CRNA KRONIKA

Sud BiH odbio zahtjev Hrvatske za izručenje Mamića

''Slobodno se mogu kretati po cijeloj BiH", rekao je Mamić brojnim okupljenim novinarskim ekipama

    Objavljeno 15.06.2018
    Alan Srčnik

    Sud BiH odbacio je u petak zahtjev Hrvatske za izručenjem Dinamova savjetnika Zdravka Mamića, koji se nešto iza podneva pojavio ispred zgrade suda i poručio da je slobodan čovjek te ponovio tvrdnje da se protiv njega vodi namješten kazneni proces.

    ”Slobodno se mogu kretati po cijeloj BiH”, rekao je Mamić brojnim okupljenim novinarskim ekipama. Na upite što će sada raditi, odgovorio je da ide u Međugorje te je ponovno ustvrdio da tijekom postupka protiv njega Državno odvjetništvo vodi hajku te je prekršilo sve zakone u Hrvatskoj.
    “Vodi državno odvjetništvo, ne znam za čiji račun. Oni su prekršili sve moguće zakone koji postoje. Ako se to neće završiti u Hrvatskoj, sve će se okončati na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, koji će to pokazati”, rekao je Mamić.
    Mamić je kazao kako državni odvjetnik Sven Mišković nije imao zakonske uvjete da zastupa optužnicu, o čemu je i bivša predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec iznijela stajalište.
    Dodao je i kako je vještaku, koji je imao ključni nalaz u postupku protiv njega, ministar pravosuđa Dražen  Bošnjaković oduzeo licencu za rad i poništio sve nalaze.
    “Sve što je moguće prekršilo se u suđenju Zdravku Mamiću. Ne znam kako se više obraniti”, rekao je.
    Dinamov svjetnik ocijenio je i kako DInamo nije oštećen, bez obzira na navode iz presude.
    “Ako Dinamo kaže nismo oštećeni, a Dinamo je privatna pravna osoba, postavljam pitanje zašto onda netko to treći radi”, rekao je.
    Na upit osjeća li sada olakšanje Mamić je rekao kako ne očekuje da će njegovi progonitelji sada stati.
    “Oni bi mene možda pustili da sam izgubio dar govora i da prestajem govoriti. Ovdje je u pitanju jedna apsolutna montaža”, dodao je.
    Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić istaknuo je kako je sudsko vijeće Suda BiH donijelo jedinu moguću odluku na zahtjev Hrvatske u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima.
    “S obzirom da je gospodin  Mamić državljanin BiH i s obzirom da odredbe o izručenju ne pružaju mogućnost da se gospodin Mamić izruči, jasno je da nema uvjeta za izručenje”, rekao je odvjetnik Rajić. Dodao je kako je Mamić “slobodan građanin”, koji Sudu BiH ipak mora prijaviti ako eventualno promijeni adresu.

    Mamića su jučer priveli pripadnici državne policijske agencije (SIPA) te je noć proveo u pritvoru Suda BiH. Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio Dinamo. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH.

    (Hina)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prema USKOK-u Mamić je sudcima dao najmanje 370.000 eura...

    Svjedoci vidjeli Mamićevo podmićivanje suca: “Braco, evo paprike da bude bolja hrana”

    Cure novi detalji o uhićenim sucima, koje su, kako sumnja USKOK, podmićivala braća Zdravko i Zoran Mamić, prenosi Index. Dvojici Više…

    USKOK je jutros oko 10 sati na službenim stranicama objavio priopćenje u kojem iznose podatke o jutrošnjim uhićenjima...

    Počela uhićenja osječkih sudaca, uhićen i osječki poduzetnik Drago Tadić

    Počela su uhićenja sudaca koje je Zdravko Mamić optužio za kriminal. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o osječkim sucima Više…

    Vrhovni sud odbio je kao neosnovan prijedlog Zdravka Mamića, njegova brata Zorana i menadžera Nikkyja Arthura Vusana o prenošenju mjesne sudbene nadležnosti iz Osijeka u Zagreb

    Osječki Županijski sud proglasio se mjesno nenadležnim za novu optužnicu protiv Mamića

    Nakon što je Vrhovni sud kao neosnovan odbio prijedlog obrane bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana i menadžera Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila