GOSPODARSTVO

Predstavljeno idejno rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a

Izabrano je idejno rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a, što je prvi korak do ostvarenja dugo očekivane transformacije ove industrijske ostavštine u modernu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu.

    Objavljeno 02.04.2024
    Matija Ivanković

    Nakon gotovo 30 godina propadanja, veliki industrijski kompleks bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva (OLT) konačno će u rekonstrukciju. Naime, izabrano je idejno rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a, što je prvi korak do ostvarenja dugoočekivane transformacije ove industrijske ostavštine u modernu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu.

    Na javni natječaj Grada Osijeka, koji je trajao od 5. prosinca 2023. do 1. ožujka ove godine, ukupno je pristiglo devet radova. Izbor je obavilo Društvo arhitekata Grada Osijeka, a prvo mjesto i nagradu od 17 tisuća eura odnio je rad autora Siniše Bodrožića, Filipa Šrajera i Ivana Jovanovca.

    Rad je predstavljen u utorak u dvorištu bivšeg OLT-a, a uz gradonačelnika Osijeka Ivana Radića predstavljanju su nazočili i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić, kao i autori rada te drugi visoki uzvanici.

    Osječki gradonačelnik Radić podsjetio je da je idejnom rješenju prethodilo darovanje državnog zemljišta Osječko-baranjskoj županiji, a potom i prošlogodišnja odluka osječkog Gradskog vijeća o izradi urbanističkog plana.

    – Za raspisivanje arhitektonsko-urbanističkoj natječaja u proračunu smo osigurali oko 70 tiusća eura, kako bismo dobili podlogu za izradu urbanističkog plana. Sada slijedi izrada urbanističkog plana, a smisao svega je da na prostoru nekadašnje tvornice dobijemo održivu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu koja će se sastojati od stambenog i sportskog dijela, ali i bivše upravne zgrade tvornice koju ćemo očuvati te koja će također dobiti svoju namjenu – rekao je gradonačelnik.

    – Cilj nam je da grad Osijek raste i da ovaj dio grada koji je nažalost dugi niz godina bio zapušten, pretvorimo u moderan urbani dio grada koji će biti privlačan za sve stanovnike grada Osijeka. Osim stambene cjeline, tu su predviđeni i sportska dvorana i zatvoreni bazen, zelene površine, trim staza za rekreaciju i dječji vrtić, uistinu jedno novo naselje, na potezu između Tvrđe i Donjeg grada – dodao je.

    Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić kazao je da je riječ o prostoru površine 5,8 hektara gdje bi se radio sportski inkubatori, jedinstveni projekt kakvog nema još u Europi i svijetu.
    – Ne možemo ga usporediti ni s jednim projektom do sada. Prostor je gledala i povjerenica Europske komisije koja je rekla da su spremni financirati projekt. Ovo je sadržaj koji će ojačati i nas kao zajednicu, ne samo u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku, nego i u cijeloj Hrvatskoj, možda i susjednim državama. Hrvatska je danas prepoznata kao brend dobrih, kvalitetnih i jakih sportaša, ali nedostaje sustavno stvaranje, praćenje i usmjeravanje tih sportaša. Zato smo se odlučili za ovaj jedinstveni projekat kojeg nema nigdje u svijetu  – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Anušić.

    – Čestitam timu autora koji je iznjedrio ovo rješenje, kao i potpredsjedniku Vlade i ministru Anušiću koji je 2019. godine krenuo s ovom inicijativom, nakon čega je uslijedila i dodjela zemljišta Republike Hrvatske Osječko-baranjskoj županiji. Čestitke i gradonačelniku koji je prihvatio ovaj projekt. Ovo je praktički novi kvart u širem središtu grada Osijeka, gdje je predviđeno oko 1600 stanovnika. U stambenim zgradama predviđen je bazen koji nedostaje gradu Osijeku, sportska borilišta, sportska dvorana, te drugi sportski i kulturni sadržaji, a sve u blizini kampusa koji će dati jednu odličnu cjelinu, pogotovo mladim ljudima i obiteljima. Jedva čekamo vidjeti prve radove i uklanjanje starih objekata, ali i izgradnje novih. Nadam se da će ovaj administrativni dio teći u redu, kao što je do sada protekao – poručio je obnašatelj dužnosti župana Lukić.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Riječ je o prostoru napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, ukupne površine od oko 55.000 četvornih metara

    Stvoreni uvjeti za revitalizaciju bivšeg osječkog OLT-a

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić nazočio je potpisivanju Ugovora o darovanju nekretnine OLT Osijek čime su stvoreni su uvjeti za početak Više…

    Planirana okvirna sveobuhvatna vrijednost investicije iznosi 43.000.000,00 kuna bez PDV-a ...

    Kako će izgledati I. gimnazija u Osijeku!?

    Osječko-baranjska županije i Društvo arhitekata Grada Osijeka objavili su rezultate anonimnog natječaja raspisanog u travnju s ciljem izbora najboljeg idejnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku - od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dio Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

    Potpuno se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike