GOSPODARSTVO

Stvoreni uvjeti za revitalizaciju bivšeg osječkog OLT-a

Riječ je o prostoru napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, ukupne površine od oko 55.000 četvornih metara

  Objavljeno 21.01.2022
  Ivona Amidžić

  Osječki gradonačelnik Ivan Radić nazočio je potpisivanju Ugovora o darovanju nekretnine OLT Osijek čime su stvoreni su uvjeti za početak revitalizacije brownfield područja bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva.

  Ugovor su potpisali župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a potpisivanju je nazočila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

  Riječ je o prostoru napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, ukupne površine od oko 55.000 četvornih metara, gdje će se u svrhu njegove revalorizacije izgraditi novi sadržaji javne, gospodarske, znanstvene i društvene namjene. Tako bi se na ovom prostoru mogli naći inkubatori za STEM tehnologije, kulturne, kreativne i sportke industrije, bazen, kazalište, muzej i slični sadržaji.

  Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić čestitao je županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na pokretanju cijelog projekta te zahvalio ministru Horvatu i ministrici Tramišak na pomoći u realizaciji.

  – Konačno rješavamo problem zapuštenog i derutnog područja OLT-a. Na ovaj način ćemo oživjeti širi centar grada, a s obzirom na navedene sadržaje koji su planirani ovim projektom, ne sumnjam da će doći do daljnjeg gospodarskog, znanstvenog i društvenog razvoja grada Osijeka. Nastavit ćemo suradnju sa Županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u ostvarenju svojih ciljeva, jer se Osijek kao središte Slavonije mora razvijati u svakom smjeru – rekao je Radić.

  Župan Ivan Anušić naglasio je kako je projekt revitalizacije OLT-a jedan od najvećih projekata koji se realiziraju na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

  – Stara ljevaonica OLT-a koja se nalazi na području grada Osijeka je veliko područje od 5,5 hektara, a vrijednost cijelog kompleksa je 58 milijuna kuna. Današnjim ugovorom Osječko-baranjska županija preuzima obvezu i odgovornost za revitalizaciju i obnovu kompletnog područja, a do sada su Županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije napravili konzervatorsku studiju vrijednu 2,7 milijuna kuna koja nam je dala smjer daljnjeg razvoja projekta. Ideja je ovo područje razvijati zajedno s Gradom Osijekom, pripremajući nove sadržaje koji će se prostorno i planski usklađivati u Gradu Osijeku. Važno je napomenuti da će ti sadržaji biti izgrađeni sredstvima Europske unije, a siguran sam da će po dovršetku taj derutni prostor biti na ponos svih Osječana te da će doprinijeti gospodarskom, znanstvenom, društvenom i kulturnom razvoju grada – kazao je župan Anušić.

  Ministrica Nataša Tramišak naglasila je kako Ministarstvo od samih početaka prati ovaj projekt.

  – Do sada smo dodijelili 2,7 milijuna kuna za pripremu konzervatorske studije i druge projektno-tehničke dokumentacije potrebne da bi se ova ideja i prenamjena prostora mogle realizirati. Imovinsko-pravni odnosi su današnjim ugovorom riješeni, što je osnovni preduvjet da se može krenuti u daljnji razvoj projekta. Jako mi je drago da će novouređeni prostor imati i društvenu i gospodarsku namjenu te sadržaje rezidencijalne naravi, jer će to dati priliku Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji da kreiraju nove demografske mjere kojima će privući stanovnike na ovo područje – istaknula je ministrica Tramišak.

  Ministar Darko Horvat rekao je kako je ugovorom definiran rok od 10 godina za realizaciju svega zamišljenog prostornim planom.

  – Siguran sam da uz pomoć različitih financijskih izvora, poput NPOO-a ili višegodišnjeg financijskog okvira, ovaj projekt može biti završen. U tome će ovo ministarstvo, kao i svi drugi uključeni dionici pružati svesrdnu pomoć, jer će oporavkom ovog derutnog i zapuštenog prostora niknuti nova perspektiva koja će imati i demografsku komponentu – zaključio je ministar Horvat.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Izabrano je idejno rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a, što je prvi korak do ostvarenja dugo očekivane transformacije ove industrijske ostavštine u modernu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu.

  Predstavljeno idejno rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a

  Nakon gotovo 30 godina propadanja, veliki industrijski kompleks bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva (OLT) konačno će u rekonstrukciju. Više…

  Važno je imati na umu da visoka cijena nekretnine ne jamči uvijek visoku kvalitetu, a niska cijena ne znači nužno lošu kvalitetu. Kada je riječ o kupovini nekretnine, postoje brojni faktori koji mogu utjecati na cijenu nekretnine

  Na što sve trebamo paziti kod kupnje nekretnine? Mali vodič kroz kupnju nekretnine

  Kupnja nekretnine nerijetko je stresna, a stanje na tržištu toliko divlja da nam financije nisu nužno jedini problem pri kupnji. Više…

  U ponedjeljak je u Čepinu potpisan Ugovor o izgradnji moderne natkrivene tržnice na kojoj će proizvode izlagati lokalni OPG-ovi...

  Moderno natkrivena tržnica

  Ugovor o izgradnji poslovne zgrade Agroparka potpisan je u ponedjeljak u Čepinu bit će to moderno natkrivena tržnica na kojoj Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora u Ulici Sv. Roka, na križanjima sa Ružinom i Ilirskom ulicom

  Vodovod – hitna sanacija kanalizacijskog kolektora u ulici Svetog Roka – zatvara se dionica ulice

  Potpuno se zatvara za promet Kapelska ulicu, u dijelu od od Mlinske do Kolodvorske, a radovi i nova privremena regulacija prometa će trajati do 31. srpnja 2024.

  Obavijest o promjeni u privremenoj regulaciji prometa u Kapelskoj ulici koja se zatvara za promet

  Riječ je o inženjerskom uredu u kojemu Infobipovi zaposlenici primarno razvijaju najnovija SaaS cloud komunikacijska rješenja za globalno tržište.

  [FOTO] Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku