem režimu. Nećemo više imati svakodnevne sjednice nego po potrebi, a javnost će kroz priopćenja redovito biti informirana o aktualnom stanju u vezi s koronavirusom. Zahvaljujem svim žiteljima Osječko-baranjske županije na poštivanju mjera koje su, to naglašavam, još uvijek na snazi jer još nije kraj borbe protiv virusa COVID-19 na području naše županije. Zato i dalje poštujmo te mjere, ostanimo odgovorni”, rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović.

  Zahvalio je svima koji su sudjelovali i sudjeluju u rješavanju situacije u vezi koronavirusa te medijima na korektnom praćenju događanja.

  Aktualni podatci

  Načelnik Ivanović objavio je kako ni u zadnja 24 sata nema novopozitivnih nalaza na COVID-19, što se ponavlja sedmi dan, a testirano je 162 uzorka, i to 156 u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek te šest u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo OBŽ. Ukupan broj oboljelih tako je i dalje 131 osoba.

  Ukupan broj izliječenih od koronavirusa na području županije ostao je na 105 osoba, a nema ni novih preminulih, kojih je od početka pandemije osam. Na liječenju u KBC-u Osijek nalaze se samo tri pacijenta, odnosno tri manje nego dan ranije, a ni jedan nije na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 15 oboljelih osoba.

  Za 23 je smanjen ukupan broj osoba u samoizolaciji, kojih je trenutno 54, i to tako što je 25 osoba izašlo iz te mjere, no dvije osobe (kontakti putnika iz zrakoplova) su od jučer u samoizolaciji. Policija je obavila četiri samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

  Župan Ivan Anušić potom je rezimirao dosadašnji tijek i aktivnosti u vezi sprječavanja širenja koronavirusa na području Osječko-baranjske županije.

  “Situacija se promijenila, sedam dana nemamo niti jednu novozaraženu osobu te se vraćamo u normalu, što je prigoda i za osvrt na dosadašnji rad. Bitno je za naglasiti da su sve službe svoj posao odradile vrhunski i profesionalno te se zahvaljujem svih službama koje su bile sastavni dio Županijskog stožera civilne zaštite, kao i svim drugima koji su nam pomagali. Od prvog dana situaciju smo stavili pod kontrolu, a tako će biti i ubuduće. Zahvaljujem svim žiteljima Osječko-baranjske županije koji su se pridržavali propisanih mjera, uostalom i sadašnje stanje rezultat je takvog postupanja. Naravno, situacija je još uvijek takva da se epidemija može proširiti, zato i dalje moramo ostati odgovorni i nastaviti se ponašati poštujući socijalni razmak i druge epidemiološke mjere”, poručio je župan Anušić.

  Ukupni statistički podatci

  Na području Osječko-baranjske županije od početka pandemije do sada ukupno je 131 osoba pozitivna na virus COVID-19. Njihova prosječna dob je 48 godina, s tim da žene čine 56% oboljelih, a 44% su muškarci.

  U KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ ukupno je testirano 4.945 uzoraka (KBC – 3.882, ZJZZ  – 1.053), odnosno 4.148 osoba (KBC – 3.190 osoba, ZJZZ – 958), naravno neke osobe su testirane više puta.

  Broj hospitaliziranih od koronavirusa iznosi ukupno 67 osoba, a do sada je izliječeno 105 oboljelih, i to 101 pod skrbi KBC-a Osijek, a ostali Opće županijske bolnice Našice. Od izliječenih 49 su muškarci, a 56 žene. Dužina liječenja je prosječno 15,3 dana.

  Broj preminulih je osam (tri muškarca, pet žena) i to godišta: 1928., 1935., 1949., 1942., 1938., 1973., 1932. i 1953.

  Sedam je osoba liječeno na respiratoru (četiri muškarca, tri žene), godišta: 1955., 1951., 1977., 1973., 1949., 1941. i 1942.

  U samoizolaciji je bilo ukupno 2.271 osoba (trenutno 54), a Policijska uprava osječko-baranjska je obavila ukupno 2.271 provjera pridržavanja te mjere samoizolacije te utvrdila 115 kršenja. Od toga obavila je 302 provjera po dojavi građana i tada su potvrđena 103 kršenja, a u 1.969 samoinicijativnih provjera bilo je 12 kršenja te mjere.

  Policija je obavila 169.958 kontrola e-propusnica, pri čemu je 205 osoba zatečeno bez propusnice

  Aktivnosti županijskog stožera

  Županijski stožer podnio je 26 inicijativa prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite, koje su većinom potom i prihvaćene. Između ostalih to su:

  • zahtjevi za zaštitnom opremom i sredstvima za zdravstvene ustanove
  • organizacija privremenog javnog prijevoza radnika
  • mobilizacija sportskih objekata za izvanbolnički smještaj, karantene za vozače
  • odobrenje za rad tržnica na otvorenom
  • žurna isplata poticaja poljoprivrednicima
  • postavljanje dezinfekcijskih barijera na granične prijelaze, trgovačke centre i druge javne prostore
  • otvaranje privremeno zatvorenih poštanskih ureda
  • zahtjevi za odobrenje individualnog lova i ribolova
  • predlaganje stožerima JLS potpisivanje sporazuma kojim bi e-propusnice vrijedile na području više gradova i općina te omogućavanje kretanje građana bez e-propusnice unutar cijele OBŽ
  • zahtjevi za radna vremena pekarnica, rad knjižnica, čitaonica, knjižara, trgovina namještajem, bijelom tehnikom, odjećom i obućom, autosalona, tržnica, trgovina
  • rad fitness centara, omogućavanje treninga za amaterske sportaše
  • zahtjevi za odobrenje rada nedjeljom na tržnicama na veliko i malo, kao i autoškola

  Županijski stožer upućivao je apele stožerima JLS radi provođenja propisanih mjera, kao i preventivnih mjera koje su na razini JLS, ali i apele bankama, Sveučilištu, trgovačkim centrima.

  Donio je također još desetak odluka i zaključaka, od dopuštenja pojedinačnog lova i ribolova, obustavljanja investicijskih radova u domovima za starije i nemoćne, formiranja karantene do odluka o mjerama ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Trenutno su potvrđene ukupno 2.244 osobe zaražene koronavirusom, a 2.035 osoba se oporavilo

  Nacionalni stožer: Od jučer nema novooboljelih osoba, preminula 100. žrtva

  U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, oporavilo se 2.035, a jedna je osoba preminula, ukupno 100, Više…

  Iako se još 12 pacijenata nalazi na kućnom liječenju, polako se približavamo "corona-free" stanju! :D

  STOŽER OBŽ: 120 uzoraka od jučer i svi su negativni – Još samo jedna osoba u bolnici

  Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testirano je 120 uzoraka i ni jedan od njih nije bio pozitivan na Više…

  Od svih europskih zemalja Hrvatska je najviše ovisna o turizmu - Ideja je da EU propiše minimalne kriterije za obranu od koronavirusa za turističke objekte

  Biljana Borzan oštro za uvođenje „corona-free“ certifikata za turizam

  Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan uputila je pismo Vijeću EU oko uvođenja europskog turističkog certifikata zbog pandemije koronavirusa. “Prema podacima Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Trenutno su potvrđene ukupno 2.244 osobe zaražene koronavirusom, a 2.035 osoba se oporavilo

  Nacionalni stožer: Od jučer nema novooboljelih osoba, preminula 100. žrtva

  Ovog su vikenda Osječani pokazali kako i dalje mogu odvojiti malo vremena i volje (i krvi) kako bi pomogli drugome

  Preko vikenda odličan odaziv na akciju darivanja krvi

  Iako se još 12 pacijenata nalazi na kućnom liječenju, polako se približavamo "corona-free" stanju! :D

  STOŽER OBŽ: 120 uzoraka od jučer i svi su negativni – Još samo jedna osoba u bolnici