Arhiva

Sulejman Veličanstveni u svili i kadifi prošetao se Tvrđom

  Objavljeno 06.08.2017
  OsijekNews redakcija

  Ni gotovo 40 stupnjeva, koliko je tijekom subotnjeg prijepodneva usijalo Trg Svetog Trojstva u osječkoj Tvrđi, nije zasmetalo turskom sultanu Sulejmana Veličanstvenom da u pratnji svog dobošara i od glave do peta odjeven u svilu i kadifu nakon gotovo 450 godina ponovno prošeta ovim dijelom Osijeka.

  Naime, Osječani koji su subotnje prijepodne odlučili provesti uz kavicu u hladu nekog od kafića na glavnom trgu u Tvrđi nemalo su se iznenadili kad su ugledali Sulejmana Veličanstvenog u šetnji Osijekom. Riječ je o vještom promotorskom triku Udruge za ruralni turizam Đola. Upravo i na ovaj način članovi Udruge odlučili su promovirati zabavni trodnevni festival pod nazivom TardaFest. Riječ je o manifestaciji koja se održava već drugu godinu zaredom u kolovozu u Dardi, odnosno upravo u mjestu gdje je završavao glasoviti Sulejmanov most, koji je počinjao u Osijeku. Iz tog razloga i osvrtom na svoju povijest ovi domišljati Darđani smisli su festival na kojemu su glavna tema Osmanlije.

  – Prošle godine jedina tema bili su nam Turci na ovim prostorima, a ove godine treći dan posvetili smo Balu na dvorcu Esterhazy. Dvorac je na žalost trenutačno u jako lošem stanju i traže se investitori za njegovu obnovu. Kako je to golema investicija i zaštićeno kulturno dobro, te je neophodan velik zahvat, i iako Općina aktivno radi na tome, na žalost još nismo našli tko bi ga obnovio. No, to nije razlog da se ne prisjetimo njegove povijesti. Tako su prvi i drugi dan događanja pod  nazivom “Priče s turske utvrde”, a treći dan je “Bal na dvoru Esterhazy”. Ideja je bila  da ljudi i provedu tamo cijeli dan, posebice obitelji s djecom. Stoga se nude brojne radionice, predstave, koncerti, ali i hrana i piće. Finacijski su nas podržali Općina Darda, Tika – turska razvojna agencija i Turski kulturni centar Yunus Emre iz Zagreba – najavila je Bogdanka Ćudić Vilić.

  Inače, u ulozi Sulejmana Veličanstvenog u subotu se našao volonter Udruge, Nemanja Marijanović, koji je kostim za ovu prigodu dobio izravno iz HNK-a, i to onaj za operu Nikola Šubić Zrinski. Iako je u njegovoj pratnji bila najavljena i Hurem, sultanija je ponovno pokazala svoju prgavu ćud te je otkazala dolazak.

  N. Z. Eberhard

  VEZANE VIJESTI

  NIKOLA ZRINSKI I SULEJMAN VELIČANSTVENI U OSIJEKU! (30.09.-01.10.)

  U petak 30. rujna i subotu 1. listopada, u starom dijelu grada, Tvrđi, održat će se dvodnevni događaj na otvorenom Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”