GOSPODARSTVO

Stvoreni uvjeti za revitalizaciju bivšeg osječkog OLT-a

Riječ je o prostoru napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, ukupne površine od oko 55.000 četvornih metara

    Objavljeno 21.01.2022
    Ivona Amidžić

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić nazočio je potpisivanju Ugovora o darovanju nekretnine OLT Osijek čime su stvoreni su uvjeti za početak revitalizacije brownfield područja bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva.

    Ugovor su potpisali župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a potpisivanju je nazočila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

    Riječ je o prostoru napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, ukupne površine od oko 55.000 četvornih metara, gdje će se u svrhu njegove revalorizacije izgraditi novi sadržaji javne, gospodarske, znanstvene i društvene namjene. Tako bi se na ovom prostoru mogli naći inkubatori za STEM tehnologije, kulturne, kreativne i sportke industrije, bazen, kazalište, muzej i slični sadržaji.

    Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić čestitao je županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na pokretanju cijelog projekta te zahvalio ministru Horvatu i ministrici Tramišak na pomoći u realizaciji.

    – Konačno rješavamo problem zapuštenog i derutnog područja OLT-a. Na ovaj način ćemo oživjeti širi centar grada, a s obzirom na navedene sadržaje koji su planirani ovim projektom, ne sumnjam da će doći do daljnjeg gospodarskog, znanstvenog i društvenog razvoja grada Osijeka. Nastavit ćemo suradnju sa Županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u ostvarenju svojih ciljeva, jer se Osijek kao središte Slavonije mora razvijati u svakom smjeru – rekao je Radić.

    Župan Ivan Anušić naglasio je kako je projekt revitalizacije OLT-a jedan od najvećih projekata koji se realiziraju na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

    – Stara ljevaonica OLT-a koja se nalazi na području grada Osijeka je veliko područje od 5,5 hektara, a vrijednost cijelog kompleksa je 58 milijuna kuna. Današnjim ugovorom Osječko-baranjska županija preuzima obvezu i odgovornost za revitalizaciju i obnovu kompletnog područja, a do sada su Županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije napravili konzervatorsku studiju vrijednu 2,7 milijuna kuna koja nam je dala smjer daljnjeg razvoja projekta. Ideja je ovo područje razvijati zajedno s Gradom Osijekom, pripremajući nove sadržaje koji će se prostorno i planski usklađivati u Gradu Osijeku. Važno je napomenuti da će ti sadržaji biti izgrađeni sredstvima Europske unije, a siguran sam da će po dovršetku taj derutni prostor biti na ponos svih Osječana te da će doprinijeti gospodarskom, znanstvenom, društvenom i kulturnom razvoju grada – kazao je župan Anušić.

    Ministrica Nataša Tramišak naglasila je kako Ministarstvo od samih početaka prati ovaj projekt.

    – Do sada smo dodijelili 2,7 milijuna kuna za pripremu konzervatorske studije i druge projektno-tehničke dokumentacije potrebne da bi se ova ideja i prenamjena prostora mogle realizirati. Imovinsko-pravni odnosi su današnjim ugovorom riješeni, što je osnovni preduvjet da se može krenuti u daljnji razvoj projekta. Jako mi je drago da će novouređeni prostor imati i društvenu i gospodarsku namjenu te sadržaje rezidencijalne naravi, jer će to dati priliku Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji da kreiraju nove demografske mjere kojima će privući stanovnike na ovo područje – istaknula je ministrica Tramišak.

    Ministar Darko Horvat rekao je kako je ugovorom definiran rok od 10 godina za realizaciju svega zamišljenog prostornim planom.

    – Siguran sam da uz pomoć različitih financijskih izvora, poput NPOO-a ili višegodišnjeg financijskog okvira, ovaj projekt može biti završen. U tome će ovo ministarstvo, kao i svi drugi uključeni dionici pružati svesrdnu pomoć, jer će oporavkom ovog derutnog i zapuštenog prostora niknuti nova perspektiva koja će imati i demografsku komponentu – zaključio je ministar Horvat.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Važno je imati na umu da visoka cijena nekretnine ne jamči uvijek visoku kvalitetu, a niska cijena ne znači nužno lošu kvalitetu. Kada je riječ o kupovini nekretnine, postoje brojni faktori koji mogu utjecati na cijenu nekretnine

    Na što sve trebamo paziti kod kupnje nekretnine? Mali vodič kroz kupnju nekretnine

    Kupnja nekretnine nerijetko je stresna, a stanje na tržištu toliko divlja da nam financije nisu nužno jedini problem pri kupnji. Više…

    U ponedjeljak je u Čepinu potpisan Ugovor o izgradnji moderne natkrivene tržnice na kojoj će proizvode izlagati lokalni OPG-ovi...

    Moderno natkrivena tržnica

    Ugovor o izgradnji poslovne zgrade Agroparka potpisan je u ponedjeljak u Čepinu bit će to moderno natkrivena tržnica na kojoj Više…

    Do 31. ožujka 2022. godine na OBŽ primljeno je 34 ponude...

    Civilna zaštita objavila koji su uvjeti za stavljanje nekretnine u najam izbjeglicama

    Tko se sve može javiti odnosno ponuditi nekretninu, kakve nekretnine dolaze u obzir? Poziv se odnosi na: vlasnike stambenih jedinica Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja