Arhiva

NIKOLA ZRINSKI I SULEJMAN VELIČANSTVENI U OSIJEKU! (30.09.-01.10.)

  Objavljeno 22.09.2016
  OsijekNews redakcija

  U petak 30. rujna i subotu 1. listopada, u starom dijelu grada, Tvrđi, održat će se dvodnevni događaj na otvorenom „Doživljaj doba Zrinskog i Sulejmana“ s izvedbom kultne hrvatske opere „Nikola Šubić Zrinjski“, popratnim sajmom inspiriranim gastronomijom osmanskih osvajanja i living-history predstavom „Veličanstveni most“ te koncertom Sevdah glazbe.

  Događaj organizira Turistička zajednica grada Osijeka u sklopu EU projekta „Tematski put Zrinski – Sulejman“ koji razvojem turističke rute povezuje Hrvatsku i Mađarsku u porječju Drave i Dunava. Ruta Međimurje, mađarsku i hrvatsku Podravinu, Baranju, Osijek i okolicu te Hrvatsko Podunavlje.

  Vodeći partner u projektu je mađarski grad Siget (Szigetvar), a partneri u EU projektu su i Grad Osijek te općina Darda (prekogranična suradnja Hrvatska-Mađarska IPA HU-HR / 1101/ 1.2.3/ 0009).

  Zrinski_sulejmanov_most

  Opera Nikola Šubić Zrinjski u osječkoj Tvrđi
  Netom nakon što se Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku ovom poznatom operom Ivana pl. Zajca predstavilo oduševljenoj publici u prepunoj Mađarskoj Državnoj operi u Budimpešti, Osječani i gosti imaju priliku doživjeti isto, u petak 30. rujna u 19 sati u dvorištu Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera (General-vojarna, Trg Sv. Trojstva 3).

  Uoči početka prvoga od tri čina opere, od 17 sati, kao i tijekom dvije pauze, ispred te u predvorju Rektorata svi posjetitelji moći će uživati u delicijama hrvatske i osmanske tradicije, a svi koji se požele zauvijek sjećati ovoga događaja moći će kupiti i prigodne suvenire.

  Besplatne ulaznice (rezervacije) na predstavu moći će se preuzeti u uredu i info-centrima Turističke zajednice grada Osijeka od 26. rujna, na adresama u Županijska ulica 2 i Trg Sv. Trojstva 5. Ulaz na sajamski dio u predvorju Rektorata slobodan je i bez ulaznica prije i tijekom predstave.

  Zrinski_02

   

  Sajam gastronomskih delicija i suvenira
  U vrijeme izvođenja opere u petak 30. rujna od 17 do 22 sata u predvorju Rektorata održat će se prigodni sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinskog i Sulejmana. Sajam će se u Rektoratu nastaviti u subotu 1. listopada u vremenu od 9 do 12 sati (tijekom Sajma antikviteta), a zatim će se preseliti do Vodenih vrata gdje će trajati od 18 do 21 sat. Iz ponude izdvajamo slasnu „Osječku knedlu“ sa šljivama s kolačima inspiriranim vremenom Osmanlija, izbor vina i rakija te suvenire za uspomenu s rute Zrinski – Sulejman koja se u pet dijelova proteže od Čakovca do Iloka, uz Dravu i Dunav s Hrvatske i Mađarske strane.

  „Veličanstveni Most“ – living history program
  U subotu 1. listopada program će se nastaviti kazališno-turističkom predstavom pod nazivom „Veličanstveni most“ društva za kulturni turizam CroCulTour. Ovaj „living-history“ program započet će u 19 sati ispred glavnog ulaza u Rektorat osječkog sveučilišta (Trg Sv. Trojstva 3), ovom prilikom uređenom u stilu svečanog šatora Sulejmana Veličanstvenog te se nastaviti ulicama Tvrđe do Vodenih vrata i gradskih zidina.

  Po završetku predstave, zabava za sve okupljene nastavit će se uz prigodni sajam s gastronomskim delicijama i koncert Sevdah glazbe. Sajam kod Vodenih vrata započet će u 18 sati.

  Ovu predstavu mogli ste doživjeti na nedavno održanom „Tarda Festu“ u Dardi, inspiriranom činjenicom da je ondje završavao veličanstveni Sulejmanov („turski“) most dug 8 kilometara, a započinjao je upravo pod današnjim zidinama Tvrđe. Ako ste tada propustili priliku, sada ju svakako iskoristite! Posjet predstavi je besplatan te nije potrebna rezervacija mjesta.

   

  „DOŽIVLJAJ DOBA ZRINSKOG I SULEJMANA”, 30.09.-01.10.2016.

  PETAK, 30.09.2016., Rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera, Trg Sv. Trojstva 3

  17:00 – 22:00 – sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman, u predvorju Rektorata
  19:00 – 22:00 – opera u tri čina Nikola Šubić Zrinjski, Ivana pl. Zajca, u dvorištu Rektorata u izvedbi HNK u Osijeku

  NAPOMENA: Zbog ograničenog kapaciteta prostora na operi (500 sjedećih mjesta) molimo Vas da besplatne ulaznice preuzmete u Turističkoj zajednici grada Osijeka, Županijska ulica 2 ili TIC TZ Osijek, Trg Svetog trojstva 5. Ulaznice su dostupne od ponedjeljka 26.09.2016. godine.

  SUBOTA, 01.10.2016., Rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera, Trg Sv. Trojstva 3 / Vodena Vrata

  09:00 – 12:00 – sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman, u predvorju Rektorata tijekom Sajma antikviteta na Trgu Sv. Trojstva
  18:00 – 21:00 – sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman ispred Vodenih vrata na rijeci Dravi
  19:00 – 20:00 – kazališno-turistička predstava „Veličanstveni most”, living-history program od zgrade Rektorata, u izvedbi udruge CroCulTour
  20:00 – 21:00 – koncert „Sevdah” ispred Vodenih vrata na rijeci Dravi, u izvedbi udruge CroCulTour

  NAPOMENA: program Veličanstveni most i koncert kod Vodenih vrata su besplatni za sve posjetitelje
  Program i predstave su financirani od strane Europske Unije, fond IPA, komponenta II, Prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2007.-2013, u sklopu projekta „Zrinski-Sulejman“ razvoj tematske rute te se NE NAPLAĆUJU.

  Pogledajte cijeli raspored programa

  Zrinski i Sulejman u Osijeku – opera sajam living-history – info

  Zrinski i Sulejman u Osijeku – Opera Sajam Living-history – Info

  VEZANE VIJESTI

  Sulejman Veličanstveni u svili i kadifi prošetao se Tvrđom

  Ni gotovo 40 stupnjeva, koliko je tijekom subotnjeg prijepodneva usijalo Trg Svetog Trojstva u osječkoj Tvrđi, nije zasmetalo turskom sultanu Više…

  Osijek CRAFT BEER festival 2017. (program događanja)

  Prvi vikend u svibnju  (06.05.) u jednoj od najstarijih i najreprezentativnijih ulica našega grada (Sunčana ulica), Gajba, Grad Osijek i Više…

  Davis Cup u Osijeku

  Susret prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa za 2017. između Hrvatske i Španjolske održat će se u Osijeku. Tako je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”

  "Solidarnost je temelj" provodi se u svrhu smanjenja broja napuštenih životinja

  Azil Osijek osigurao mogućnost besplatne sterilizacije pasa

  Galerija fotografija s prvog finalnog dana DOBRO World Cup-a

  FOTO: Lete, lete, lete…gimnastičari