ŽIVOT

STOŽER: Od sutra mjere za okupljanja, od 4. siječnja velika promjena oko covid-potvrda

"Za sprječavanje širenja zaraze potrebno je djelovati u tri smjera: postići što veću procijepljenost, ograničiti okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja"

Objavljeno 05.11.2021
Ivona Amidžić

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je, kada je u Hrvatskoj oboren novi rekord od 6932 novobooljela, da se od 15. studenogo širi upotreba covid-potvrda koje će biti obvezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.

Od sutra nove mjere za okupljanja

“Za sprječavanje širenja zaraze potrebno je djelovati u tri smjera: postići što veću procijepljenost, ograničiti okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti”, kazao je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mjere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. studenoga širi upotreba covid-potvrda.

Tako će potvrda o cijepljenju, preboljenju i negativan test od sredine studenog biti obavezna za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore.

Ako brojke nastave rasti, od 15. 11. potvrde i za kafiće, shopping-centre…

Iz Stožera su u četvrtak najavili da će se u još širu upotrebu covid-potvrda ići također od sredine studenoga, ako brojke novozaraženih nastave rasti, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom.

Božinović je najavio da će se testiranje moći obaviti samo u registriranim ustanovama, a da će za početak, trošak testiranja snositi poslodavac na zahtjev zaposlenika.

Od 4. siječnja potvrde samo za cijepljene i one koji su preboljeli covid

Istaknuo je da, ako ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. siječnja uvode covid-potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

“Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine”, kazao je Božinović.

Detalji novih mjera

Stožer je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu, 6. studenoga, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Od sutra su tako zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe koji imaju covid-potvrdu, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski te održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ako svi sudionici imaju EU digitalnu covid-potvrdu. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir.

Sva se okupljanja ograničavaju tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino projekcija koje su započele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju covid-potvrdu. Svadbe tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrit će i dodatna vremenska ograničenja, najavio je Božinović.

Kongresi i konferencije moći će se održavati uz uvjet da svi imaju Covid potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

Sportska natjecanja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi imaju Covid potvrdu te obvezno koriste maske za lice. Covid potvrde morat će imati i sudionici natjecanja na otvorenom, ali neće morati nositi maske, kazao je Božinović.

Koliko još bolnice mogu izdržati? Nema više ni cijepljenja u ljekarnama…

Beroš: Jučer smo cijeli dan o tome razgovarali. U ovom trenu je broj hospitalizirnaih 1711, u proteklim valovima smo imali veći broj, npr. 2970 hospitaliziranih. Nije riječ o tome da je sustav preopterećen. Sve što činimo, činimo s ciljem da se sustav ne preoptereti.

Ali cijena koju plaćamo za necijepljenje je previsoka!

Jasno je: moramo se cijepiti i držati se mjera. Da smo to dosad radili ne bismo trebali ni danas razgovarati o novim mjerama.

Danas u 13 sati ćemo poraditi na dostupnosti cijepljenja.

Capak o mjerama u školama

Kako će izgledati potvrde u školama? Za djecu, roditelje?

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek