GOSPODARSTVO

Stvoreni uvjeti za revitalizaciju bivšeg osječkog OLT-a

Riječ je o prostoru napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, ukupne površine od oko 55.000 četvornih metara

    Objavljeno 21.01.2022
    Ivona Amidžić

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić nazočio je potpisivanju Ugovora o darovanju nekretnine OLT Osijek čime su stvoreni su uvjeti za početak revitalizacije brownfield područja bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva.

    Ugovor su potpisali župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a potpisivanju je nazočila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

    Riječ je o prostoru napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, ukupne površine od oko 55.000 četvornih metara, gdje će se u svrhu njegove revalorizacije izgraditi novi sadržaji javne, gospodarske, znanstvene i društvene namjene. Tako bi se na ovom prostoru mogli naći inkubatori za STEM tehnologije, kulturne, kreativne i sportke industrije, bazen, kazalište, muzej i slični sadržaji.

    Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić čestitao je županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na pokretanju cijelog projekta te zahvalio ministru Horvatu i ministrici Tramišak na pomoći u realizaciji.

    – Konačno rješavamo problem zapuštenog i derutnog područja OLT-a. Na ovaj način ćemo oživjeti širi centar grada, a s obzirom na navedene sadržaje koji su planirani ovim projektom, ne sumnjam da će doći do daljnjeg gospodarskog, znanstvenog i društvenog razvoja grada Osijeka. Nastavit ćemo suradnju sa Županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u ostvarenju svojih ciljeva, jer se Osijek kao središte Slavonije mora razvijati u svakom smjeru – rekao je Radić.

    Župan Ivan Anušić naglasio je kako je projekt revitalizacije OLT-a jedan od najvećih projekata koji se realiziraju na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

    – Stara ljevaonica OLT-a koja se nalazi na području grada Osijeka je veliko područje od 5,5 hektara, a vrijednost cijelog kompleksa je 58 milijuna kuna. Današnjim ugovorom Osječko-baranjska županija preuzima obvezu i odgovornost za revitalizaciju i obnovu kompletnog područja, a do sada su Županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije napravili konzervatorsku studiju vrijednu 2,7 milijuna kuna koja nam je dala smjer daljnjeg razvoja projekta. Ideja je ovo područje razvijati zajedno s Gradom Osijekom, pripremajući nove sadržaje koji će se prostorno i planski usklađivati u Gradu Osijeku. Važno je napomenuti da će ti sadržaji biti izgrađeni sredstvima Europske unije, a siguran sam da će po dovršetku taj derutni prostor biti na ponos svih Osječana te da će doprinijeti gospodarskom, znanstvenom, društvenom i kulturnom razvoju grada – kazao je župan Anušić.

    Ministrica Nataša Tramišak naglasila je kako Ministarstvo od samih početaka prati ovaj projekt.

    – Do sada smo dodijelili 2,7 milijuna kuna za pripremu konzervatorske studije i druge projektno-tehničke dokumentacije potrebne da bi se ova ideja i prenamjena prostora mogle realizirati. Imovinsko-pravni odnosi su današnjim ugovorom riješeni, što je osnovni preduvjet da se može krenuti u daljnji razvoj projekta. Jako mi je drago da će novouređeni prostor imati i društvenu i gospodarsku namjenu te sadržaje rezidencijalne naravi, jer će to dati priliku Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji da kreiraju nove demografske mjere kojima će privući stanovnike na ovo područje – istaknula je ministrica Tramišak.

    Ministar Darko Horvat rekao je kako je ugovorom definiran rok od 10 godina za realizaciju svega zamišljenog prostornim planom.

    – Siguran sam da uz pomoć različitih financijskih izvora, poput NPOO-a ili višegodišnjeg financijskog okvira, ovaj projekt može biti završen. U tome će ovo ministarstvo, kao i svi drugi uključeni dionici pružati svesrdnu pomoć, jer će oporavkom ovog derutnog i zapuštenog prostora niknuti nova perspektiva koja će imati i demografsku komponentu – zaključio je ministar Horvat.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Izabrano je idejno rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a, što je prvi korak do ostvarenja dugo očekivane transformacije ove industrijske ostavštine u modernu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu.

    Predstavljeno idejno rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a

    Nakon gotovo 30 godina propadanja, veliki industrijski kompleks bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva (OLT) konačno će u rekonstrukciju. Više…

    Važno je imati na umu da visoka cijena nekretnine ne jamči uvijek visoku kvalitetu, a niska cijena ne znači nužno lošu kvalitetu. Kada je riječ o kupovini nekretnine, postoje brojni faktori koji mogu utjecati na cijenu nekretnine

    Na što sve trebamo paziti kod kupnje nekretnine? Mali vodič kroz kupnju nekretnine

    Kupnja nekretnine nerijetko je stresna, a stanje na tržištu toliko divlja da nam financije nisu nužno jedini problem pri kupnji. Više…

    U ponedjeljak je u Čepinu potpisan Ugovor o izgradnji moderne natkrivene tržnice na kojoj će proizvode izlagati lokalni OPG-ovi...

    Moderno natkrivena tržnica

    Ugovor o izgradnji poslovne zgrade Agroparka potpisan je u ponedjeljak u Čepinu bit će to moderno natkrivena tržnica na kojoj Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Brzi put do posla vodi preko posao.hr. Pregledajte 10 posebno odabranih pozicija koje su dostupne za vas ovog tjedna!

    Ponuda slobodnih radnih mjesta ovoga tjedna. Pogledajte gdje se možete zaposliti!

    Osijeku odobreno 22,5 milijuna eura bespovratnoga europskoga novca za drugu fazu projekta Modernizacija tramvajske infrastrukture, odnosno nastavak njegove provedbe u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027

    Osijeku za modernizaciju tramvajske infrastrukture dodijeljeno 22,5 milijuna eura

    Gospodarstvo Osječko-baranjske županije pokazuje stabilan rast i razvoj kao rezultat svih uvedenih mjera i nastojanja stvaranja pozitivnog poduzetničkog ozračja

    Osječko-baranjska županija bilježi rekordan rast gospodarstva